Στην υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε όλες τις ηλικίες για αποφυγή θανάτων ή ΜΕΘ αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.
- Από την Ντίνα Ιωακειμίδου
Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε, τα εμβόλια μείωσαν κατά 91% τον κίνδυνο θανάτου από τον κορωνοϊό, ενώ η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλει από 97% έως 72%, με το εμβόλιο της Moderna να προηγείται. Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα των πλήρως εμβολιασμένων με το εμβόλιο της Pfizer ανέρχεται στο 90%, της Moderna στο 97%, του AstraZeneca στο 94% και του μονοδοσικού της Johnson στο 72%.
Πρόσθεσε επίσης πως, σύμφωνα με τα υπολογιστικά επιδημιολογικά μοντέλα, τα εμβόλια έσωσαν 8.400 ζωές ανθρώπων που θα είχαν καταλήξει αν δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ περιορίστηκαν κατά 5.660 οι νοσηλείες σε Εντατικές και κατά 5.500 οι διασωληνώσεις αν οι ασθενείς δεν ήταν εμβολιασμένοι.
Τα δεδομένα όμως και τα στοιχεία της έρευνας που επικαλέστηκε ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων παραμένουν ερμητικά κλειστά για επιστημονικούς ερευνητές, οι οποίοι έχουν από την αρχή της πανδημίας αποκλειστεί σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε δεδομένα της πανδημίας.
«Από πού προκύπτουν τα στοιχεία αυτά; Η εν λόγω μελέτη προσιδιάζει στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, κατά την οποία συγκρίνεις -εν προκειμένω- τους εμβολιασμένους με τους ανεμβολίαστους για να διαπιστώσεις τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σώθηκαν 8.400 άνθρωποι, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, που είχαν εμβολιαστεί. Διευκρίνισε τις ηλικιακές τους ομάδες; Διευκρίνισε ποιοι πεθαίνουν, πώς πεθαίνουν; Διευκρίνισε αν ο ιός συμπεριφέρεται σε όλους το ίδιο; Εάν είχαμε 95% κάλυψη εμβολιασμών στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες και στους ευπαθείς ανεξαρτήτως ηλικίας και μηδέν κάλυψη στους υπόλοιπους υγιείς, θα σώζαμε περισσότερους ή λιγότερους; Εξακολουθούν και εμμένουν στον οριζόντιο εμβολιασμό που τίποτε δεν προσφέρει στις ευπαθείς ομάδες. Επίσης, δόθηκαν απαντήσεις ως προς τη χρονική διάρκεια της αποτελεσματικότητας των εμβολίων; Σε κάθε περίπτωση μελέτες τέτοιου είδους παρουσιάζονται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις ή σε συνέδρια και όχι σε συνεντεύξεις Τύπου» σχολιάζει στη «δημοκρατία» ο ιατρός ερευνητής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.
Ο πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Γάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητά τη δημόσια διάθεση των στοιχείων, καθώς κάτι τέτοιο, όπως σημειώνει, «αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, αφού αυτά τα δεδομένα αποτελούν κτήμα κάθε Έλληνα και πρέπει να διατίθενται δημόσια ώστε να διασφαλίζονται η διαφάνεια και η δυνατότητα επιβεβαίωσης, μελέτης και συσχέτισης. Εξάλλου, αυτά γίνονται με τα χρήματα των Ελλήνων».
Πτώση αποτελεσματικότητας (στο 16%) και παρενέργειες
Ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έναντι του Covid, νεότερες μελέτες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στον αμερικανικό ρυθμιστικό οργανισμό CDC (Centers for Disease Control and Prevention), έρχονται να επιβεβαιώσουν αντίστοιχες που διεξήχθησαν στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις οποίες η αποτελεσματικότητά του έναντι του Covid περιορίζεται σε βάθος χρόνου. Έτσι, μετά το πέρας των τεσσάρων μηνών η αποτελεσματικότητα της Pfizer περιορίζεται στο 77%, ενώ η αντίστοιχη του Ισραήλ κατέδειξε σε βάθος οκταμήνου πτώση στο 16%!
Η εξήγηση για αυτό αποδίδεται στη δοσολογία του mRNA, η οποία στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer ανέρχεται στα περίπου 30 γραμμάρια, ενώ στο αντίστοιχο της Μoderna στα 90 με 100 γραμμάρια.
Στις αρχές όμως του μήνα οι Σουηδία, Δανία, Νορβηγία και Φιλανδία ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν το εμβόλιο της Moderna στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, καθώς, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη, διαπιστώθηκε ότι «οι άνδρες κάτω των 30 ετών στους οποίους είχε χορηγηθεί το εμβόλιο της Moderna εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με άλλους να πάθουν μυοκαρδίτιδα», ενώ Καναδοί αξιωματούχοι υγείας συμφώνησαν πως «τα δεδομένα δείχνουν ότι οι αναφερόμενες περιπτώσεις σπάνιας φλεγμονής της καρδιάς είναι σχετικά υψηλότερες μετά το εμβόλιο της Μoderna, σε σύγκριση με το εμβόλιο της Pfizer».
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα που παρατίθενται στο Eudravigilance, στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων αναφορών πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων. Διευκρινίζεται πώς οι πιθανολογούμενες παρενέργειες αφορούν ιατρικά συμβάντα που παρατηρούνται μετά τη χρήση του εμβολίου χωρίς κατ’ ανάγκη να σχετίζονται με τα εμβόλια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις 19 Οκτωβρίου, οι δηλωθείσες παρενέργειες μετά το εμβόλιο της Μoderna ανέρχονται σε 137.546.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) στις 22 Οκτωβρίου o αριθμός των δόσεων που έχουν παρασχεθεί στην Ευρώπη του εμβολίου της Modenra ανέρχεται σε 106.499.180. Το νούμερο των δόσεων δεν αντιστοιχεί σε αριθμό προσώπων, καθώς απαιτούνται δύο δόσεις. Ο λόγος παρενεργειών προς τις δόσεις αναδεικνύει ότι οι περισσότερες «κίτρινες κάρτες» (ανεπιθύμητες ενέργειες) αφορούν το εμβόλιο της Μoderna.
Ακολουθούν το εμβόλιο της AstraΖeneca, με 395.044 παρενέργειες να έχουν δηλωθεί σε σύνολο δόσεων που ανέρχεται σε 104.499.180 (διπλές δόσεις) και το εμβόλιο της Pfizer (πίνακας 3), με 505.805 παρενέργειες να έχουν δηλωθεί μετά το εμβόλιο σε σύνολο δόσεων 513.217.775.
Και τέλος, το μονοδοσικό της Jonhson, με 32.236 παρενέργειες να έχουν δηλωθεί σε σύνολο 29.870.051 δόσεων.