Το πρώτο Δημόσιο Ψυχιατρείο στις Τζιτζιφιές και το «Τρελάδικο της Αγίας Ελεούσης» (Καλλιθέα)

Must Read

Το πρώτο δημόσιο «Άσυλον Φρενοβλαβών» που δημιουργήθηκε στην Αθήνα, στις αρχές του 20ού αιώνα, εγκαταστάθηκε στις Τζιτζιφιές! Πρόκειται για ένα κομμάτι της ιστορίας της ψυχιατρικής στη χώρα μας που δεν έχει απασχολήσει ακόμη τους ερευνητές. Ο πληθυσμός των Αθηνών αυξανόταν ραγδαίως και οι δύσμοιροι ψυχασθενείς μέχρι το 1914 φιλοξενούντο, από κοινού με περιθωριακά άτομα, αλήτες, τοξικομανείς και κάθε φύσεως επικίνδυνα για την δημόσια τάξη άτομα, στα υπόγεια του κεντρικού αστυνομικού καταστήματος των Αθηνών, στην οδό Κυδαθηναίων. Η ακαταλληλότητα του κτιρίου και οι απαράδεκτες συνθήκες οδήγησαν στην δημιουργία του πρώτου ασύλου φρενοβλαβών.

Μπορεί να υπήρχε νομοθεσία για τη σύσταση «φρενοκομείων» από το 1862, αλλά παρέμενε αδρανής. Μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα απέκτησε η Ελλάς το πρώτο ψυχιατρείο της στο Δαφνί. Το ψυχιατρείο της Κερκύρας, το οποίο λειτουργούσε όταν τα Επτάνησα προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα δεν επαρκούσε, ενώ το Δρομοκαΐτειο που ιδρύθηκε το 1887 δεν είχε δημόσιο χαρακτήρα. Το Αιγινήτειο το οποίο ιδρύθηκε το 1904 διέθετε ελάχιστες κλίνες και λειτουργούσε ως πανεπιστημιακή κλινική. Σημειωτέον ότι μόλις το 1893 είχε αρχίσει η διδασκαλία της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τον καθηγητή Μ. Κατσαρά. Μικρότερης εμβέλειας νοσοκομεία υπήρχαν στην επαρχία (Κεφαλονιά, Χίος), ενώ στην Αθήνα λειτουργούσαν ιδιωτικές κλινικές καλύπτοντας τις ανάγκες ευπορότερων Ελλήνων.

Η ακαταλληλότητα του κτιρίου και απαράδεκτες συνθήκες οδήγησαν στην δημιουργία του πρώτου εκείνου ασύλου φρενοβλαβών στις Τζιτζιφιές, αριστερά από τη διασταύρωση, στην απόληξη της σημερινής Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι περιγραφές που διαθέτουμε για το πρώτο εκείνο κατάστημα, κυρίως από τον Άγγελο Τανάγρα, είναι ελάχιστες αλλά και δραματικές. Ένα περίφραγμα από σανίδια, λίγο ψηλότερο από το ανθρώπινο ανάστημα, με πόρτες αμπαρωμένες, φύλακες και χωροφύλακες. Εξήντα – εβδομήντα άνθρωποι στοιβάζονταν εκεί, οι περισσότεροι γυμνοί. Εκεί οδηγούνταν κυρίως όσοι συλλαμβάνονταν από την Αστυνομία να περιφέρονται στους δρόμους. Το συσσίτιό τους προσφερόταν από το «Οικονομικόν Συσσίτιον Πειραιώς».

Αλλά οι φιλοξενούμενοι ήταν σε άσχημη κατάσταση. Σύμφωνα με περιγραφή της εποχής (1915) ήταν όλοι με πρησμένα και αιμόφυρτα πρόσωπα, μελανιασμένα μάτια και εκχυμωμένα μέλη. Δύο ισόγεια δωμάτια, με γκρεμισμένες τρύπες για παράθυρα και πόρτες, χωρίς τζάμια και εξώφυλλα, ήταν ο χώρος που τους φιλοξενούσε. Ανοικτός στις καιρικές συνθήκες. Τριάντα σε κάθε θάλαμο, κουλουριάζονταν πάνω σε σανίδια. Το πρώτο αυτό ίδρυμα, το οποίο βρισκόταν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών, διοικείτο από την Αστυνομία, με διευθυντή έναν υπομοίραρχο και υπό τις διαταγές του έναν υπενωμοτάρχη, τρεις τέσσερις χωροφύλακες και μία νοσοκόμο, την Αγάπη Χατζηδάκη-Κουράτορα. Όπως ήταν φυσικό οι διαμαρτυρίες που ακούγονταν, σε συνδυασμό με ορισμένα δημοσιεύματα, προβλημάτισαν τους υπεύθυνους.

  • Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This