Στον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών τους πρέπει να προχωρήσουν οι γονείς σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Μαρίζα Τσολιά, η οποία μίλησε για το φλέγον θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από τον εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο Πρακτορείο FM η κ. Τσολιά απηύθυνε έκκληση προς τους γονείς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους για να προφυλάξουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία των παιδιών τους, ενώ επεσήμανε ότι ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολείων θα ήταν καταστροφικό.
Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες
Αναφερόμενη στις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, εξηγεί ότι είναι ήπιες τοπικές, ή συστηματικές (πυρετός, πονοκέφαλος, κακουχία, πόνοι στο σώμα) που δεν έχουν και τόσο σημασία. Όσον αφορά τη μυοκαρδίτιδα που απασχολεί κάπως τον κόσμο, φαίνεται σύμφωνα με την καθηγήτρια ότι είναι ήπια και υποχωρεί σύντομα. «Εμφανίζεται κυρίως σε αγόρια εφήβους και νέους ενηλίκους. Είναι λιγότερο συχνή σε μικρές ηλικίες. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, στη χώρα μας η συχνότητα είναι περίπου μία στους 10.000 εμβολιασμούς στα αγόρια 12-17 ετών, μετά τη δεύτερη δόση. Η πιθανότητα να εμφανίσει κανείς μυοκαρδίτιδα είναι πολύ λιγότερο συχνή με το εμβόλιο, από ότι αν νοσήσει. Γιατί αν νοσήσει, είναι 6 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος, από ότι αν εμβολιαστεί, και είναι και πιο σοβαρή», είπε σχετικά.
Πιο ήπια η νόσος στα παιδιά
Στη συνέχεια τόνισε πως η νόσος στα παιδιά είναι πολύ πιο ήπια. «Γενικά το 1% από τα κρούσματα που γνωρίζουμε χρειάζεται νοσηλεία. Και από αυτά που νοσηλεύονται, κάτω από 2%, γύρω στο 1,5% θα χρειαστούν ΜΕΘ, ενώ οι θάνατοι είναι μία στις 40.000 περιπτώσεις στην Ελλάδα. Κάποια παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αυτό το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, που μοιάζει με Καβασάκι και μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα του οργανισμού. Η συχνότητα του, όπως την έχουν υπολογίσει στις ΗΠΑ, είναι μία στις 3000 λοιμώξεις. Και μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά που πέρασαν τη λοίμωξη, χωρίς συμπτώματα», σχολίασε.
Μάλιστα σύμφωνα με την διακεκριμένη παιδίατρο και αντιθέτως με ότι γνωρίζαμε στην αρχή της πανδημίας, τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τη λοίμωξη όπως ακριβώς οι ενήλικες, με πρόσφατες μελέτες να καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά. Όσον αφορά το σύνδρομο long-covid, η κ. Τσολιά λέει ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ποια είναι η συχνότητα του στα παιδιά, για να συμπληρώσει στη συνέχεια, ότι φαίνεται να είναι λιγότερο συχνό από ότι στους ενήλικες, αλλά δεν παύει να υπάρχει.
Καταστροφή τα κλειστά σχολεία
Μιλώντας για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία είπε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με μία μεταανάλυση 1 στα 4 παιδιά εμφανίζει συμπτώματα αγχώδους νεύρωσης και 1 στα 5, συμπτώματα κατάθλιψης. «Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή συνέπεια των κλειστών σχολείων και της καραντίνας στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Και σε αυτό θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία ως κοινωνία και να αποφύγουμε πάση θυσία το κλείσιμο των σχολείων, για άλλη μία φορά», υπογράμμισε.
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, η κ. Τσολιά αναφέρει ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων και ένας έλεγχος της κατάστασης. «Επομένως περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε να μειώνονται οι εισαγωγές. Αυτό θέλει κάποιες εβδομάδες. Και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ ακόμα περισσότερο, και οι θάνατοι τελικά».
Για τα παιδιά λέει ότι υπάρχει μάλλον μία επιπέδωση στις μεγαλύτερες ηλικίες 12 -17 που πιθανόν οφείλεται στην εφαρμογή του εμβολιασμού, αλλά είναι γεγονός συνεχίζει, ότι είναι πολλά τα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 4-11 και συνεχώς αυξανόμενα. Η καθηγήτρια δεν κρύβει το φόβο της για αναζωπύρωση της πανδημίας τις γιορτινές ημέρες, που ο κόσμος συνωστίζεται σε κλειστούς χώρους, και για αυτό το λόγο τονίζει την σημαντικότητα του εμβολιασμού για όλους, την τήρηση των μέτρων, αλλά και την χρήση των self test πριν από κάθε συγκέντρωση.