Την αντίδραση των εκπροσώπων των δικαστών και εισαγγελέων προκάλεσαν οι δηλώσεις του δικηγόρου Σπύρου Ρομποτή, με αφορμή την προφυλάκιση τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων για την υπόθεση της δωροδοκίας και της απόδρασης 45χρονου κρατουμένου από τις φυλακές Κορίνθου.
Μετά την απόφαση της Ανακρίτριας και του Εισαγγελέα Κορίνθου για την προσωρινή τους κράτηση, ως συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων σωφρονιστικών υπαλλήλων, ο κ. Ρομποτής δήλωσε πως «οι διακονούντες την Δικαιοσύνη, όταν αρνούνται ή αδυνατούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξετάσουν εξονυχιστικά, αμερόληπτα και ανεπηρέαστα την υπόθεση, ευτελίζουν τον ίδιο τον θεσμό αντί να τον υπηρετούν».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σπ. Ρομποτή, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει σε ανακοίνωση της πως βάλλει κατά της αμεροληψίας των δικαστικών λειτουργών. «Η ιδιότητα του “συλλειτουργού” της Δικαιοσύνης προϋποθέτει το σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων και την αυτοσυγκράτηση στο ύφος και την ένταση της κριτικής. Δημόσιες δηλώσεις που προσβλητικά και εντελώς αβάσιμα βάλλουν κατά του ήθους και της αμεροληψίας των δικαστικών λειτουργών, συνιστούν προσπάθεια χειραγώγησης που δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση της Ένωσής μας στη συνάδελφο, ανακρίτρια Κορίνθου και ενημερώνουμε το ηλεκτρονικό μέσο και τον οικείο δικηγορικό σύλλογο», αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕνΔΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία τονίζει ότι «προσωπικές αιχμές και χαρακτηρισμοί, οφειλόμενοι σε δυσαρέσκεια από την ουσιαστική τους κρίση, από όπου και αν προέρχονται, συνιστούν εξωθεσμικές εκδηλώσεις που δεν προάγουν το νομικό μας πολιτισμό. Συνιστώντας αυτοσυγκράτηση, υπενθυμίζουμε πως είναι ευπρόσδεκτη η καλόπιστη κριτική σε κάθε είδους δικαιοδοτική κρίση, όμως ο μοναδικός προσήκων τρόπος επανεξέτασης και ανατροπής της είναι η άσκηση των κατά νόμο ένδικων μέσων ή βοηθημάτων».