Με βαθιά συγκίνηση εκατοντάδες μαθητές αλλά και μικρά παιδιά, τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου αφήνοντας λουλούδια και ζωγραφιές στην πύλη
«Ήρθα εδώ για να τιμήσω τις ζωές των φοιτητών, οι οποίες θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και την επανάκτηση της Δημοκρατίας», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 13χρονη μαθήτρια Άννα Αργείτη, η οποία βρέθηκε με τον πατέρα της και τον μικρότερο αδερφό της στην 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
«Ήρθα για να τιμήσω τη θυσία που έκαναν οι φοιτητές για να φύγει η Χούντα από την Ελλάδα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 11χρονος Βασίλης Αργείτης.
Η 12χρονη μαθήτρια Ισιδώρα Βεργοπούλου, η οποία τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη των αγωνιστών, συνοδευόμενη από τη μητέρα της, σημείωσε: «Ήρθα να καταθέσω λουλούδι και χαίρομαι που είναι πολύς κόσμος εδώ και πολλά παιδιά».
«Τα παιδιά μικρής ηλικίας ζητάνε από μόνα τους να έρθουν να δουν το Πολυτεχνείο. Για τον δικό μας το γιο είναι η πρώτη του φορά. Στο σχολείο τού εξήγησαν τη σπουδαιότητα αυτής της μέρας και ζήτησε να είναι και αυτός εδώ για να δει το Πολυτεχνείο. Στις μέρες που ζούμε, η ανάγκη να ερχόμαστε και να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε όσοι δεν τα ζήσαμε, είναι σημαντική», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κακαρνιάς, ο οποίος πήγε τον πεντάχρονο γιο του στις εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης των φοιτητών.
Κατάθεση στεφάνων στην Θεσσαλονίκη
Στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, καταθέτουν από το πρωί εκπρόσωποι σωματείων, φορέων, και οργανώσεων της πόλης καθώς και απλοί πολίτες.
Στον χώρο είναι από νωρίς το πρωί συγκεντρωμένοι φοιτητές καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στην πορεία, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα ως η κεντρική εκδήλωση του τριημέρου για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον αγώνα των νέων για τη δημοκρατία και την ελευθερία μας. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, τα αιτήματα των εξεγερμένων βρίσκουν γόνιμο έδαφος στη σημερινή εποχή και στις εργασιακές διεκδικήσεις για σταθερή και πλήρη εργασία, για μόνιμη απασχόληση, για μισθούς αξιοπρέπειας, για συνθήκες εργασίας, οι οποίες να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και για ένα αύριο, το οποίο είναι αυτό που θέλουμε και όχι αυτό που μας επιβάλλουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης.
«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό, πολύ πιο επίκαιρο την εποχή που ζούμε», δήλωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Παπατολίδης, προσθέτοντας πως είναι «επίκαιρα τα ζητήματα της πάλης του λαού για τα σύγχρονα δικαιώματα του απέναντι στην πολιτική των ξεχαρβαλωμένων δικαιωμάτων, των τσακισμένων μισθών» και «χρειάζεται ο λαός να συμμετέχει αποφασιστικά για να δικαιώσει όχι μόνο τους αγώνες της γενιάς αλλά τις δικούς του».
«Η μέρα αυτή πρέπει να είναι μέρα αναστοχασμού για όλους μας, όχι μόνο για εμάς που ανήκουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου, αλλά και για τους σημερινούς νέους», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής, ενώ ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης επισήμανε ότι «η νέα γενιά με το εργατικό κίνημα μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα δίκαια των εργαζομένων».