Ο Παναγιώτης Τζίμας ήταν μικρό παιδάκι, μόλις 12 ετών, όταν έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του αλεύρι, το έριξε με τα μικρά του χεράκια πάνω σε μια επιφάνεια και άρχισε τη διαδικασία για να φτιάξει το πρώτο του ψωμί. Από εκείνη τη μαγική στιγμή που είδε το ψωμί να φουσκώνει στον φούρνο και κοίταξε με περηφάνια το «δημιούργημά» του, ένα πράγμα ήξερε σίγουρα: ότι δεν ήθελε να ασχοληθεί με τίποτα άλλο στη ζωή του παρά να γίνει αρτοποιός.
- Από τη Γιώτα Φλώρου
Το περασμένο καλοκαίρι ο Παναγιώτης Τζίμας έμελλε να κάνει τη χώρα μας περήφανη σε ολόκληρη την Ευρώπη, λαμβάνοντας μια πολύ σημαντική διάκριση. Σε διαγωνισμό αρτοποιίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 18ου συνεδρίου γαστρονομίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας, που έγινε στη Βερόνα της Ιταλίας, κατέκτησε την κορυφή στον κλάδο του λαμβάνοντας τον τίτλο του European Master Baker. Μάλιστα, ο ανταγωνισμός που αντιμετώπισε ήταν τεράστιος, καθώς είχε να «αναμετρηθεί» με περισσότερους από 500 υποψηφίους που είχαν πάει στην πανέμορφη πόλη της βόρειας Ιταλίας από 17 χώρες.
«Στην αρχή δεν μπορούσα να το πιστέψω. Το βραβείο είναι ένας τίτλος, δεν έχει χρηματικό αντίτιμο. Ηταν μια ηθική ανταμοιβή για μένα. Ξεπληρώθηκε όλος ο κόπος που έχω κάνει τόσα χρόνια» δήλωσε στην «Espresso» o 46χρονος κορυφαίος αρτοποιός. Ο κ. Τζίμας επέλεξε να παρουσιάσει μια ιδιαίτερη δημιουργία, την κουλούρα του γάμου της Σαλαμίνας, θέλοντας να τιμήσει το αγαπημένο του νησί, στο οποίο μένει μαζί με την οικογένειά του, και τις γαστριμαργικές παραδόσεις της χώρας μας.
Περιγράφοντας τη διαδικασία του διαγωνισμού, ο ίδιος ανέφερε ότι είχε 90 λεπτά χρόνο στη διάθεσή του για να φτιάξει την κουλούρα. Οσο για τον τεράστιο ανταγωνισμό, δεν τον φοβήθηκε γιατί… δεν τον γνώριζε. Οπως είπε, ήξερε μόνο τι έφτιαξαν άλλοι επτά διαγωνιζόμενοι με τους οποίους βρισκόταν στην ίδια ομάδα, και όχι και οι 520. Μετά το πέρας του μαγειρέματος η κάθε δημιουργία κρίθηκε από μία επιτροπή κορυφαίων επαγγελματιών, οι οποίοι είδαν και την πορεία του κάθε διαγωνιζόμενου στον τομέα του μέσα από ένα ολιγόλεπτο βίντεο που είχε στείλει. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν έπειτα από 24 ώρες μέσω mail.
Για τον κ. Τζίμα η δουλειά του αρτοποιού είναι από τις πιο σκληρές που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, καθώς απαιτεί πολύ χρόνο, κόπο, θυσίες και μεγάλη κατανόηση από τους δικούς σου ανθρώπους. «Πρέπει να σηκώνεσαι τη νύχτα, να αφιερώνεις πολλές ώρες της ζωής σου στη νύχτα, να δουλεύεις μόνος σου. Το πιο σημαντικό σε έναν αρτοποιό αλλά και σε όλες τις δουλειές είναι να έχεις μεράκι. Αν έχεις μεράκι εξελίσσεσαι. Επίσης, αφιερώνεις στη δουλειά πολύ προσωπικό χρόνο. Να φανταστείτε ότι η γυναίκα μου πήγε στο μαιευτήριο για να γεννήσει το πρώτο μας παιδί με ταξί γιατί εγώ έλειπα!»
Εκτός από τις νέες δημιουργίες με αλεύρι που συνεχώς επεξεργάζεται στο μυαλό του, ο καλύτερος αρτοποιός της Ευρώπης, ο οποίος εργάζεται στους Μύλους Κεπενού ως master baker, θέλει να κάνει και τον καθένα από εμάς ειδικό στην κουζίνα. Οπως αποκάλυψε, ετοιμάζει ένα βιβλίο με δικές του συνταγές, οι οποίες θα απευθύνονται σε όλους, από την απλή νοικοκυρά μέχρι τον πιο έμπειρο και καταξιωμένο επαγγελματία.