Για έλλειψη ψυχραιμίας και επαγγελματισμού έκανε λόγο ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, Θανάσης Κατερινόπουλος, σχολιάζοντας την άγρια καταδίωξη στο Πέραμα όπου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 20χρονου Ρομά.
Σύμφωνα με τον κ. Κατερινόπουλο οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έκανα δύο σημαντικά λάθη. Το πρώτο ήταν ότι παράκουσαν την εντολή του κέντρου να σταματήσουν την καταδίωξη που μπορεί να έθετε σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου. Όπως σχολίασε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικοί εντοπίζουν κλεμμένα οχήματα: «Τα καταδιώκουν, τα εγκαταλείπουν ή τα χάνουν στη διαδρομή. Αν αυτό έγινε, αν αυτό ισχύει, ήταν το πρώτο λάθος» είπε, σε δηλώσεις του στο Star.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, το δεύτερο λάθος των αστυνομικών ήταν ότι άνοιξαν πυρ ενώ δεν δέχθηκαν επίθεση από όπλο, σχολιάζοντας μάλιστα ότι οι 38 κάλυκες ήταν «υπερβολή» : «Κατά τη δική μου εκτίμηση πάντα, είναι οι πυροβολισμοί. Βεβαίως εδώ είδαμε ότι οδηγούνται ενώπιον του εισαγγελέα για υπέρβαση του ορίου αμύνης, ενδεχόμενο δόλο κτλ. Αυτά θα φανούν στην πορεία από τη δικαιοσύνη, αλλά δεν δέχθηκαν επίθεση από όπλο. Δεν υπάρχει το ανάλογο μέσο. Να δεχθούμε ότι έκαναν όπισθεν με το αυτοκίνητο και κινδύνευσε η σωματική τους ακεραιότητα και επ’ ουδενί λόγο η ζωή τους. Άρα λοιπόν, ήταν πολύ τραβηγμένο και δεν τράβηξε όπλο ένας, τράβηξαν περισσότεροι από ό,τι ακούσαμε. 38 κάλυκες. Έλεος, εδώ δεν είχαμε τρομοκράτες απέναντι που μας σημάδευαν με ένα όπλο» δήλωσε.
Επιπλέον, ο κ. Κατερινόπουλος σχολίασε ότι οι αστυνομικοί έδειξαν έλλειψη ψυχραιμίας και επαγγελματισμού. Μάλιστα δήλωσε ότι έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή των συναδέλφων τους: «Εδώ υπάρχει απώλεια ψυχραιμίας, πάνω απ’ όλα. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν δείχνει επαγγελματισμό. Βέβαια, προσωπικά δεν μπορώ να έχω διαφορετική άποψη για την περιβόητη ομάδα ΔΙΑΣ, η οποία βεβαίως και προσφέρει παρά πολλά πολλά αλλά όπως είδαμε, το τελευταίο εξάμηνο προσλάβανε ανθρώπους, τους εκπαίδευσαν ένα μήνα, τους έβαλαν στην ομάδα ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί τους που επιβαίνουν στα ίδια δίκυκλα, οι εκπαιδευμένοι, να κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τον συνοδό τους παρά από τους κακοποιούς απέναντι. Εκεί χάνεται η ψυχραιμία, χάνεται ο έλεγχος και έχουν προβλήματα. Αυτά πρέπει να τα δει η Πολιτεία, πρέπει να τα μαζέψει» πρόσθεσε.
Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία αναφέρθηκε και στο πότε κρίνεται απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί όπλο: «Στα πλαίσια της άμυνας, της δικής τους άμυνας ή στα πλαίσια της άμυνας υπέρ τρίτου. Το μέσο πρέπει να είναι ανάλογο ή τέτοιο που να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα. Και το ερώτημα εδώ είναι το εξής: Όντως κινδύνευε η ζωή τους; Κι αν κινδύνευε, κινδύνευε όλων; Πυροβόλησαν όλοι; Από ό,τι ακούσαμε από τη βαλλιστική και οι εφτά. Ε, εντάξει μην τρελαθούμε» δήλωσε.
Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του:
https://www.youtube.com/watch?v=vrOkP1rW1Nw