Αναφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου έκανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, κάνοντας παράλληλα λόγο για περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «λογική» την ελευθερία στους εμβολιασμένους σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι ακόμα πιο λογική όταν ολοκληρωθεί η τρίτη δόση στους ηλικιωμένους. «Η ανοσία των νέων, και λόγω της ηλικίας τους και λόγω του πρόσφατου εμβολιασμού τους, δεν υπάρχει πρόβλημα εάν σε ένα κλειστό μπαρ υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι νέοι» είπε.
«Μην φοβάται κανείς ότι αν κάνει την τρίτη δόση θα πάθει κάτι»
Μάλιστα, ο καθηγητής απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση. «Καλώ όλους να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου χωρίς φόβο. Μην φοβάται κανείς ότι αν κάνει την τρίτη δόση θα πάθει κάτι. Πιο προστατευμένος θα είναι. Έχει νόημα για όσου εμβολιάστηκαν Ιανουάριο, Φεβρουάριο ή Μάρτιο να κάνουν τρίτη δόση» τόνισε, καλώντας τους πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση» επεσήμανε.
Ακόμα, υπογράμμισε ότι φέτος θα υπάρχουν περισσότερα κοινά κρυολογήματα και γρίπη γιατί πολλοί έβγαλαν τις μάσκες. «Πέρυσι εμβολιάστηκαν 4 εκατομμύρια με το αντιγριπικό. Να δώσουμε και φέτος το καλό παράδειγμα» τόνισε, εξηγώντας ότι έπεσε η μέση ανοσία του πληθυσμού, γιατί δεν υπήρχε γρίπη πέρυσι. Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε ότι ήταν λάθος που σταμάτησε η κουβέντα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς «η πειθώ έχει όρια».
«Δεν είναι δυνατόν το 40%-45% των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος να είναι ανεμβολίαστοι»
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε την ανησυχία της για τον υψηλό αριθμό θανάτων από κορωνοϊό.
«Οι τόσοι θάνατοι αποδίδονται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων. Αν ήμασταν σαν τη Δανία που έχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, θα είχαμε 5-6 θανάτους. Τώρα είμαστε σαν τη Ρουμανία», είπε και συμπλήρωσε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και στα παιδιά 12-15 ετών.
Παράλληλα, η κ. Παγώνη έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν το 40%-45% των κατοίκων να είναι ανεμβολίαστοι». Εξήγησε δε, ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν κάποιες ομάδες που επηρεάζουν περισσότερο τους πολίτες. «Αν ένα ποσοστό της τάξεως του 11% που δεν έχει εμβολιαστεί είναι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 500.000 πολίτες» τόνισε.