Διαμαντής Χλωρός: Ιδιώτες γιατροί δίνουν επικίνδυνη φαρμακευτική αγωγή σε ασθενείς με κορωνοϊό

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά και των διαφόρων επιστημονικών εταιρειών, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, είναι σαφέστατες

Must Read

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προέβη σήμερα ο συντονιστής διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και συντονιστής πανδημίας στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», Διαμαντής Χλωρός, καθώς υποστήριξε πως ιδιώτες γιατροί, παραβλέποντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά και των επιστημονικών εταιρειών, δίνουν σε ασθενείς με κορωνοϊό που είναι κλινήρεις στο σπίτι τους, λάθος φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για τη ζωή τους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Χλωρός, μιλώντας στον Real Fm 107,1 και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά, ενώ οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι και σαφέστατες και σύντομες και μπορεί να τις διαβάσει ο κάθε γιατρός, υπάρχουν ασθενείς που παίρνουν λάθος φαρμακευτική αγωγή από τον γιατρό τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές η κατάσταση της υγείας τους να χειροτερεύει, αντί να βελτιώνεται και να φτάνουν σε κακή κατάσταση στο νοσοκομείο. «Δεν μπορείς να δίνεις αντιβιοτικά έξω (σε ασθενείς που είναι στο σπίτι τους), δεν μπορείς να δίνεις κορτιζόνη έξω. Δεν μπορείς να δίνεις, ακόμη χειρότερα, οξυγόνο έξω, γιατί έχεις την αίσθηση της ασφάλειας και της σιγουριάς και δεν αντιλαμβάνεσαι εύκολα την επιδείνωση και φτάνεις σε μαύρα χάλια στο νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χλωρός.

Ο ίδιος, ανέφερε ότι είχε ασθενή στην κλινική που είχε πάρει ιβερμεκτίνη «που είναι απαράδεκτη» και άλλη με κολχικίνη «που είναι αμφισβητούμενο». «Είναι λάθη αυτά, δεν είναι ενδεδειγμένες θεραπείες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

  • Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Χλωρού (το επίμαχο σημείο για τη φαρμακευτική αγωγή από το 9.17):

Πρόεδρος ΙΣΘ: Κατακριτέο να μην εφαρμόζονται οι οδηγίες

Για malpractice (κακή ιατρική πρακτική) έκανε λόγο, με δήλωση του στο grtimes.gr, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, επισημαίνοντας πως είναι κατακριτέο εάν κάποιος δεν εφαρμόζει τις οδηγίες που πρέπει και θεραπεύει ασθενείς με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με αντιικά φάρμακα, για παράδειγμα, τα οποία είναι νοσοκομειακής χρήσης.

Όπως τονίζει ο κ. Νίτσας, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες, όχι μόνο του ΕΟΔΥ, αλλά και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Λοιμώξεων για το πως αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά στο σπίτι, υπάρχουν και οδηγίες της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. «Αυτά όλα υπάρχουν δεδομένα, υπάρχουν στοιχεία και όλοι οι γιατροί θα πρέπει να ακολουθούν αυτά τα πρωτόκολλα», είπε, ζητώντας από τους ιατρούς να ενημερώσουν επίσημα τον Ιατρικό Σύλλογο, σε περίπτωση που εντοπίσουν τέτοιες λάθος πρακτικές.

«Αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος που γνωρίζει κάτι, θα πρέπει να μας το καταγγείλει, για να δούμε και εμείς αναλόγως τι θα πράξουμε. Και να επικοινωνήσουμε με τους γιατρούς, για να δούμε μήπως κάποιος έχει παρανοήσει κάποια πράγματα ή κάποιος ασκεί την ιατρική με τρόπο που δεν θα έπρεπε», επισήμανε, ζητώντας από τους ιατρούς να ακολουθούν τις οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών επάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

  • Διαβάστε εδώ τις οδηγίες που δίνει ο ΕΟΔΥ προς τους γιατρούς, για το εάν, πότε και ποια θεραπευτική παρέμβαση χορηγείται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This