Κάθε άλλο παρά ονειρική φαντάζει για το ζευγάρι ομογενών από τις ΗΠΑ η επιστροφή του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Βόλο. Επέστρεψαν στη γενέτειρά τους μετά από 50 χρόνια, προκειμένου να ζήσουν εδώ το υπόλοιπο της ζωής τους, ωστόσο τα γρανάζια της γραφειοκρατίας δεν τους αφήνουν να απολαύσουν την καθημερινότητά τους.
Η 71χρονη Κική Παγιατάκη και ο 75χρονος σύζυγός της Αναστάσιος Παγιατάκης έφυγαν την περίοδο της δικτατορίας για την Αμερική και πάντα ονειρεύονταν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Που να φανταστούν ότι η γραφειοκρατία και η ελλιπής ενημέρωση δεν θα τους άφηναν να το χαρούν. Και όλα αυτά γιατί δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.
«Πάντα σκεφτόμασταν την Ελλάδα και πάντα θέλαμε να επιστρέψουμε» δήλωσε στο e-thessalia η Κική Παγιατάκη. Γονείς δύο παιδιών που διαμένουν στην Αμερική και έχουν δύο εγγόνια, επέλεξαν να ζήσουν στην Αγριά του Πηλίου. Μόλις ενάμιση μήνα μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ξεκίνησαν τα προβλήματα. «Γνωρίζαμε για τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα, αλλά δεν περιμέναμε ότι τα πράγματα θα ήταν σ’ αυτό τον βαθμό», αναφέρει η κ. Παγιατάκη.
Αμφότεροι εμβολιάστηκαν στην Αμερική με τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer ωστόσο όταν τηλεφώνησαν για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου, τους ενημέρωσαν πως δεν είναι εφικτό καθώς δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ. Το εξάμηνο από τις δύο δόσεις παρήλθε για τον κ. Τάσο Παγιατάκη τον Οκτώβριο, ενώ για τη σύζυγό του παρέρχεται στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Να σημειωθεί ότι ο κύριος Παγιατάκης είναι διαβητικός.
Το ζευγάρι φτάνοντας στην Ελλάδα κίνησε τις διαδικασίες για να αποκτήσει ταυτότητες, ωστόσο οι λογιστές και δικηγόροι τους ενημέρωσαν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα καθυστερήσει. «Δεν μας πείραξε η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις. Ακούγαμε και γνωρίζαμε για τις καθυστερήσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, όταν πήραμε τηλέφωνο για να εμβολιαστούμε με τη γ’ δόση μας είπανε ότι δεν μπορούμε, γιατί δεν έχουμε ΑΜΚΑ. Για να αποκτήσουμε ΑΜΚΑ, πρέπει να εκδώσουμε ταυτότητες. Για να εκδώσουμε ταυτότητες πρέπει να στείλουμε όπως και κάναμε το πιστοποιητικό του γάμου μας που τελέσαμε στην Αμερική στην πρεσβεία στην Αθήνα, αφού το δει συμβολαιογράφος κι αφού το μεταφράσαμε για να μπορέσουμε να εκδώσουμε ταυτότητες και μετά ΑΜΚΑ. Δεν μας αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος. Είμαστε ενάμιση μήνα που μένουμε στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να ζήσουμε. Έχουμε τα διαβατήριά μας για την ταυτοποίηση των στοιχείων μας, αλλά μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να απογραφούμε στο μητρώο και να αποκτήσουμε ΑΜΚΑ», είπε η κυρία Παγιατάκη.
«Θέλουμε να προστατευτούμε και δεν μπορούμε»
Μόνο πίκρα και απογοήτευση αισθάνεται η κυρία Παγιατάκη για τη διαδικασία που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς. «Στην Αμερική ο Μπάιντεν έχει ένα πολύ εύκολο σύστημα για τους εμβολιασμούς. Παίρνεις τηλέφωνο κλείνεις ραντεβού κάνεις το εμβόλιο κι έτσι ο κόσμος δεν ταλαιπωρείται. Εδώ στην Ελλάδα χρειάζονται κωδικοί ασφαλισμένων, ΑΜΚΑ κι εμείς αυτά δεν τα έχουμε και δεν μπορούμε να περιμένουμε, πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα χαρτιά μας και τις ταυτότητές μας. Ο σύζυγός μου πρέπει να εμβολιαστεί. Θέλουμε να προστατευτούμε και δεν μπορούμε».
Μάλιστα αποκάλυψε πως ούτε οι επαγγελματίες αναγνωρίζουν τα πιστοποιητικά τους και δεν τους επιτρέπουν να εισέλθουν στα καταστήματά τους. «Είμαστε μέσα στο σπίτι κλεισμένοι. Δεν μας αναγνωρίζουν τα πιστοποιητικά μας από τους εμβολιασμούς που έχουμε κάνει στην Αμερική. Θέλουμε να ζήσουμε στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε. Περιμένουμε ενάμιση μήνα ήδη για τα χαρτιά μας. Ο σύζυγός μου είναι διαβητικός και δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε τη γ’ δόση του εμβολίου, γιατί δεν αναγνωρίζουν τα πιστοποιητικά που έχουμε από την Αμερική» αναφέρει με τρεμάμενη φωνή η κ. Κική και συνεχίζει «Ακούσαμε και το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού κ. Κικίλια για τους εμβολιασμένους και για τους τουρίστες. Εμείς μέχρι να πάρουμε τα χαρτιά μας θεωρούμαστε τουρίστες. Δεν μας θέλουνε στην Ελλάδα; Αντιμετωπίσαμε όταν ήρθαμε πολλά προβλήματα τα οποία τα ξεπεράσαμε, αλλά με το θέμα του εμβολιασμού είμαστε απογοητευμένοι. Αν ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει κίνητρα για τους εμβολιασμούς θα πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία. Δεν μπορούμε να μπούμε σε ένα κατάστημα. Νιώθουμε αποκομμένοι απ’ όλους».
Να σημειωθεί ότι γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σε δηλώσεις του έχει αναφέρει ότι όσα πιστοποιητικά είναι από το εξωτερικό ελέγχονται με το QR code αν είναι από την Ε.Ε. ή από το χαρτί αν είναι από τρίτη χώρα, καθώς η ελληνική εφαρμογή δεν τα αναγνωρίζει. Επισήμανε ακόμη ότι οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ δεν εκδίδουν καν ψηφιακό πιστοποιητικό, αλλά έντυπη μορφή, ωστόσο, διευκρίνισε ότι σε οποιαδήποτε μορφή είναι τα πιστοποιητικά, τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να δεχτούν τους πολίτες, κάτι που είναι γραμμένο και σε σχετική εγκύκλιο.
Η κ. Παγιατάκη δήλωσε ότι έχει επικοινωνήσει και με το υπουργείου Τουρισμού, απ’ όπου αναγνώρισαν ότι υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα και την ενημέρωσαν ότι αναμένεται να δοθεί άμεσα λύση.
Μέχρι τότε όμως το ζεύγος Παγιατάκη περνά τη δική του… καραντίνα καθώς είναι αποκλεισμένο από παντού. Και το σημαντικότερο όλων είναι ότι το ελληνικό Κράτος κωλυσιεργεί να εκδόσει τα απαραίτητα έγγραφα τη στιγμή που ο κ. Τάσος Παγιατάκης αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και πρέπει να εμβολιαστεί άμεσα.