Έγκλημα και τιμωρία. Με τον τίτλο του μυθιστορήματος του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει τις τραγικές εικόνες που επικρατούν στα περισσότερα νοσοκομεία της επικράτειας.
Μόνο που στη δική μας περίπτωση το έγκλημα της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ βαραίνει την κυβέρνηση, ενώ η τιμωρία, που δεν είναι άλλη από την υπονοσηλεία και την αυξημένη θνητότητα, αφορά τον απλό κόσμο.
Η επιμονή στη μη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η εμμονή στη μη επίταξη και ένταξη των ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ, η εγκληματική αποπομπή των ανεμβολίαστων υγειονομικών από τα νοσοκομεία, αλλά και η ανυπαρξία επιδημιολογικού ελέγχου (εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων) συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα συνεχίζουν να εντοπίζονται στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Το ΑΧΕΠΑ έγινε το πρώτο νοσοκομείο το οποίο καταρρέει μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας, καθώς κατά τη διάρκεια της εφημερίας της Πέμπτης οι εισαγωγές νέων ασθενών ξεπέρασαν κατά πολύ τις δυνατότητες των γιατρών αλλά και του ιδρύματος. Αποτέλεσμα: 17 διασωληνώσεις ασθενών εκτός ΜΕΘ και 15 διακομιδές ασθενών στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς».
«Δημιουργείται αδιαχώρητο στο νοσοκομείο, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ασθενών», κατήγγειλε ο πρόεδρος των ιατρών του νοσοκομείου Θανάσης Σιούλης, χαρακτηρίζοντας την εφημερία ως πάρα πολύ δύσκολη.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη είναι και η χθεσινή παρέμβαση του διευθυντή ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος επιτέθηκε ευθέως στην κυβέρνηση, δείχνοντάς την ως υπεύθυνη για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης. «Θα πρέπει να δούμε ασθενείς διασωληνωμένους στο πάρκινγκ του νοσοκομείου, για να θορυβηθεί η κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε, προειδοποιώντας πως «η κυβέρνηση θα χρεωθεί πολλούς θανάτους».
«Τα νοσοκομεία γίνονται ξανά μιας νόσου. Εκατοντάδες ασθενείς δεν θα έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Πλέον, κινδυνεύουν τόσο οι ασθενείς Covid-19, όσο και οι άνθρωποι που πάσχουν από άλλες παθήσεις. Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι εγκληματική», αποκάλυψε η γιατρός του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα.
Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών μόνη λύση για να σωθούν ανθρώπινες ζωές
Όσα περιέγραψε η κυρία Κατσίμπα σοκάρουν και δείχνουν την πραγματική έκταση του εγκλήματος που συντελείται στη Θεσσαλονίκη. «Εχει επέλθει η λειτουργική κατάρρευση των νοσοκομείων. Δεν έχουμε ΜΕΘ. Δεν έχουμε προσωπικό. Γι’ αυτό τον λόγο μπαίνουν ανειδίκευτοι γιατροί στις μονάδες. Το αποτέλεσμα αυτού, η υπονοσηλεία των ασθενών με ευθύνη της κυβέρνησης», είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε πολύ λιγότερο προσωπικό σε σχέση με την αρχή της πανδημίας. Συγχωνεύονται οι κλινικές. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε 120 ΜΕΘ και 1.000 κρεβάτια για όλες τις άλλες παθήσεις, και πλέον τα περισσότερα εξ αυτών είναι γεμάτα. Μόνη λύση πλέον είναι η επίταξη τώρα των ιδιωτικών κλινικών για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».
Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το οποίο ολοκλήρωσε ακόμα μία δύσκολη εφημερία, με 20 διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, μας περιέγραψε ο εντατικολόγος του νοσοκομείου και μέλος της ΟΕΝΓΕ Βασίλης Τσάπας, ο οποίος είπε ευθέως πως η υπονοσηλεία των ασθενών οδηγεί σε αυξημένη θνητότητα.
«Είκοσι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο “Παπαγεωργίου” σε συνθήκες που είναι κάτω από τις συνθήκες ασφαλείας. Με λίγα λόγια, η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα των ασθενών. Για να το πω πιο απλά, πεθαίνουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να σωθούν», κατήγγειλε.
Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης για την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας ήταν και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. «Η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική, πάρα πολύ δύσκολη…», σχολίασε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και να επιστρέψουν άμεσα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο σύστημα υγείας.
Πρωτοφανής η πίεση στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας
Προβληματική, όμως, είναι η κατάσταση και στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, τα οποία τις τελευταίες ημέρες βιώνουν μια πρωτοφανή πίεση. Οι κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» έχουν γεμίσει, ενώ οι εισαγωγές αυξάνονται σε καθημερινή βάση. Την ίδια ώρα, με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και τον διοικητή του νοσοκομείου, όλοι οι συντονιστές διευθυντές των χειρουργικών κλινικών του «Άγιος Ανδρέας» ζήτησαν να μη μετατραπεί διά της ολισθήσεως σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid και «δεύτερης διαλογής».
Οι υπογράφοντες σημειώνουν πως πρέπει να σταματήσει η «υποβάθμιση και η απαράδεκτη μετατροπή του νοσοκομείου σε νοσοκομείο μιας νόσου», μέσω της απόφασης της κ. Γκάγκα για μείωση των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, τη στιγμή που το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου αυτοεξαιρείται ως «ειδικό» νοσοκομείο.