Μετρούν πληγές σε Αιτωλοακαρνανία και Ιόνια νησιά έπειτα από το καταστροφικό πέρασμα του «Μπάλλου», αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται σε επιφυλακή για το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα και κυρίως τις δυτικές περιοχές της. Οι ζημιές, άλλωστε, είναι πολλές και καλά καλά δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή τους.
- Της Β. Πολύζου
Το Αγρίνιο, το Ληξούρι και η Κέρκυρα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι υποδομές τους υπέστησαν πλήγματα και όλοι, βέβαια, φοβούνται τα χειρότερα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθεί να πάρει μέτρα πρόληψης αλλά, όπως διαμορφώνονται οι καιρικές συνθήκες, αντιλαμβάνονται πως είναι δύσκολα διαχειρίσιμη η κατάσταση. Ειδικά όταν διαπιστώνεται έλλειμμα σχεδίου σε κεντρικό επίπεδο. Μπορεί να… βαυκαλίζεται ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ότι λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα για κάθε περίπτωση, αλλά επί της ουσίας ο «Μπάλλος» απέδειξε για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη απέναντι σε έντονα καιρικά φαινόμενα. Απ’ όπου κι αν περνάει, άλλωστε, ένα κύμα κακοκαιρίας, την επόμενη ημέρα τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Και ακόμα βρισκόμαστε στον Οκτώβριο, όπως επισημαίνουν με νόημα.
Σε κάποιες περιοχές επίσης εκφράζουν παράπονα για την απουσία της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, αλλά και τα αδιάφορα σφυρίγματα της περιφέρειας. Αν και δεν λένε κάτι οι επίσημες Αρχές, από τους πολίτες δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός, όπως μπορεί να διαπιστώσει όποιος μιλήσει με πληγέντες στη δυτική Ελλάδα και όχι μόνο.
«Μέσα σε τρεις ώρες μάς έριξε το νερό που έπεφτε στην Κεφαλλονιά καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου» υποστήριξε ο δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης. Η κατάσταση στον δήμο του είναι δραματική. Το εθνικό οδικό δίκτυο υπέστη σημαντικές ζημιές, το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, προκλήθηκε στους αγροτικούς δρόμους. «Έχουν καταστραφεί σε ποσοστό 90%» τόνισε ο Γιώργος Κατσιβέλης.
«Υπερχείλισε ακόμα και το ποτάμι που τα προηγούμενα χρόνια βοηθούσε την κατάσταση, αλλά με τον “Μπάλλο” μετατράπηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα επειδή έπεσαν τεράστιες ποσότητες νερού» εξήγησε.
Μέχρι και το νεκροταφείο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές. Από τον σεισμό που είχε πλήξει πριν από μερικά χρόνια την Κεφαλλονιά είχε καταστεί αναγκαία η κατασκευή ενός τοιχίου. Η απόφαση ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά η διαδικασία προχώρησε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, καθώς οι πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας προκάλεσαν την αρχική καθυστέρηση. Ήρθε και ο «Ιανός» που έπληξε ακόμα περισσότερο το Ληξούρι και έτσι αποφάσισε ο δήμαρχος να επισπεύσει τις διαδικασίες. Το τοιχίο, όμως, δεν φτιάχτηκε έγκαιρα, με συνέπεια οι μεγάλες ποσότητες νερού να παρασύρουν κάποιους από τους τάφους. Τα οστά παρασύρθηκαν από τη λάσπη και στο Ληξούρι άνοιξε ένας κύκλος συζήτησης για τις ευθύνες της δημοτικής Αρχής, με τους συγγενείς των θαμμένων ανθρώπων να έχουν εξοργιστεί και να μιλούν για έλλειψη σεβασμού απέναντι στους νεκρούς.
Ο Γιώργος Κατσιβέλης, ωστόσο, στάθηκε στην άμεση λήψη μέτρων. «Προχωρήσαμε άμεσα στην αποκατάσταση της ζημιάς, μπαζώσαμε και τρέχουμε να φτιάξουμε το τοιχίο για να μην έχουμε στο μέλλον τα ίδια προβλήματα. Αλλά εδώ δεν αρκούν τα μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Χρειάζονται σοβαρές μελέτες σε κεντρικό επίπεδο, για τα ρέματα, για κάθε συνθήκη που επικρατεί, ώστε να προσαρμοστούμε πλήρως στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής» τόνισε.
Εικόνες αποκάλυψης σε Μωραΐτικα και Μεσογγή
Σοκ προκαλούν και οι εικόνες από την Κέρκυρα. Είναι τέτοιες οι ζημιές, που ήδη επισκέφτηκε το νησί των Φαιάκων κλιμάκιο από την υπηρεσία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να ελέγξει την κατάσταση του οδικού δικτύου, τη βατότητα και την επικινδυνότητα των δρόμων. «Περιμένουμε τα πορίσματα, για να έχουμε πλήρη εικόνα. Τα βασικά προβλήματα βρίσκονται στον Βιρό και τον Αγιο Γόρδιο. Οι άλλοι δρόμοι του δήμου μας έχουν ανοίξει και αποκαταστάθηκε η βατότητα» τόνισε η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Σπυριδούλα Υδραίου.
«Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, αλλά πάντα έχουν τον φόβο ενός νέου κύματος κακοκαιρίας» συμπλήρωσε.
Εικόνες αποκάλυψης, ωστόσο, βλέπουν και οι κάτοικοι της νότιας Κέρκυρας. Στα Μωραΐτικα και τη Μεσογγή πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια, καθώς υπερχείλισε ένα ρέμα. Επίσης παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και μηχανάκια, ενώ μία βάρκα βγήκε στον δρόμο. Η απόγνωση των κατοίκων είναι πρόδηλη σε κάθε έκφρασή τους.
Σκηνικό πολέμου σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι
Σκηνικό πολέμου θυμίζουν και πολλές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Στο Μεσολόγγι υπέστησαν τεράστιες ζημιές οι καλλιέργειες στο Λεσίνι, ενώ ακόμα και μέσα στην πόλη πλημμύρισαν σπίτια, καθώς ανέβηκε η στάθμη της λιμνοθάλασσας. Το Αγρίνιο τέθηκε εξαρχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Παπαναστασίου σήμανε αμέσως συναγερμό, διότι, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί προκαταβολικά, η ένταση της καταιγίδας έπληξε σημαντικά και τις καλλιέργειες, αλλά και πολλά σπίτια.
«Έχουμε σχεδόν 60 αιτήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα» δήλωσε ο Γιώργος Παπαναστασίου, για τον οποίο όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι ζημιές στις υποδομές. «Έχουν καταρρεύσει γεφύρια του επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς παρασύρθηκαν ακόμα και τοιχία που προστάτευαν από τα ρέματα. Έτσι, πλημμύρισαν και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις» πρόσθεσε.
Ο Δήμος Αγρινίου είχε μεριμνήσει ακόμα και για τη μίσθωση μηχανημάτων, αλλά η ένταση του «Μπάλλου» ήταν τέτοια που δεν μπόρεσαν να αποτραπούν οι ζημιές.
«Ευτυχώς δεν είχαμε τα ίδια προβλήματα με εκείνα του 2017» υποστήριξε άνθρωπος που είχε ζήσει και την κακοκαιρία πριν από τέσσερα χρόνια. Το ζητούμενο είναι να μην εμφανιστεί νέο κύμα κακοκαιρίας με την ένταση του «Μπάλλου», διότι τότε τα προβλήματα δεν θα έχουν τελειωμό, όπως λένε χαρακτηριστικά σε όλες τις πληγείσες περιοχές.