Ήταν αυτοί που μαζί με τους συναδέλφους τους ιατρούς, νοσηλευτές, εργαζομένους σε κέντρα υγείας, διασώστες του ΕΚΑΒ και σε άλλες θεραπευτικές μονάδες στήριξαν τις δημόσιες δομές και την κοινωνία στην πιο σκληρή μάχη: Αυτή κατά της πανδημίας.
- Από την Ντίνα Ιωακειμίδου
Ήταν αυτοί που ακαταπόνητα περιέθαλψαν ασθενείς, διέσωσαν ζωές, που δίχως σκέψη μπήκαν στην πρώτη γραμμή, γιατί αυτό επίτασσε το καθήκον τους. Ήταν αυτοί που δεν λιγοψύχησαν ούτε από τις συνεχόμενες βάρδιες, ούτε από την απουσία ξεκούρασης. ούτε ακόμη από την έλλειψη προστατευτικών μέσων. Ήταν αυτοί που αναμετρήθηκαν με τη συνείδησή τους, με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός τους, με τον όρκο του Ιπποκράτη, με τον αποκλεισμό της άλλης άποψης και επέλεξαν να πουν το «όχι».
Είναι οι ήρωες του χθες, που οβιδιακά μεταμορφώθηκαν σε μολυσματικούς και επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία. Είναι οι 7.000 υγειονομικοί που από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν τεθεί σε αναστολή χωρίς μισθό. Γιατί θεωρήθηκαν πιο επικίνδυνοι ακόμη και από τους εργαζομένους στο Δημόσιο, που για σοβαρά ποινικά αδικήματα έως την ολοκλήρωση της πειθαρχικής και ποινικής διερεύνησης της υπόθεσής τους λαμβάνουν μέρος του μισθού τους. Είναι οι 7.000 υγειονομικοί που μαζί με τις οικογένειές τους έχουν καταδικαστεί εδώ και σχεδόν τρεις μήνες να ζουν στην ανέχεια και να αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυτης εξαθλίωσης.
Είναι οι σπάνιες ειδικότητες ιατρών με περιζήτητα βιογραφικά, που αγνόησαν το δέλεαρ παχυλών μισθών εκτός συνόρων, επιλέγοντας να στηρίξουν την πατρίδα τους και αίφνης είδαν την πόρτα εξόδου σε ένα τραγικά υποστελεχωμένο ΕΣΥ. Είναι οι υγειονομικοί στα Χανιά, που εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν στήσει σκηνές έξω από το νοσοκομείο. Είναι αυτοί που το πλέον οδυνηρό συναίσθημα που βιώνουν είναι η απομάκρυνση από τους ασθενείς τους, από τη διάσωση ανθρώπων.
Είναι αυτοί που στην Αθήνα κάθε εβδομάδα συγκεντρώνονται στο πάρκο Ελευθερίας, διοργανώνοντας ανελλιπώς πορείες. Είναι αυτοί που συγκεντρώνουν χρήματα και τρόφιμα για τους πλέον οικονομικά ευάλωτους ανάμεσά τους. Είναι αυτοί που έχουν καταστεί αόρατοι: Οι πρώην ήρωες του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι του σήμερα.
Είναι αυτοί που επέλεξαν το «όχι» στην υποχρεωτικότητα μιας προληπτικής ιατρικής πράξης, που παραπέμπει στις πλέον «σκοτεινές» σελίδες της Ιστορίας. Επέλεξαν το «όχι» στην εργαλειοποίηση της πανδημίας, στην περιστολή των δικαιωμάτων, αλλά και στον καθ’ εξακολούθηση εμπαιγμό. Αυτούσιος εμπαιγμός και διά στόματος του υπουργού Επικρατείας Α. Σκέρτσου, καθώς -όπως μάθαμε- «δεν υπάρχουν μελέτες ότι οι ένστολοι μεταδίδουν τον ιό» και επειδή «λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, αν τεθούν σε αναστολή, δεν αναπληρώνονται εύκολα», υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμη μία φορά την απόλυτη περιφρόνηση της κυβέρνησης για τους κατοίκους αυτής της χώρας.
Καταγγελία – σοκ από περιζήτητο καρδιοογκολόγο
Στις 9 Νοεμβρίου ο υπεύθυνος Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας και Καρδιοογκολογίας του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Αρ. Νταλιάνης λαμβάνει το χαρτί της αναστολής καθηκόντων του. Όπως σημειώνεται σε αυτό, η αναστολή γίνεται «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας», ενώ κατά τον χρόνο αναστολής, «ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές».
