Είναι πολύ σημαντικό «όλοι να προσέλθουν άμεσα για την τρίτη δόση, ειδικά όσοι είναι άνω των 50», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη να σχολιάζει πως «είναι νωρίς ακόμη να βγάλουμε συμπεράσματα» για πιθανή αναγκαιότητα χορήγησης και τέταρτης δόσης.
Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η ανάγκη για άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης γίνεται πιο επιτακτική και πως μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα σοβαρό σύμπτωμα από πολίτη που έλαβε την τρίτη δόση. Μία μελέτη του Ισραήλ έδειξε ότι η τρίτη δόση μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%, ενώ μια δεύτερη μελέτη έδειξε ότι το όφελος αφορά σε όλες τις ηλικίες και μειώνει τον κίνδυνο νόσησης, με τις μελέτες να στηρίζουν την απόφαση της επιτροπής για χορήγηση της αναμνηστικής δόσης τρεις μήνες μετά τη δεύτερη, συμπλήρωσε η ίδια.
«Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα, πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει την πρώτη δόση και 1,8 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες, ούτε μυοκαρδίτιδα, ενώ οι αρμόδιοι παρακολουθούν στενά τα δεδομένα και δεν έχει υπάρξει κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και στο Ισραήλ», σχολίασε η καθηγήτρια.
«Είμαι ένθερμη υποστηρίκτρια», είπε, δηλώνοντας βέβαιη ότι μια μερίδα γονέων θα θελήσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκέντρωση παιδιών, γιατί τα φιαλίδια είναι συγκεκριμένα. Πάντως και στα Κέντρα Υγείας και στις δημόσιες δομές, το εμβόλιο θα γίνει από παιδιάτρους», συμπλήρωσε.
Αναφορικά δε με τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, τόνισε πως το βασικό πρόβλημα στη χορήγησή τους είναι η καθυστέρηση στην προσέλευση των ασθενών. «Όσοι έχουν συμπτώματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να βιαστούν για να κάνουν το τεστ, για να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι δικαιούχοι», είπε σχετικά.
Σε ύφεση η πανδημία
Σε ύφεση βρίσκεται η πανδημία, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, παρά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, όπως δείχνουν οι δείκτες τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, τόνισαν «με ένα στόμα» Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης.
Πλην των νέων κρουσμάτων, σαφή μείωση εμφανίζει η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων, στο 1,55%, ενώ μείωση σημειώνεται και στη θετικότητα που προκύπτει από τη θετικότητα των δειγματοληψιών του ΕΟΔΥ στο 2%. Θετικά είναι και τα δεδομένα από την ανάλυση λυμάτων, που φαίνεται να μειώνεται. «Ωστόσο, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, καθώς τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 50.000», συμπλήρωσε η κα Παπαευαγγέλου.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι όλο τον Δεκέμβριο θα έχουμε 650-700 διασωληνωμένους ασθενείς. Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων είναι αυτές που έχουν και τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως στην Πέλλα. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση», είπε.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα παγκόσμια δεδομένα, σημειώνοντας πως οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 8%, ωστόσο οι ασθενείς που καταλήγουν μειώθηκαν κατά 2%. Η επιδημία στην Ευρώπη, αν και επιδεινώνεται για 11η εβδομάδα, υπάρχουν σαφή σημεία σταθεροποίησης. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημαντική βελτίωση για μία εβδομάδα. Καταγράφηκαν 11% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ μικρή επιδείνωση 3% έδειξε ο αριθμός των θανάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει.
Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 8%, ωστόσο ο αριθμός των εισαγωγών μειώθηκε κατά 8%. Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το αυτοδιαγνωστικό τεστ που χορηγείται δωρεάν, ενώ θεώρησε θέμα χρόνου την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας. Τα εμβόλια, είπε, φαίνεται ότι καλύπτουν τη μετάλλαξη. Προς το παρόν, υπάρχει χάσμα μεταξύ κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων στο ζήτημα της Όμικρον. Οι αρχές βρίσκονται σε αναμονή για τις εξελίξεις, κυρίως σε χώρες με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Βρετανία, όπου τα κρούσματα με Όμικρον διπλασιάζονται κάθε ημέρα.
Όσον αφορά στον συνδυασμό εμβολίων, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι το όφελος των πολιτών είναι να κάνουν το πρώτο διαθέσιμο εμβόλιο. Τόνισε, επίσης, ότι η τρίτη δόση είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους, ενώ, όσον αφορά στην πιθανότητα τέταρτης δόσης, με αφορμή και τις σημερινές δηλώσεις του Άλμπερτ Μπουρλά, είπε πως είναι νωρίς ακόμη να βγάλουμε συμπεράσματα.
- Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση: