Με το ένα ρεκόρ κρουσμάτων να διαδέχεται το άλλο και παρότι ο αριθμός αυτός από μόνος του δεν λέει τίποτα μας και διεξάγονται πλέον αναγκαστικά πάρα πολλά τεστ (η θετικότητα χθες ήταν μόλις στο 1,35 σε ρεκόρ διεξαγωγής τεστ), ο κώδωνας του κινδύνου κρούει για τα καλά.
Θέμα lockdown (προς το παρόν) δεν τίθεται, όπως επανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά τα καμπανάκια είναι πάρα πολλά και οι ειδικοί που βγαίνουν στην τηλεόραση τα χτυπούν συνεχώς και προειδοποιούν.
«Να μην μπορούν να μπουν πουθενά οι ανεμβολίαστοι»
Από τους πλέον «σκληροπυρηνικούς» είναι ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος βλέπει ως μόνη λύση την απόλυτη υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό και την 100% απομόνωση των ανεμβολίαστων:
«Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο».
Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε το τείχος ανοσίας και θέλουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να είναι ανοιχτή, ενώ η πολιτεία δε θέλει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μία είναι η λύση, το να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να έχουμε ελεύθερη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είναι ανήθικο να επεκτείνεις τη διαθεσιμότητα κλινών Covid σε βάρος άλλων νοσημάτων. Τα άλλα νοσήματα δεν επέλεξαν τη νόσο τους, τους βρήκε».
https://youtu.be/Sa7uAzmn0lk
«Το ΕΣΥ θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στις 550 ημερήσιες εισαγωγές»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης από την πλευρά του παρουσίασε πάλι αριθμούς και εκτιμήσεις για την πορεία των κρουσμάτων και το… όριο αντοχής του Εθνικού Συστήματος Υγείας:
«Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι τις επόμενες 3 εβδομάδες, τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 9 και 11 χιλιάδων, αλλά δεν φαίνεται ακόμη η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας. Το ζητούμενο δεν είναι τα κρούσματα, αλλά πόσα από αυτά χρήζουν νοσηλείας. Τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Το σημείο στο οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα».
Ο κ.Τζανάκης είπε ακόμα ότι το 1/4 των κρουσμάτων αφορά εμβολιασμένους: «Από τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά το 25% αφορά εμβολιασμένους, ενώ λίγο μικρότερο είναι και το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, περνάει την ασθένεια σαν μια ελαφριά γριπούλα και δεν επιβαρύνει το σύστημα υγείας».
Σε ότι αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου, ο καθηγητής εκτίμησε: «Έχει παρατηρηθεί πως τα εμβόλια προστατεύουν αποτελεσματικά από τη σοβαρή νόσηση ακόμη και 9 μήνες μετά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών ή σε ευάλωτες ομάδες και ανοσοκατασταλμένους θα μπορούσε να γίνει και λίγο νωρίτερα από τους 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση».
«Οι ευάλωτοι είναι περίπου ο μισός πληθυσμός εμβολιασμένοι, νοσήσαντες»
Για την πορεία της κατάστασης και το ενδεχόμενο ενός lockdown μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος:
«Το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας… Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς. Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα. Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του. Δεν το περίμενα να είχαμε τόσο εκθετική αύξηση, οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη. Έχουμε λιγότερους θανάτους από πέρυσι, παρόλα αυτά είναι μεγάλος αριθμός και πιέζεται το ΕΣΥ που είναι εξουθενωμένο».
Ο κ.Βατόπουλος πάντως παρατήρησε πως για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, πως οι ευάλωτοι είναι ο μισός (περίπου) πληθυσμός εμβολιασμένοι: «Έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων δεν μπορούμε να τον συγκρίνουμε με πέρυσι γιατί έχουμε πολύ περισσότερα τεστ και οι ευάλωτοι είναι περίπου ο μισός πληθυσμός εμβολιασμένοι, νοσήσαντες κλπ».
Και πρόσθεσε: «Πλέον χρειάζεται πανστρατιά να κινητοποιηθούμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε νόσημα από το όποιο δεν έχουμε ξεμπερδέψει και να κινητοποιηθούμε προς πάσα κατεύθυνση να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, παρότι χρειάζεται 1,5 μήνα για να λειτουργήσει αυτό, και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας».
Κλείνοντας έκανε αναφορά και στα παιδιά: «Η επιδημία εντοπίζεται κυρίως στις σχολικές ηλικίες, εκεί έχουμε αναλογικά περισσότερα κρούσματα. Τώρα αν φταίει το σχολείο και έχουμε ενδοσχολική διασπορά… Χρειάζεται εμβολιασμός των μεγαλύτερων».