Η ειδικότητα της καρδιοογκολογίας αφορά ένα σύγχρονο κομμάτι της καρδιολογίας, που παρακολουθεί τους ογκολογικούς ασθενείς που εμφανίζουν -κυρίως λόγω της χημειοθεραπείας- καρδιαγγειακά προβλήματα. Ο κ. Νταλιάνης διαθέτει ένα περιζήτητο βιογραφικό. Το 2014, ενώ υπηρετούσε στο ΕΣΥ (NHS) της Αγγλίας σε θέση ευθύνης, επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Το 2015 του προτάθηκε και αποδέχτηκε να επαναλειτουργήσει ως υπεύθυνος το Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας. Στα τέλη Μάη του 2021 ο γιατρός νοσηλεύεται με Covid-19 στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με ήπια, όπως σημειώνει στη «δημοκρατία», συμπτώματα. «Όταν επέστρεψα στο νοσοκομείο, διαπίστωσα στους ασθενείς παρενέργειες που ενδεχομένως να οφείλονται στο εμβόλιο. Οι μελέτες για τα νέα σκευάσματα απαιτούν ένα διάστημα πέντε ετών και άνω. Και το πρώτο που μάς ενδιαφέρει ως λειτουργούς υγείας είναι η ασφάλεια των σκευασμάτων. Η ύψιστη αρχή της ιατρικής είναι η ρήση του Ιπποκράτη “ωφελέειν ή μη βλάπτειν”. Διαπίστωσα επίσης την απουσία φαρμακοεπαγρύπνησης. Σε κάθε περίπτωση, η ιατρική δεν μπορεί να εφαρμόζεται οριζόντια. Στην ιατρική οφείλουμε να εξατομικεύουμε τις περιπτώσεις. Εν προκειμένω διαπιστώνεται μια οριζόντια, αλλά και καθετοποιημένη ιατρική. Και η καθετοποίηση αφορά τα κλειστά στόματα των λειτουργών υγείας», τονίζει ο κ. Νταλιάνης.
Με υπόμνημά του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο γιατρός τόνιζε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Νόσησα και νοσηλεύτηκα τον Μάιο του 2021 και σήμερα είμαι πλήρως ασυμπτωματικός και εργάζομαι ανελλιπώς με προσήλωση και συνέπεια στα καθήκοντά μου και, μάλιστα, πέραν του ωραρίου μου. Υποβλήθηκα πολύ πρόσφατα σε έλεγχο αντισωμάτων, ο οποίος έδειξε ότι έχω πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων, κατά συνέπεια έχω ενισχυμένη φυσική ανοσία, το οποίο σημαίνει ότι συγκριτικά με εμβολιασμένους συναδέλφους τόσο ο κίνδυνος εκ νέου νόσησης όσο και διασποράς της νόσου είναι αμελητέος και παρόμοιος με τον κίνδυνο διασποράς της νόσου με τους εμβολιασμένους συναδέλφους μου. Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζονται και από πρόσφατες μελέτες, δημοσιευμένες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι μη εμβολιασμένοι έχουν το ίδιο ιικό φορτίο και, κατ’ επέκταση, πιθανότητα μετάδοσης του ιού.
»Κατά συνέπεια δεν συντρέχει επιστημονικός λόγος απομάκρυνσης από τη θέση εργασίας μη εμβολιασμένου υγειονομικού υπαλλήλου με το επιχείρημα της μετάδοσης και διασποράς, πόσο δε μάλλον όταν ο υγειονομικός αυτός υπάλληλος έχει νοσήσει και έχει ενισχυμένη φυσική ανοσία, όπως εγώ. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας διεξάγεται και στο δικό μας νοσοκομείο μελέτη ταυτοποίησης αντισωμάτων έναντι του SARS-Cov-2 έπειτα από φυσική νόσηση, όσο και μετά από εμβολιασμό, από την ομάδα του πρύτανη του ΕΚΠΑ Μ. Δημόπουλου, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξιοπιστία της μεθόδου αυτής για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και τη διάρκεια διατήρησης ανοσίας σε νοσήσαντες.
»Τέλος από την τρέχουσα βιβλιογραφία δεν προκύπτει όφελος στον περιορισμό της θνητότητας ή στη μεταδοτικότητα με τη διενέργεια εμβολίου σε αναρρώσαντες όπως εγώ, ενώ υπάρχει ένας μικρός, αλλά υπαρκτός κίνδυνος μειζόνων επιπλοκών μετά την εμβολιαστική δόση…
»Στο Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας, στο οποίο έχω την τιμή να είμαι κλινικός υπεύθυνος, παρακολουθούνται περισσότεροι από χίλιοι ασθενείς. Ως εκ τούτου, ένας μεγάλος αριθμός βαρέως πασχόντων ασθενών δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί σε περίπτωση που τεθώ σε αναστολή, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους και πιθανόν νομικές ευθύνες που ενδέχεται να προκύψουν για το νοσοκομείο και, μάλιστα, σε περίοδο πολύ αυξημένων αναγκών εν μέσω υγειονομικής κρίσης…».
