Το σύστημα Μητσοτάκη αντέχει στο εσωτερικό όσο ταΐζονται με ζεστό κρατικό χρήμα τα συνδεόμενα με την εξουσία συμφέροντα – και μεταξύ αυτών τα συστημικά ΜΜΕ και διάφοροι παραγωγοί κυρίαρχης ιδεολογίας.
Μόλις, όμως, γίνονται γνωστές στην κοινή γνώμη αποφάσεις, διαδικασίες και θεσμικές λειτουργίες άλλων προηγμένων κρατών και αντιπαραβάλλονται τα δικά μας τα χάλια, το σύστημα αμφισβητείται. Δεν αντέχει τις συγκρίσεις και, γενικά, δεν αντέχει την αλήθεια.
Τα παραπάνω γράφονται με αφορμή τα πορίσματα της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας και της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας, οι οποίες απέδωσαν ευθύνες στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Και οι δύο επιτροπές είναι κοινοβουλευτικές και επίσης… βρετανικές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτές οι δύο επιτροπές του Κοινοβουλίου ασχολήθηκαν επισταμένως με τις πράξεις και τις παραλείψεις των κρατικών αξιωματούχων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για τις συνέπειες των αποφάσεών του.
Στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιο θεσμικό έλλειμμα. Στα χαρτιά υπάρχουν διάφορα κρατικά όργανα, «ανεξάρτητες» Αρχές, υπηρεσίες και φορείς που έχουν ως αρμοδιότητα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Όμως στην ουσία έχει απομείνει ένα άδειο κέλυφος δίχως περιεχόμενο. Τα πάντα βρίσκονται στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος μπορεί να αποφασίζει για οτιδήποτε, οποτεδήποτε και να επιβάλλει τη θέλησή του με οποιονδήποτε τρόπο φαντάζει… νομιμοφανής. Και μαζί με τον πρωθυπουργό κυβερνά και το περιβάλλον του, ένα νοσηρό οικοσύστημα που αναπτύσσεται παρασιτικά και έχει ως κέντρο αναφοράς το Μέγαρο Μαξίμου.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε κοινοβουλευτικές επιτροπές να αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους 15.210 νεκρούς από τον κορωνοϊό, αλλά έχουμε τον Σωτήρη Τσιόδρα με αλαζονικό ύφος να κουνάει το δάχτυλο και να μιλάει για «αντιεπιστημονικές ανοησίες», αλλά στην ουσία να ζητάει τα ρέστα για την κριτική που του ασκείται. Επίσης, έχουμε το ακαταδίωκτο όσων απέτυχαν οικτρά να αντιμετωπίσουν την επέλαση του Covid-19 και διέλυσαν την ελληνική κοινωνία και την οικονομία της χώρας.
Στα προηγμένα κράτη έχουμε θεσμούς και εδώ, στην μπανανία Μητσοτάκη, νόμος είναι ό,τι αρέσει στην εξουσία.