Την αντίδραση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προκάλεσε η διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστών που προβλέπει την υποχρεωτική βαθμολόγηση των δικαστικών λειτουργών.
Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του στην υποχρέωση των εν ενεργεία δικαστικών να παρακολουθούν κάθε χρόνο σεμινάρια για δύο ημέρες και να βαθμολογούνται μετά την παρακολούθηση τους.
Το ΣτΕ έκρινε ότι τα σεμινάρια πρέπει να είναι υποχρεωτικά, αλλά οι δικαστές δεν πρέπει να εξετάζονται στη συνέχεια για το τί κατάλαβαν από την παρακολούθηση τους.
Υπενθυμίζεται πως η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε διοργανώσει πριν από λίγες ημέρες ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της για την εν λόγω ρύθμιση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών και εισαγγελέων, οι 1.075 ψήφισαν ΟΧΙ στο «άρθρο 40 του σχεδίου νόμου για την ΕΣΔΙ, που προβλέπει τη διενέργεια εξέτασης και βαθμολόγησης μετά την παρακολούθηση υποχρεωτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με εισαγωγή του αποτελέσματος στον υπηρεσιακό φάκελο» (ποσοστό 97,1%) και μόλις 18 NAI (2,9%).
Το ανώτατο ακυρωτικό διοικητικό δικαστήριο ασχολήθηκε και με τη διάταξη που αφορά την πρακτική άσκηση των νέων δικαστικών και την αξιολόγηση της απόδοσης τους κατά το στάδιο αυτό, κρίνοντας ότι οι υποψήφιοι δικαστές στους οκτώ μήνες που θα κάνουν πρακτική στα δικαστήρια, θα αξιολογούνται, θα βαθμολογούνται και η απόδοση τους θα μετρά για την τελική τους αξιολόγηση, όπως προβλέπεται να μετρά και η παρακολούθηση των θεωρητικών μαθημάτων.
Σύμφωνα με τη διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ, οι επόπτες της πρακτικής άσκησης θα έχουν ελεύθερη επιλογή για τον τρόπο της τελικής βαθμολόγησης των υποψηφίων δικαστικών λειτουργών.