Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους επιστήμονες παγκοσμίως η νέα μετάλλαξη Όμικρον. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού μίλησε αναφορικά με την νέα μορφή κορωνοϊού, σε τηλεοπτική εκπομπή.
«Εκείνο που ανησυχεί είναι ότι η μετάλλαξη αυτή έχει πολλές αλλαγές στο κομμάτι του ιού που καταφέρνει να προσβάλει τα ανθρώπινα κύτταρα. Φοβόμαστε μην είναι τόσο διαφορετική ώστε να μην επηρεάζεται από τα εμβόλια, ή να είναι τόσο διαφορετική που να είναι πιο μεταδοτική. Οι επιστήμονες περιμένουν με κομμένη ανάσα. Φαίνεται ότι είναι πολυμεταδοτική χωρίς να έχουμε δεδομένα ακόμα. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με επιστήμονες της Νότιας Αφρικής», είπε αρχικά η κ. Λινού αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη.
Όπως είπε, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν μπορεί να ξαναμολυνθεί με τη νέα μετάλλαξη κάποιος που έχει περάσει κορωνοϊό, ή αν θα καλύπτουν πλήρως τα εμβόλια. «Προσωπικά πιστεύω ότι σε ένα μέρος θα μας καλύπτουν. Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες, να είναι έτοιμοι ώστε να υπάρξει σύντομα ένα νέο εμβόλιο που να καλύπτει και αυτή τη μετάλλαξη», εξήγησε.
Σε ερώτηση για το πόσα εμβόλια θα χρειαστεί να κάνουμε μέχρι να τελειώσουμε με την πανδημία, η κ. Λινού απάντησε: «Δε νομίζω ότι πρέπει να μας ανησυχεί το πόσα εμβόλια θα κάνουμε. Της γρίπης οι μεγαλύτεροι το κάνουμε κάθε χρόνο. Ανησυχητικό είναι να μην προλάβουμε να έχουμε εμβόλιο. Το εμβόλιο μας προφύλαξε μέχρι σήμερα. Απλά δεν ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη. Για ένα διάστημα θα παλεύουμε ακόμα με τη Δέλτα. Για αυτό ο ΠΟΥ πίεζε για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, γιατί ο ιός μεταλλάσσεται στο ανθρώπινο σώμα».
«Επιμένω καθημερινά ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους και σε όλους τους χώρους»
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα αντιμετώπισης τη πανδημίας. η κ. Λινού επεσήμανε ότι από την αρχή που δόθηκε η ελευθερία στους εμβολιασμένους να μη χρησιμοποιούν τη μάσκα, η ίδια έχει επαναστατήσει. «Επιμένω καθημερινά ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους και σε όλους τους χώρους, εκτός αν έχουμε απόσταση μεγαλύτερη από 2-3 μέτρα από τους άλλους. Χρειαζόμαστε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου σε όλες μας τις επαφές, και ή δύο μάσκες ή μάσκα υψηλής αποδοτικότητας» σημείωσε.
Μάλιστα, όπως είπε, ελπίζει ότι δε θα πάμε σε lockdown και ότι η καινούργια μετάλλαξη δε θα φτάσει στην Ελλάδα, γιατί αυτό θα είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη. «Πρέπει να φορούν όλοι μάσκα, να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι, σε καταυλισμούς, σε κέντρα στήριξης μεταναστών, να βγουν στους δρόμους εμβολιαστικές μονάδες και να εμβολιάζουν» υπογράμμισε.
«Όσο πιο πολύ νοσήσουν τόσο πιο επικίνδυνο θα είναι για τον καθένα μας»
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ εξήγησε πως «η Αμερική έχει κέντρα που λένε “έλα εμβολιάσου, χωρίς να δώσεις πληροφορίες”. Θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη χώρα μας χωρίς να είναι εμφανείς, ή τους Ρομά. Όσο πιο πολύ νοσήσουν τόσο πιο επικίνδυνο θα είναι για τον καθένα μας», επεσήμανε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στις σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, η κ. Λινού ανέφερε ότι η ίδια δεν είναι υπέρ των υποχρεωτικών πραγμάτων. «Θα έδινα την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους να αλλάξουν δουλειά, να βρουν μια άλλη δουλειά, που δε θα τους φέρνει σε επαφή με κόσμο αν είναι ανεμβολίαστοι, ώστε να προστατευθούν» κατέληξε.