Δύο Μητροπολίτες που έχουν ταχθεί εξαρχής υπέρ του εμβολιασμού και αργότερα υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού έπιασαν τηλεοπτικό στασίδι για να επαναλάβουν τις θέσεις τους.
Ο λόγος για τους Δωδώνης Χρυσόστομο και Πειραιώς Σεραφείμ, οι οποίοι ήταν ξεκάθαροι και απόλυτοι ότι ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί και πρέπει να το κάνει ακόμα και υποχρεωτικά.
«Κάθε ημέρα έχουμε τόσους ανθρώπους που μολύνονται και έχουμε και αυτούς που λένε τόσες βλακείες»
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης, ο οποίος προσφάτως είχε προειδοποιήσει πως όσοι ιερείς παραμένουν ανεμβολίαστοι, να κάνουν άμεσα το εμβόλιο αλλιώς θα τεθούν σε καθεστώς αργίας άνευ αποδοχών, καταφέρθηκε εναντίον όσων έχουν διαφορετική άποψη για τον εμβολιασμό φέροντας ένα παράδειγμα ακραίας αντιμετώπισης.
«Παπάς δεν επέτρεψε σε διάκο να του φιλήσει το χέρι, διότι ήταν εμβολιασμένος. Αυτοί όλοι είναι παλαβοί, θέλουν διάβασμα, ότι κι αν είναι: λαϊκοί, γιατροί ή κληρικοί. Κάθε ημέρα έχουμε τόσους ανθρώπους που μολύνονται και έχουμε και αυτούς που λένε τόσες βλακείες».
Ο κ.Χρυσόστομος επανέλαβε τη θέση του υπέρ της υποχρεωτικότητας συγκρίνοντας τις εκκλησίες με τις επιχειρήσεις:
«Έχω πει κατ΄ επανάληψη ότι θα έπρεπε να υπάρχει με μια μονοκοντυλιά ότι ‘άπαντες οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου θα έπρεπε υποχρεωτικά να κάνουν το εμβόλιο’. Δεν μπορεί μια νοσηλεύτρια να λέει ότι θέλει ή να λέει ότι θέλει ένας παπάς, ο οποίος πρέπει να κατευθύνει το ποίμνιο του όχι μόνο για την σωτηρία την πνευματική, αλλά και την σωματική. Όπως μια επιχείρηση περιμένει να δεχθεί με ασφάλεια τους πελάτες της έτσι και οι ναοί πρέπει να δέχονται με ασφάλεια τους πιστούς, οι οποίοι με τον οβολό τους στηρίζουν τους ναούς για να καλύπτουν τα έξοδα τους. Πρέπει όλοι να κινηθούμε προς την κατεύθυνση να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός».
«Είναι απαραίτητο να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων με την καταστολή των ψευδών ειδήσεων»
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ χαρακτήρισε τις απόψεις των ιερέων που δεν συμφωνούν με τον εμβολιασμό «σχισματικές» και τόνισε ότι δεν είναι θρησκευτικό το πρόβλημα για όσους δεν εμβολιάζονται, αλλά «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δε λειτουργούν οι θεσμοί της πατρίδας μας, δηλαδή η δικαιοσύνη, η αστυνομική αρχή, το ηλεκτρονικό έγκλημα κι έχουν αφήσει ανεξέλεγκτες ιστοσελίδες που διαδίδουν φοβερά πράγματα για τον εμβολιασμό. Όταν διαβάζει κανείς ότι 15χρονος μετά το εμβόλιο πέθανε από ανακοπή καρδιάς, συνέχεια ροή ψευδών πληροφοριών δημιουργούν το πρόβλημα των ανεμβολιάστων. Διαδίδουν τερατουργήματα χωρίς να έχουν τη γνώση».
Για να προσθέσει εξηγώντας τα περί «σχισματικών» απόψεων: «Η εκκλησία είναι σώμα. Δεν είναι ανεξέλεγκτος χώρος. Δυστυχώς πολλοί δε δέχονται την εκκλησία. Η εκκλησία εκφράζεται από την Ιερά Σύνοδο κι όχι από τον κάθε ιερέα. Η ασέβεια στο σώμα της εκκλησίας και στην τάξη επιφέρουν συνέπειες. Αλλιώς οδηγούμεθα σε αναρχία και σχισματικές συμπεριφορές. Αυτοί που τα κάνουν αυτά έχουν σχισματικές απόψεις, είναι εκτός του σώματος».
Και συνέχισε με επίθεση κατά όσων δεν συμφωνούν με τη γραμμή που έχει χαραχθεί και με υπεράσπιση της επιστήμης: «Σήμερα όλοι είναι ειδικοί για όλα και αυτό αποτελεί το θράσος αγνοίας. Είναι απαραίτητο να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων με την καταστολή των ψευδών ειδήσεων που πείθουν ανθρώπους αδαείς να δέχονται a priori ψεύδη και ιδεοληψίες. Είναι ύβρις κατά του Θεού να αμφισβητείται η ιατρική επιστήμη, διότι στον λόγο του Θεού αναφέρεται ότι η ιατρική και τα φάρμακα έχουν εμπνευστεί στους ανθρώπους από τον Θεό».
Για τη στάση της εκκλησίας, ο κ.Σεραφείμ ανέφερε: «Η εκκλησία από την πρώτη στιγμή συμβούλεψε το ποίμνιό της ότι σε μια πανδημία, τείχος ανοσίας χτίζουμε με δύο τρόπους, είτε με την τεχνητή ανοσία με τον εμβολιασμό είτε με τη φυσική ανοσία, τη νόσηση. Όμως η νόσηση εγκυμονεί τον μεγάλο κίνδυνο της διασωλήνωσης και του θανάτου. Άρα η τεχνητή ανοσία του εμβολιασμού είναι η κράτιστη μέθοδος για την επίτευξη του τείχους ανοσίας και την υπέρβαση της πανδημίας. Αυτό το διακήρυξε η εκκλησία από την πρώτη στιγμή».
Για το θέμα των πιστών και των rapid test, με αφορμή και τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για σχεδόν όλες τις άλλες δραστηριότητες εκτός του εκκλησιασμού, ο Μητροπολίτης Πειραιά δεν ήταν και τόσο απόλυτος: «Οι ιερείς δεν μπορούν να κάνουν ελέγχους υπό την έννοια της αστυνομικής παρουσίας. Ωστόσο, τηρούν τα μέτρα, με τις ποσοστώσεις ανά τετραγωνικό μέτρο, συστήματα εξαερισμού και μάσκες. Όσοι μπαίνουν στον ναό έχουν τεράστια προσωπική ευθύνη. Δεν μπορείς να είσαι ασθενής και να μπεις σε έναν χώρο λατρείας, συναθροίσεως, διότι τότε διασπείρεις μια νόσο και γίνεσαι εγκληματίας και φονεύς».