«Κατεβάζουν ρολά» σήμερα οι επιχειρηματίες της εστίασης διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα τις κυβέρνησης και τη διαχείριση της επιδημίας του κορωνοϊού που είχε σοβαρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους. Οι καταστηματάρχες αναφέρουν ότι η πτώση του τζίρου τους είναι πάνω από 50%, ενώ η προσέλευση του κόσμου μειώθηκε κατά 80%.
Με τις κινητοποιήσεις τους όσοι δραστηριοποιούνται στην εστίαση, ζητούν μέτρα στήριξης και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των στρεβλώσεων της νομοθεσίας για τον κλάδο.
Σε απεργία προχωρούν σήμερα Τρίτη (16.11.2021) τα καταστήματα εστίασης, και έτσι μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες θα παραμείνουν κλειστά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ, οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε απεργία στην εστίαση με βασικά αιτήματα:
• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη
• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα
• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές
• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου
• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021
Διαρθρωτικά μέτρα
1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης
2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων
3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές
Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων.
«Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», υποστηρίζει.
Διαβάστε ακόμα:
Εστίαση όπως… σούπερ μάρκετ – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται