Την παραπομπή σε δίκη για κακούργημα του πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας Σταμάτη Πουλή και άλλων συνεργατών του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, προτείνει η αρμόδια Εισαγγελέας για παράνομους διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η εισαγγελέας ζητά την παραπομπή τεσσάρων εμπλεκομένων για συνολικά 74 προσλήψεις οι οποίες έγιναν «στο πλαίσιο ικανοποίησης αιτημάτων από πολιτικά γραφεία και ιδιώτες», επί των ημερών του Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας.
Στην πρόταση του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, εισηγείται να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, προκειμένου να δικαστούν για απιστία κατ’ εξακολούθηση και συνέργεια στην πράξη.
Κατηγορούμενοι είναι ο φίλος του Άδωνι Γεωργιάδη, Σταμάτης Πουλής που ήταν εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά το επίδικο διάστημα, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και διορισμένος πρόσφατα ως διευθύνων σύμβουλος στην αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Φυλής, ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου, η σύζυγός του κ. Πουλή και συνεργάτιδα του κ. Γεωργιάδη, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου και η πρώην οικονομική διευθύντρια και διορισμένη πλέον στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (που τελεί υπό την εποπτεία του Άδωνι Γεωργιάδη) Αικατερίνη Πολύζου.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι εμπλεκόμενοι προσπάθησαν να «συσκοτίσουν και να δημιουργήσουν προσκόμματα στην έρευνα» με «ψευδείς ισχυρισμούς και βεβαιώσεις».
Σε άλλο σημείο της πρότασης του η εισαγγελική λειτουργός τονίζει πως «καταχράστηκαν την εξουσία τους διαθέτοντας την ξένη περιουσία», με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο με 1,3 εκατ. ευρώ από τους παράνομους διορισμούς εν μέσω μνημονίων και οικονομικής κρίσης.
Στο πολυσέλιδο πόρισμα των επιθεωρητών της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης υπάρχουν συνημμένα τα… ραβασάκια των διορισμών.
Οι επίδικες προσλήψεις, όπως και άλλες ανάλογες, έγιναν από το 2011 μέχρι το 2014, χωρίς να τηρηθούν τα όσα όριζε η σχετική νομοθεσία και ο εσωτερικός κανονισμός του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς να υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη και με μόνη την έγκριση του τότε διευθυντή κ. Παπαδημητρίου.
«Με τα αποδεικτικά στοιχεία προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος των κατηγορουμένων, υπό την έννοια ότι αφενός πιθανολογήθηκε σπουδαίως η ενοχή τους και αφετέρου από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε προκύπτει με βεβαιότητα ότι το δικαστήριο θα πρέπει να επιληφθεί και να υποβάλει στον έλεγχο της επ’ ακροατηρίου διαδικασίας τα πραγματικά περιστατικά στα οποία στηρίζονται οι ενδείξεις», αναφέρει η εισαγγελική λειτουργός.
Εναντίον των κατηγορουμένων είχε ασκηθεί και δίωξη για σύσταση και συμμορία σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά παραγράφηκε, καθώς η υπόθεση επί πολλούς μήνες από το 2018 στο γραφείο του ανακριτή…
Ας σημειωθεί πως ενώπιον του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου έχει υποβληθεί ακόμα μια παραπεμπτική εισαγγελική πρόταση για παράνομους διορισμούς ακόμα 22 ατόμων στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Και σε εκείνη την υπόθεση προτείνεται η παραπομπή των τεσσάρων κατηγορουμένων.
Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μόνο μία από τις εκκρεμείς δικογραφίες που αφορούν το ΚΕΕΛΠΝΟ, την «off shore του δημοσίου και των ρουσφετιών», όπως το είχε χαρακτηρίσει η Εισαγγελέας της Έδρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου είχε εκδικαστεί ένα από τα σκάνδαλα του «αμαρτωλού» δημόσιου φορέα τον οποίο έχει διαδεχθεί πλέον ο ΕΟΔΥ.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2018 έως σήμερα έχουν διαβιβαστεί 45 πορίσματα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με υποθέσεις που αφορούν το ΚΕΕΛΠΝΟ.