Σε πανικό φαίνεται ότι βρίσκεται για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση μετά τις σπασμωδικές κινήσεις να δώσει πλήρη απελευθέρωση στους εμβολιασμένους. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά, ακολούθησε νέα «έκρηξη» κρουσμάτων, με αποτέλεσμα οι λοιμωξιολόγοι να έχουν ρίξει ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων μέτρων.
Ο «εξαφανισμένος» Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, επιστρέφει ως «βαρύ πυροβολικό» προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για τα οφέλη και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού…
Και μπορεί η κυβέρνηση μέχρι τώρα να πανηγύριζε τον υποτιθέμενο θρίαμβο έναντι της πανδημίας, ωστόσο η στάση της άλλαξε ξανά με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να δηλώνει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι «περιμένουμε νέο κύμα της πανδημίας μέσα στον χειμώνα. Δεν είπε κανείς ότι ο κορωνοϊός έχει τελειώσει»…
Ωστόσο το γεγονός ότι καταγράφονται νοσηλείες και θάνατοι ανθρώπων που εμβολιάστηκαν για να προστατευτούν από τον ιό, έχει προκαλέσει κύμα αμφιβολιών και αντιδράσεων στους πολίτες που αμφισβητούν το κατά πόσο τελικά το εμβόλιο είναι το «όπλο» για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Η μελέτη με επικεφαλής τον ίδιο
O Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας ανακοίνωσε ότι έκανε έκτακτη εμφάνιση προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, παρουσιάζοντας ανάλυση η οποία υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ, της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η μελέτη που έχει εκπονηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με επικεφαλής τον ίδιο για τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν νοσήσει, έγινε από την ανάγκη να έχει η χώρα μας τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας των εμβολίων και κάποιες επιστημονικές παρατηρήσεις που οδηγούν σε… παρερμενείες, σχολίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά τα εμβόλια παραμένουν…. αποτελεσματικά
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά. Ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.
«Με τους εμβολιασμούς έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους και 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ» πρόσθεσε και τόνισε ότι τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες.
«Ο κίνδυνος θανάτου των εμβολιασμένων μειώθηκε κατά 91%, δηλαδή έπεσε στο ένα δέκατο» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος χαρακτήρισε ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια.
Η αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.