Δραματική είναι η κατάσταση και στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα, με την πρόσφατη εφημερία να ολοκληρώνεται με γιατρούς και νοσηλευόμενους να βρίσκονται στα όριά τους.
Και οι 53 απλές κλίνες covid που υπάρχουν στο Θριάσιο ήταν καλυμμένες μετά το τέλος της εφημερίας χθες, ενώ και οι οκτώ κλίνες ΜΕΘ covid ήταν γεμάτες. Επίσης, έξι διασωληνωμένοι μη covid ασθενείς, βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ.
Σε ότι αφορά τα σημερινά στοιχεία από το νοσοκομείο της Ελευσίνας, υπάρχει ένας διασωληνωμένος covid ασθενής που παραμένει εκτός ΜΕΘ και τουλάχιστον ένα περιστατικό μη covid που παραμένει εκτός ΜΕΘ.
Αυτό που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση και είναι πραγματικά πρωτόγνωρο, είναι ότι την Κυριακή υπήρξαν ασθενείς με κορωνοϊο, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν εκτός του νοσοκομείο, σε κοντέινερ!
«Καταπέλτης» ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο Θριάσιο
Ο Μανώλης Βαρδαβάκης, Πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Ελευσίνας, μίλησε στο Open και ήταν… καταιγιστικός. Έκανε λόγο για αύξηση 35-40% στις νοσηλείες σε σχέση με την ίδια περσινή μέρα και εξέφρασε την ανησυχία του για την υγεία των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
«Χθες το πρωί έκλεισε η εφημερία του Θριασίου νοσοκομείου, με μηδενικές διαθέσιμες κλίνες covid, με τρεις ασθενείς με κορωνοϊό να νοσηλεύονται αναγκαστικά σε κοντέινερ στο προαύλιο του νοσοκομείου και έξι διασωληνωμένους μη covid ασθενείς και αυτό είναι το σημαντικότερο, να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διατρέχοντας σοβαρότατο κίνδυνο για την υγεία τους. Και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του τι συμβαίνει, πολύ πιθανό σε μεγαλύτερη κλίμακα και στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία. Αν θέλετε ένα συγκριτικό στοιχείο, ακριβώς την ίδια μέρα πέρυσι, νοσηλεύαμε στο Θράσιο 39 covid ασθενείς, σήμερα νοσηλεύουμε 55. Αν κάνετε την πράξη έχουμε μια αύξηση των εισαγωγών γύρω στο 35-40%».
Ο κ.Βαρδαβάκης τόνισε ακόμα ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα από το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση, εκεί που θα έπρεπε να ληφθούν:
«Και εμείς θεωρούμε ότι βασικός λόγος είναι, πέρα από τον εμβολιασμό, που είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση της επιδημίας, δεν παίρνονται τα υπόλοιπα μέτρα που είναι εξίσου αναγκαία για αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους που καταγράφονται δεκάδες κρούσματα, για τα σχολεία και τις σχολές και βέβαια δεν παίρνονται μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, για να μη φτάσουμε αυτό που ήδη γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, να γίνει και στην Αττική. Να επαναλειτουργήσουν τα κλειστά νοσοκομεία και να επιταχθούν μεγάλες ιδιωτικές μονάδες υγείας πριν φτάσουμε στον περσινό Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη και την περσινή τραγική κατάσταση».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των εργαζομένων, το θέμα των ασθενών σε κοντέινερ επιλύθηκε (πρόχειρα) μόνο μετά τη δημοσιοποίησή του και περιέγραψε τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στο Θριάσιο:
«Μετά την καταγγελία που έκανε το σωματείο μας άνοιξαν επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ στο νοσοκομείο στερώντας τα βέβαια από τους μη covid ασθενείς και μεταφέρθηκαν οι ασθενείς από τα κοντέινερ και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, αλλά αυτή είναι η τάση. Σιγά-σιγά τα νοσοκομεία να πλημμυρίζουν με ασθενείς covid, μετατρεπόμενα το ένα μετά το άλλο σε νοσοκομεία μιας νόσου με παράπλευρες απώλειες που θα την πληρώσουν πολύ ακριβότερα ασθενείς με άλλα νοσήματα. Στο νοσοκομείο μας αυτή τη στιγμή είναι 220 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, παρόλο που είμαστε νοσοκομείο αναφοράς covid από την αρχή της επιδημίας. 70 συνάδελφοι κρατούνται σε αναστολή από την Κυβέρνηση παρά τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ κινδυνεύουν να απολυθούν 160 συμβασιούχοι 31 Δεκεμβρίου και 50 ακόμα συμβασιούχοι 31 Μαρτίου, την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία πλημμυρίζουν με ασθενείς».