Πρωτοφανή επίθεση δέχθηκε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη από τον εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη, συμπτωματικά λίγες ημέρες μετά την έναρξη της συμπληρωματικής ανάκρισης για την τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».
Μέσα από την στήλη του, «απείλησε» εμμέσως πλην σαφώς την εισαγγελική λειτουργό για αυτεπάγγελτη έρευνα από τον Άρειο Πάγο.
Τι «κακό» έκανε η Εισαγγελέας Β. Τσιρώνη;
1. Έστειλε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά που αφορά τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» στον Άρειο Πάγο για να ασκηθεί αναίρεση, καθώς απαλλάχθηκε με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε παραδεχθεί η πρόεδρος του δικαστηρίου κατά την εκφώνηση της απόφασης, ο επί σειρά ετών συνεργάτης του Β. Μαρινάκη στον Ολυμπιακό αλλά και σε μπίζνες με πετρέλαια στο Ντουμπάι Αιμίλιος Κοτσώνης, ενώ δόθηκε ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια και να κυκλοφορεί ελεύθερος ο καταδικασθείς σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των ναρκωτικών Ευθύμιος Γιαννουσάκης.
Από το σπίτι της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη, είχε περάσει πάνω από ένας τόνος της ηρωίνης που ξεφορτώθηκε από το ναρκόπλοιο, ενώ λίγους μήνες πριν τη μεταφορά είχε λάβει εμβάσματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ από αμερικανική εταιρεία και εταιρείες συμφερόντων και συνεργατών του Β. Μαρινάκη…
Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδη άσκησε αναίρεση και η υπόθεση εκκρεμεί στο αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του ανώτατου ποινικού δικαστηρίου της χώρας.
2. Ανέθεσε τη δικογραφία που αφορά τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την εμπλοκή του στην υπόθεση του «Noor 1» στον εμπειρότατο Εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, ο οποίος ζήτησε να συνεχιστεί η ανάκριση, να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία και να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης εγκλημάτων Homeland, προκειμένου να διακριβωθεί η νομιμότητα των εμβασμάτων του εφοπλιστή και συνεργατών του προς τον καταδικασθέντα για τη μεταφορά των ναρκωτικών Ευθ. Γιαννουσάκη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα «Παραπολιτικά» του Γ. Κουρτάκη «πυροβολούν» εισαγγελικό λειτουργό για την πολύκροτη υπόθεση που αφορά τον Β. Μαρινάκη.
Στο… στόχαστρο της εφημερίδας του είχε βρεθεί τον Μάρτιο του 2018 και η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα η οποία είχε ασκήσει κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του εφοπλιστή και συνεργατών του για τα «αμαρτωλά» εμβάσματα προς τον Γιαννουσάκη, κρίνοντας πως προκύπτουν ενδείξεις για χρηματοδότηση της μεταφοράς της ηρωίνης με το «Noor 1».
Ακολουθώντας και αυτή τα «ίχνη» των χρημάτων, όπως και στην Ιταλία ο δικαστής Φαλκόνε που ερευνούσε την δεκαετία του ’80 τις μπίζνες της «Κόζα Νόστρα», η Εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα είχε διαπιστώσει πως δεν δικαιολογούνταν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που κατέληξαν στον Γιαννουσάκη από εταιρείες συνεργατών του Β. Μαρινάκη.
Τότε τα «Παραπολιτικά» άρχισαν σειρά επιθέσεων σε βάρος της εισαγγελικής λειτουργού, ενώ ο εκδότης Κουρτάκης είχε φτάσει στο σημείο να καταθέσει στον τότε Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Παναγιώτη Μπρακουμάτσο για τις δήθεν ευθύνες της κυρίας Τζίβα, με βάση καταγγελίες του καταδικασθέντα Ευθ. Γιαννουσάκη.
Φυσικά οι καταγγελίες του Γιαννουσάκη και του Κουρτάκη κατέληξαν στο κενό και η δικογραφία στο αρχείο, καθώς η Εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα έκανε καλά τη δουλειά της.
Τι ακολούθησε μετά;
Η πρώτη ανακρίτρια που χειρίστηκε την πολύκροτη δικογραφία που αφορά την τυχόν εμπλοκή του Β. Μαρινάκη στο «Noor 1», Ευαγγελία Αφουξενίδου πήρε μετάθεση στην Αθήνα, η δεύτερη ανακρίτρια Καλλιόπη Μάντακα παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ο τρίτος ανακριτής Ιωάννης Πετρόπουλος ζήτησε να εξαιρεθεί από την υπόθεση, αλλά τελικά διενήργησε την ανάκριση κρίνοντας πως πρέπει να πάει στο αρχείο.
Όμως μετά την αξιολόγηση της υπόθεσης από τον Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Οδ. Τσορμπατζόγλου και το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, θα διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση αυτή τη φορά από τον τέταρτο κατά σειρά Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ελευθέριο Καλτάκη.
Ελπίζουμε ο τέταρτος κατά σειρά δικαστικός λειτουργός να κάνει το καθήκον του, όπως έκαναν οι εισαγγελικοί λειτουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεση.
Να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά στις πιέσεις και τους αυτόκλητους mediaκούς «συνήγορους» του Β. Μαρινάκη που έσπευσαν να υπερασπιστούν τον κατηγορούμενο εφοπλιστή.
Άλλωστε «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται» και ούτε χρειάζεται κονδυλοφόρους-συνηγόρους. Εκτός και αν δεν είναι…
Οι επιθέσεις media και στην επιχείρηση «Καθαρά χέρια» στην Ιταλία
Οι παρεμβάσεις μέσων ενημέρωσης σε βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών μπορεί να μην συνηθίζονται στην Ελλάδα, αλλά ήταν συχνές στη γειτονική Ιταλία, την εποχή παντοδυναμίας του πρώην πρωθυπουργού, καναλάρχη και ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η Μαρίλντα Μποκασίνι είναι η δικαστής η οποία μαζί με δύο εισαγγελείς συναδέλφους της, διεξήγαγε την έρευνα που οδήγησε στη δίκη “Ρούμπιγκέιτ” κατά του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης, ποδοσφαιρικής ομάδας και επιχειρηματία Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Στενή φίλη του δικαστή και διώκτη της σικελικής μαφίας Τζιοβάνι Φαλκόνε, ο οποίος δολοφονήθηκε από την Κόζα Νόστρα το 1992, η Μποκασίνο ανέλαβε την υπόθεση και ένα χρόνο αργότερα συνελήφθη ο Τότο Ριίνα, αρχηγός της σικελικής μαφίας που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Φαλκόνε ο οποίος είχε εισαγάγει μια καινοτόμο τεχνική έρευνας, ακολουθώντας τα «ίχνη» των χρημάτων.
Η έρευνα αφορούσε τη διείσδυση της μαφίας σε επιχειρήσεις στη βόρεια Ιταλία και την πιθανή χρήση παράνομου χρήματος για τη δημιουργία της συνοικίας Milano 2, από την οποία ο Καβαλιέρε άρχισε την επιχειρηματική του καριέρα.
Τότε έγινε στόχος επιθέσεων από εφημερίδες προσκείμενες στον Μπερλουσκόνι, όπως η Il Giornale, η οποία δημοσίευσε φωτογραφίες από το 1982 που έδειχναν τη δικαστή να φιλάει δημοσιογράφο της άκρας αριστεράς.
Όμως η δικαστής έκλεισε τα μάτια και τα αυτιά και δεν υποχώρησε στις πιέσεις των media, κάνοντας τη δουλειά της…