Το δράμα που ζουν τα δημόσια νοσοκομεία είναι απερίγραπτο. Παρατημένα στη μοίρα τους χωρίς υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην έξαρση των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού, αλλά και τους μη covid ασθενείς, οι οποίοι μοιάζουν πλέον με… δεύτερης κατηγορίας πολίτες και αυτό όχι με υπαιτιότητα των υγειονομικών.
Όταν η κυβέρνηση επιμένει να «χτίζει» την όποια αντιμετώπιση της επιδημίας σε σαθρά θεμέλια και δεν ισχυροποιεί τη βάση όλων των προσπαθειών, που είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τότε όλες οι άλλες λύσεις είναι απλά προσωρινές και δεν λύνουν το ουσιαστικό πρόβλημα.
Οι αριθμοί των θανάτων χτυπάνε κόκκινα και είναι να αναρωτιέται κανείς, πόσοι πραγματικά οφείλονται είτε στον covid, είτε σε άλλες αιτίες και πόσοι στην ανεπάρκεια του ΕΣΥ λόγω των κυβερνητικών επιλογών…
Άνθρωποι στα αζήτητα – Ελλείψεις προσωπικού
Η Βούλα Γεωργάκη, Πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» μίλησε στο Open και αφού χαρακτήρισε την κατάσταση «τραγική», μίλησε για μια συγκλονιστική ιστορία.
Μετά από πολύμηνη ασθένεια, ένας νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο πέθανε και κατέληξε να κηδευτεί δημοσία δαπάνη, γιατί σύμφωνα με την κ. Γεωργάκη, ο γιος του που έπαιρνε τη σύνταξη του πατέρα του, δεν ενδιαφέρθηκε.
Όσο για την κατάσταση στον Ερυθρό Σταυρό; «Καλούμαστε με το 35% του προσωπικού να τα βγάλουμε πέρα σε εφημερίες όπου καλύπτουμε σχεδόν όλο το Λεκανοπέδιο», είπε χαρακτηριστικά.
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Σε καταστάσεις περσινές
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Τουχτίδη, Πρόεδρο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης η κατάσταση είναι παρόμοια με την περσινή και περιέγραψε ότι το πρωί στο νοσοκομείο υπήρχαν «41 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και ένας σε απλή κλίνη με αναπνευστήρα και φορητό μόνιτορ. Μόλις το 7%-8% είναι εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι».
Κατά τον κ. Τουχτίδη η θνητότητα έχει αυξηθεί γιατί και κάποιοι ασθενείς φθάνουν όταν είναι αργά πια στο νοσοκομείο και γιατί πεθαίνουν ενώ χρειάζονται ΜΕΘ και δεν υπάρχουν.
«Παρόλο που είναι νεότεροι και περιμένεις να έχουν καλύτερη εξέλιξη, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι φτάνουν στις ΜΕΘ για να μην πεθάνουν. Πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα, με ικανοποιητικό κορεσμό».
Σε ότι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό, ο Πρόεδρος των εργαζομένων είπε ότι ήδη προ Covid, έλειπαν γύρω στα 250 άτομα, ενώ τώρα βρίσκονται σε αναστολή 168.
Τίγκα στα ράντζα το Αττικόν
Η εφημερία του ΠΓΝ Αττικόν ολοκληρώθηκε το πρωί με δεκάδες ράντζα να έχουν κατακλύσει τους διαδρόμους και όπως είπε νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, σε κάθε εφημερία εισάγονται πάνω από 150 ασθενείς.
«Η εφημερία στον Αττικόν ξεκίνησε με 30 κενές κλίνες και 11 ράντζα. Είναι επόμενο να πλημμυρίσει με ράντζα, καθώς γέμισαν αμέσως οι κενές κλίνες. Η τραγωδία είναι ότι μετά τα 50 κανονικά ράντζα βάζουν τους ασθενείς σε φορεία μεταφοράς ασθενών, 40 πόντους πλάτος!»