Την σημασία του εμβολίου για τους ανεμβολίαστους και της τρίτης δόσης για τους ήδη εμβολιασμένους, τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και του Κολλεγίου Imperial, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγώντας πως δεν γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα αν θα επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον.
«Θα πρέπει να διερευνηθεί προφανώς όλο το φάσμα των νέων μεταλλάξεων αλλά ειδικότερα μία από αυτές (στη θέση 681) μας δίνει ενδείξεις πως η νέα παραλλαγή είναι αρκετά μεταδοτική. Εκεί ίσως έγκειται η ανησυχία. Επίσης έχουμε 50 συνολικά μεταλλάξεις στη νέα παραλλαγή, 32 εκ των οποίων στην πρωτεΐνη ακίδα. Επομένως έχουμε διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα» είπε αρχικά, ξεκαθαρίζοντας πως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν πρόκειται για μία πιο επικίνδυνη παραλλαγή ή αν είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα.
«Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής έχουν ένα επαρκές δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης. Καταγράφουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία (σε σύγκριση με την Δέλτα) αλλά και την έκβαση της νοσηλείας. Έτσι τις επόμενες εβδομάδες θα ξέρουμε αν η διασπορά της νέας παραλλαγής είναι μεγαλύτερη ή όχι και πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια, όσον αφορά την αποτροπή σοβαρής λοίμωξης και νοσηλειών» σημείωσε, τονίζοντας πως για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί διαφορετικά ή σοβαρότερα συμπτώματα.
«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα ανίχνευσης με τα rapid test»
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως από ότι φαίνεται δεν θα υπάρχει πρόβλημα ανίχνευσης με τα τωρινά rapid test. «Τα δε εργαστηριακά μοριακά τεστ έτσι κι αλλιώς τροποποιούνται πολύ εύκολα από τη στιγμή που έχουμε γνώση της γενετικής αλληλουχίας» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε προφανώς μελέτες ώστε να έχουμε εικόνα για το εάν επηρεάζονται τα εμβόλια, αλλά δεδομένου πως οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που κόλλησαν δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα, μπορούμε να μένουμε αισιόδοξοι. Από τα σημεία που βρίσκονται οι μεταλλάξεις στην νέα παραλλαγή, μπορούμε να υποθέσουμε πως ίσως να υπάρξει κάποια μείωση της αποτελεσματικότητας των μονοκλωνικών αντισωμάτων, αλλά δεν έχουμε ακόμα περαιτέρω στοιχεία. Και να μην ξεχνάμε, πως για την ώρα, η παραλλαγή έχει ταυτοποιηθεί σε λιγότερους από 100 ανθρώπους».
Μάλιστα, έκανε σαφές πως στο μέλλον θα έχουμε κι άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού. «Είχαμε εκατοντάδες μέχρι στιγμής και δεν τις ξέρουμε όλες. Ορισμένες μόνο από αυτές ήταν τελικά σημαντικές, όπως η ‘Αλφα και η Δέλτα. Γιατί δεν τις ξέρουμε όλες; Γιατί μέχρι στιγμής το 80% της ταυτοποίησης των αλλαγών του ιού έχει γίνει στις χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, είναι πάρα πολύ πιθανό να είχαμε αρκετές παραλλαγές και σε άλλες περιοχές που πέρασαν απαρατήρητες ή που είχαν μικρή διασπορά και μη σημαντικές επιπτώσεις» αναρωτήθηκε για να απαντήσει τελικά ο ίδιος.
«Δεν ξέρουμε εάν θα επικρατήσει η νέα παραλλαγή»
Μέχρι τελικά να δοθούν απαντήσεις από την επιστημονική κοινότητα, ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζει την σημασία που έχει για τους εμβολιασμένους η τρίτη δόση και το ραντεβού για εμβολιασμό για όσους δεν το έχουν κλείσει ακόμη.
«Οι εμβολιασμένοι δρομολογούμε και κάνουμε καταρχάς την τρίτη δόση. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Δεν ξέρουμε εάν θα επικρατήσει η νέα παραλλαγή. Αλλά είναι πολύ πιθανό να έχουμε επαρκή προστασία από τα υπάρχοντα εμβόλια, ιδιαίτερα όσοι έχουμε κάνει και τις 3 δόσεις» κατεληξε.