Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχουν βγάλει «στα κάγκελα» τον εμπορικό κόσμο της χώρας, που θα δεχτεί ένα ακόμη πλήγμα τη στιγμή που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Από το Σάββατο, οι επιχειρηματίες καλούνται να ελέγχουν στις εισόδους των καταστημάτων τους όλους τους πελάτες και να ζητούν αρνητικό rapid test από τους ανεμβολίαστους, προκειμένου οι τελευταίοι να μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους.
Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Ελλάδας, που όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, «αντί να συζητάμε σήμερα για την Κυριακή που θα είμαστε ανοιχτά και τις μεγάλες προσφορές στα καταστήματα, μιλάμε για μέτρα». Στις δηλώσεις του άφησε υπαινιγμούς για τα καταστήματα που αποφάσισε να εξαιρέσει από τα νέα μέτρα η κυβέρνηση, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ, μιλώντας για αθέμιτο ανταγωνισμό.
«Τα μέτρα είναι πισωγύρισμα, θα φέρουν τεράστια δυσλειτουργία στην αγορά. Γιατί έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση σε κλάδους του λιανεμπορίου; Στο λιανεμπόριο που είναι στο δρόμο και μπορεί να πουλάει ρούχα ή παπούτσια και εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα; Εκεί πάλι ο κόσμος θα μπει να καταναλώσει και θα βρει ανταγωνιστικά προϊόντα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά».
Όσον αφορά στους ελέγχους που καλούνται να πραγματοποιούν οι έμποροι ανέφερε: «Δεν γίνεται ο καταστηματάρχης να υποδέχεται τον πελάτη στην πόρτα, να κάνει τον έλεγχο, να τον εξυπηρετήσει μέσα να του κόψει την απόδειξη και παράλληλα αυτό να λειτουργήσει με ασφάλεια».
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τον χωροφύλακα» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θοδωρής Καπράλος, που βλέπει μεγάλο πλήγμα στα εμπορικά καταστήματα ενώ μπαίνουμε σε χριστουγεννιάτικη περίοδο.
«Μιλάμε για ένα πλαίσιο lockdown χωρίς στήριξη. Έχουμε τηρήσει όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Έχουμε τηρήσει όλα τα μέτρα. Τηρούνται πάντα οι αποστάσεις και η μάσκα. Έτσι κι αλλιώς ο κόσμος δεν γεμίζει τα καταστήματα. Το λιανεμπόριο μπαίνει ξανά στο κάδρο σε μια περίοδο που είναι πολύ σημαντική για μας. Είμαστε προ της χριστουγεννιάτικης περιόδου και όπως ξέρετε αυτοί οι 2-3 μήνες είναι ο μισός τζίρος της χρονιάς. Η αγωνία η δική μας ήταν η επιστροφή στην κανονικότητα για την αποπληρωμή των οφειλών», δήλωσε συγκεκριμένα.
Ενώ για τον έλεγχο που πρέπει να κάνουν οι έμποροι στους καταναλωτές είπε πως δεν μπορούν να κάνουν τον χωροφύλακα.
«Δεν είναι εφαρμόσιμο αυτό που αποφασίστηκε σε ένα κατάστημα. Δεν μπορεί να γίνει έλεγχος. Δεν μπορεί ν’ απασχολείται ένας άνθρωπος να κάνει έλεγχο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τον χωροφύλακα. Το Λιανεμπόριο είναι το τελευταίο που πρέπει να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Διαφωνώ με την επιλογή να μην μπορεί να μπει ο ανεμβολίαστος στο κατάστημα, αλλά να μπορεί να πηγαίνει στο σούπερ μαρκετ ν’ αγοράσει τα ίδια πράγματα. Δεν μπορεί αυτό να συμβαίνει ούτε στα Μέσα, ούτε στις λαϊκές αγορές. Δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Να κάνουμε πράγματα που είναι εφικτά. Η αγορά ήταν κλειστή πέρυσι και όλος ο κόσμος ήταν έξω και έκανε βόλτες. Αυτό το πείραμα δεν είναι εφαρμόσιμο και δεν μπορεί να βοηθήσει».
«Οι επιχειρήσεις δεν είναι μοχλός πίεσης εμβολιασμού», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
Προβληματισμός και από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, δηλώνοντας πως οι επιχειρήσεις οδηγούνται στην καταστροφή.
Ανέφερε πως οι παραβάσεις που είχαν εντοπιστεί ήταν «κάτω του 1% και δεν μπορεί μια μικρή μερίδα να οδηγεί στην καταστροφή όλο τον κλάδο». Μάλιστα, είπε πως αν ένας πελάτης κάτσει στο τραπέζι σε έναν εξωτερικό χώρο πως είναι δυνατόν ο καταστηματάρχης να τον σηκώσει. «Θα υπάρξουν αντιδράσεις» κατέληξε.
Την αναίρεση των νέων μέτρων ζητάει από την κυβέρνηση ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
Χαρακτηριστική της αγωνίας των εμπόρων είναι η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που αναφέρει ότι «δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται στους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους τους να μετατραπούν σε ελεγκτές των καταναλωτών».
Μάλιστα ζητάει από την κυβέρνηση την αναίρεση των νέων μέτρων που αφορούν το λιανεμπόριο. Θωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στον τζίρο των επιχειρήσεων, αφού θα μειωθεί η αγοραστική κίνηση με τις νέες προϋποθέσεις για την είσοδο του αγοραστικού κοινού στα εμπορικά καταστήματα.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τονίζει χαρακτηριστικά πως είναι «αδιανόητο να γίνεται διαχωρισμός των εμπορικών καταστημάτων από τα σουπερμάρκετ και τις συγκοινωνίες».