Ο ιατρός κ. Νταλιάνης, ο οποίος είναι και πατέρας πέντε παιδιών, τέθηκε χωρίς συζήτηση σε αναστολή εργασίας. Οι ασθενείς του έσπασαν τα τηλέφωνα στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» προκαλώντας τον εκνευρισμό της διοίκησης, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ του διαμήνυσε ανερυθρίαστα ότι θα φροντίσει να μην επιστρέψει ως υπεύθυνος του ιατρείου! «Το 70-80% των θανάτων στα νοσοκομεία οφείλεται αυτή την εποχή στο άπειρο και εξουθενωμένο προσωπικό», επισημαίνει ο κ. Νταλιάνης.
«Η θνησιμότητα στις ΜΕΘ στη χώρα κυμαίνεται πλέον μεταξύ του 80 και 100%, όταν στη Γερμανία ανέρχεται στο 17%. Εάν μείνεις ένα 24ωρο εκτός ΜΕΘ, η θνησιμότητα αγγίζει το 90%. Τώρα οι ΜΕΘ είναι χωρίς προσωπικό με εμάς σε αναστολή», τονίζει ο γαστρεντερολόγος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παν. Παπαγιαννάκης.
«Ο αριθμός των εμβολιασμένων αυξάνεται εντυπωσιακά στα νοσοκομεία. Εξελίσσεται η ιστορία όπως συμβαίνει στο Ισραήλ. Πριν από δυο ημέρες, σε προσωπική συνομιλία που είχα με βουλευτή της Ν.Δ., μου ομολόγησε ευθέως πως, αν προχωρήσουν σε άρση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, θα προκαλέσουν την οργή των εμβολιασμένων. Ξέρετε, στην Ελλάδα επέστρεψα γιατί ήθελα τα παιδιά μου να μεγαλώσουν εδώ. Το βιογραφικό μου είναι περιζήτητο και έχω πολλές προσφορές με εξωφρενικούς για τα εδώ δεδομένα μισθούς. Τώρα πια το σκέφτομαι», προσθέτει ο κ. Νταλιάνης.
«Το 90% των συμφοιτητών μου έχει φύγει στο εξωτερικό. Και καλά κάνουν», θα συμπληρώσει ο ιατρός Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Ζήσης Δεληχάς. «Οι γιατροί φοβούνται να δηλώσουν παρενέργειες. Στο Γιβραλτάρ με εμβολιασμένο το 99% του πληθυσμού πάει σε lockdown. Κάτι γίνεται εντελώς λάθος», λέει.
Έδιωξαν θεραπεύτρια από το «18 Άνω»
Ο νόμος 4820 του 2021, βάσει του οποίου τέθηκε σε αναστολή το υγειονομικό προσωπικό εξαιρεί όσους έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσους αποδεδειγμένα για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Οι αποφάσεις εγκρίνονται από τις τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια. Όμως, όπως αποδεικνύεται, όλα αυτά ισχύουν μόνο στα χαρτιά.
Υγειονομικός με ιστορικό αλλεργίας μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έμεινε πέντε ημέρες στο νοσοκομείο. Εξήλθε από αυτό με πεταλούδα και ενδοφλέβια χορήγηση. Επέστρεψε σε κακή κατάσταση στο νοσοκομείο και της συνέστησαν να μην προχωρήσει στη δεύτερη δόση. Η τριμελής επιτροπή αρνήθηκε να της χορηγήσει απαλλαγή. Απαιτήθηκε εκ μέρους της προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Η Μαρία Μπανιά, ειδική θεραπεύτρια στο «18 Άνω», εκδιώχθηκε κακήν κακώς, παρά τα χρόνια προβλήματα νεφρικής ανεπάρκειας που αντιμετωπίζει. «Μου το απαγόρευσε ο νεφρολόγος μου» σημειώνει και συμπληρώνει: «Προσέχω τι τρώω, τι πίνω, προσέχω τα πάντα λόγω του νεφρού».
