Αντιδράσεις και έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους κόλπους της Εκκλησίας οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πανδημία και τα έκτακτα μέτρα για την είσοδο των πιστών στους ιερούς ναούς.
Σε μια περίοδο που ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έχει να διαχειριστεί τις δύσκολες ισορροπίες κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα, η κυβέρνηση του δημιούργησε πονοκέφαλο με ακόμη ένα άγχος.
Συγκεκριμένα, στο τηλεοπτικό του μήνυμα το απόγευμα της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των πιστών που εισέρχονται στις εκκλησίες, τονίζοντας ότι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ αν δεν έχουν εμβολιαστεί και μάλιστα επικαλέστηκε σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που, όπως είπε, έδινε αυτή την οδηγία. Ωστόσο, η εγκύκλιος της ΔΙΣ απλώς παρότρυνε τους πιστούς να κάνουν τεστ και να εμβολιαστούν, ώστε να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο και δεν υποχρέωνε κατ’ ουδένα τρόπο!
Μάλιστα, -σε αντίθεση με όσα ορισμένοι διαρρέουν- καλά πληροφορημένες πηγές της «δημοκρατίας» αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ιερώνυμος δεν ήξερε τίποτε για την εν λόγω ανακοίνωση. Έμαθε από την τηλεόραση την απόφαση για τους ιερούς ναούς και μάλιστα έδειξε να ενοχλείται που ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αδιαφόρησε για τη θέση της Εκκλησίας. Αμέσως επικοινώνησε με τους συνοδικούς ιεράρχες και αποφάσισαν πως πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, για το οποίο καλείται να πάρει επίσημη θέση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Έτσι, λοιπόν, τα μέλη της Συνόδου θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης το πρωί της Δευτέρας, ώστε να αποφανθούν. Αρχιερείς, μιλώντας στη «δημοκρατία», εξέφρασαν τον φόβο τους για το νέο αυτό μέτρο, τονίζοντας πως πρόκειται για κάτι άκρως δυσλειτουργικό. Εξήγησαν, άλλωστε, ότι ακόμη κι αν υπάρχει η πρόθεση να το δεχτούν, πρακτικά δεν μπορούν να το εφαρμόσουν.
Για παράδειγμα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει προσωπικό, δεν μπορούν να υποχρεώσουν τους επιτρόπους -οι οποίοι βρίσκονται εθελοντικά στους ναούς- να παίξουν τον ρόλο του ελεγκτή. Ιδίως σε μικρά χωριά της περιφέρειας, θα δημιουργηθούν προστριβές μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται καλά ή είναι συγγενείς. Επίσης, ιεράρχες εκφράζουν στη «δημοκρατία» την πεποίθηση ότι οι ανακοινώσεις δεν πρόκειται να γίνουν πράξη και θεωρούν ότι απλώς εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι η πανδημία έχει προκαλέσει σοβαρό ρήγμα στη σχέση Εκκλησίας – Πολιτείας, με τους ιεράρχες να αισθάνονται αδικημένοι από τη στάση της κυβέρνησης. «Τα δύο χρόνια της πανδημίας έχουμε βάλει πλάτη όπου και όποτε χρειάστηκε, αλλά υπάρχουν και όρια», φαίνεται ότι διαμηνύουν στην κυβέρνηση μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.