Ασφυκτική εξακολουθεί να είναι η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία όλης της επικράτειας, με τις εισαγωγές και τις διασωληνώσεις να αυξάνονται σημαντικά σε καθημερινή βάση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα συνεχίζουν να εντοπίζονται στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όμως πλέον υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και στα νοσοκομεία της Αττικής, με τις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων να θυμίζουν σκηνικό πολέμου.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που εγκυμονεί τον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης του ΕΣΥ, οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων ζητούν επιτακτικά την ενίσχυση του συστήματος με εξειδικευμένο προσωπικό, προειδοποιώντας ότι, εάν δεν συμβεί αυτό, τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει να κάνει πως δεν ακούει τις κραυγές αγωνίας των υγειονομικών, συνεχίζοντας να κάνει λόγο για 12.000 προσλήψεις και για σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ. Όπως έχει ξεκαθαριστεί από τους πλέον αρμόδιους, μάλιστα, το υπουργείο Υγείας δεν έχει στον σχεδιασμό του κανένα πακέτο μαζικών προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών.
Σε μια προσπάθεια φίμωσης των γιατρών που αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις, η διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας άσκησε χθες πειθαρχική δίωξη κατά του προέδρου της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας Νίκου Χαυτούρα, ο οποίος είχε αναδείξει την ανεπάρκεια του οξυγόνου στις κλινικές Covid-19 και ότι αναλογεί ένας ειδικός παθολόγος ανά 110 ασθενείς.
Πάντως, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Γιάννης Ντόκος προσπάθησε να μετριάσει τις αντιδράσεις και με ανακοίνωσή του τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα δίωξης: «Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, αναφορικά με άσκηση Πειθαρχικής Δίωξης από την Διοίκηση του Νοσοκομείου κατά του Προέδρου της Ε.I.Ν.Κ.Υ.Μ., σας γνωστοποιούμε ότι ουδόλως έχει κινηθεί οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία και ως εκ τούτου ρητώς διαψεύδουμε κάθε σχετικό δημοσίευμα».
Οι παραπάνω μεταβλητές δημιουργούν μια εκρηκτική εξίσωση. Αν, μάλιστα, προστεθεί σε αυτές και ο παράγοντας των ΜΕΘ, τότε πραγματικά τα μηνύματα για τον φετινό χειμώνα είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά. Εξάλλου, μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται πως μετά από μια μεγάλη περίοδο «αφωνίας» ειδικοί και επιστήμονες παίρνουν σαφείς αποστάσεις από την κυβέρνηση, θέτοντας το ζήτημα της λειτουργίας των ΜΕΘ.
Δυστυχώς, η υπονοσηλεία ασθενών έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο για τα περισσότερα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, με τις διασωληνώσεις ασθενών εκτός ΜΕΘ, αλλά και την ελλιπή φροντίδα ασθενών σε απλές κλίνες. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι πως μετά από τρεις εβδομάδες συνεχούς πίεσης η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να βρίσκεται στο 100%.
Μεγάλη είναι η πίεση, όμως, και στα νοσοκομεία της Ηπείρου, με τους καθηγητές Παθολογίας Χαράλαμπο Μηλιώνη και Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Κωστίκα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να κάνουν γνωστό πως η θνητότητα σε αυτό το κύμα αγγίζει το 80%, έναντι 50% στο προηγούμενο, καθώς οι ασθενείς παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση και πολυοργανική ανεπάρκεια, και όταν φτάνουν στις ΜΕΘ είναι δύσκολη η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί ο Covid-19.
Ωστόσο, πλέον, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρα ανησυχητική και στα νοσοκομεία της Αθήνας. Eνα από τα νοσοκομειακά ιδρύματα που βιώνει τη μεγαλύτερη πίεση είναι το Αττικόν, το οποίο και χθες στη γενική του εφημερία πλημμύρισε με ράντσα.
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας και το Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα είναι η πρώτη φορά που θα ξεκινήσουν την εφημερία τους χωρίς διαθέσιμο κρεβάτι, είτε για Covid περιστατικά είτε για non Covid. Μάλιστα, υπήρχε πρόταση να μη γίνει η εφημερία, αλλά η διοίκηση του νοσοκομείου ήταν ανένδοτη.