Στην πραγματικότητα θα πει στη «δημοκρατία» ο διασώστης του ΕΚΑΒ Χανίων Ιγνάτιος Κυρίτσης: «Οι επιτροπές εξετάζουν μόνο όσους παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση. Με τους άλλους δεν ασχολούνται». Ως πού όμως μπορεί να φτάσει ο ρεβανσισμός μιας πολιτείας;
Στην κ. Μπανιά απαγόρευσαν ακόμη και να χαιρετήσει τους θεραπευόμενους. «Μα, το πρώτο που μαθαίνουμε στο “18 Άνω” είναι ότι πρέπει να στεκόμαστε στα πόδια μας και να παίρνουμε εμείς οι ίδιοι αποφάσεις για τη ζωή μας», θα πει. Ο ρεβανσισμός της διοίκησης του Νοσοκομείου Χανίων εκδηλώθηκε με τη μη ανανέωση συμβάσεων επικουρικών ανεμβολίαστων, παρά την περί του αντιθέτου υπουργική απόφαση. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι αυτοί που απολύθηκαν ήταν αυτοί που έσωσαν τη ζωή του διοικητή κατά την εκδήλωση εμφράγματος. Υγειονομικοί προς συνταξιοδότηση στο ίδιο νοσοκομείο τέθηκαν σε αναστολή, καθώς η διοίκηση δεν αποδέχτηκε στον ενδιάμεσο χρόνο να λάβουν μέρος από τα χιλιάδες ρεπό που δικαιούνται.
«Το ΕΚΑΒ είναι τραγικά υποστελεχωμένο, την ώρα που όλες οι νοσηρότητες έχουν αυξηθεί. Στα Χανιά υπάρχουν μόνο τρία ασθενοφόρα για όλο το 24ωρο. Το ίδιο και στο Ηράκλειο. Όταν συναντηθήκαμε με την αναπληρώτρια υπουργό κ. Γκάγκα, διακρίναμε διάθεση διαλόγου. Γνωρίζουμε ότι εισηγήθηκε στην επιτροπή την επιστροφή μας με rapid test. Πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση!», συμπληρώνει ο κ. Κυρίτσης.
Με σκηνές οι υπό αναστολή υγειονομικοί στα Χανιά
«Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις ως λειτουργός υγείας είναι να προστατεύεις τον εαυτό σου και τους ασθενείς σου. Διαφορετικά θα είχαμε όλοι πεθάνει», τονίζει η Νεκταρία, νοσηλεύτρια από τα Χανιά, με εμπειρία 23 ετών σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής. «Ενάμιση χρόνο δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα, ενώ τον πρώτο καιρό δεν είχαμε ούτε προστατευτικά μέσα», προσθέτει.
Στα Χανιά εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν στηθεί σκηνές από τους 108 υγειονομικούς σε αναστολή. «Το ερώτημα σε εμάς είναι για πόσο καιρό θα έχουμε φαγητό στο τραπέζι και ρεύμα στο σπίτι. Όμως, συνέβη κάτι μαγικό: Οι άνθρωποι συνδέονται στον κοινό τους αγώνα. Στηρίζει ο ένας τον άλλον με χρήματα, τρόφιμα για τους πιο ευάλωτους, για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για τους πολύτεκνους συναδέλφους. Και αν σε γενικές γραμμές αντιμετωπιζόμαστε με εχθρότητα, υπάρχουν και οι άνθρωποι που διακριτικά βοηθούν. Υπάρχει ανθρωπιά», τονίζει η Νεκταρία.
Η γιατρός Κυριακή Λιγοψυχάκη από τα Χανιά σημειώνει: «Ως παιδί πολύτεκνης οικογένειας, που για να σπουδάσω υπέστην τα πάνδεινα, που αφιέρωσα και θυσίασα τη ζωή μου στη διακονία της ιατρικής και του ανθρώπινου πόνου, έχω τις αξίες μου και τις προτεραιότητές μου στη ζωή. Μου λείπει αφάνταστα η δουλειά μου. Ποτέ όμως δεν θα μπορούσα να δεχτώ την υποχρεωτικότητα. Ενημερώνεις την επιστημονική κοινότητα, διενεργείς ημερίδες, συνδιαλέγεσαι. Πλέον οποιαδήποτε άποψη διαφέρει αποκεφαλίζεται».
«Αρνούμαστε τον όρο αντιεμβολιαστές», υπογραμμίζουν οι υγειονομικοί σε αναστολή και συμπληρώνουν: «Σε καμία περίπτωση δεν τασσόμαστε κατά του εμβολιασμού. Αγωνιζόμαστε όμως ώστε η απόφαση του καθενός για εμβολιασμό και γενικότερα για κάθε ιατρική πράξη να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής και όχι εξαναγκασμού». Γιατί; Διότι όπως υπογραμμίζουν «δεν υπάρχει υγεία χωρίς ελευθερία!».