Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu κάνει εκτενή αναφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, εστιάζοντας στο Πολεμικό Ναυτικό και τα πλοία που έχει συμφωνήσει να πάρει, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της χώρας μας.
Δεν λείπουν φυσικά από το ρεπορτάζ και οι γνωστές… τσαχπινιές της Άγκυρας, με το θέμα που υπογράφει ο Ahmet Gencturk να καταλήγει με το εξής: «Η Τουρκία συχνά προειδοποιεί την Ελλάδα να μην επιδοθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών, προσφέροντας αντ’ αυτού την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων, μεταξύ άλλων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, μέσω διαλόγου».
Αναφέρει λοιπόν το Anadolu στο θέμα του, το οποίο δέσποζε στο πρωτοσέλιδό του στην αγγλόφωνη έκδοση:
«Η Ελλάδα πραγματοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επανεξοπλισμού για τις ένοπλες δυνάμεις της, με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας να επιβεβαιώνει ότι επιδιώκει να προσθέσει 15 πολεμικά πλοία στο απόθεμά της τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι ως πρώτο βήμα, θα ολοκληρωθεί σύντομα η σύμβαση για την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών τύπου FDI (σ.σ. οι λεγόμενες Belhara).
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα λάβει την τελική απόφαση για το πρόγραμμα αγοράς κορβετών, για το οποίο ανταγωνίζονται ολλανδικές, ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.
Η έκθεση ανέφερε ότι εάν προχωρήσουν οι προμήθειες δύο ολλανδικών φρεγατών M-class και έξι ναρκαλιευτικών κατηγορίας Alkmaar, για τα οποία η Ελλάδα και η Ολλανδία υπέγραψαν επιστολή προθέσεων τον Οκτώβριο, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να παροπλίσει ορισμένες παλαιότερες μονάδες και να διαθέσει έναν δαπανηρό προϋπολογισμό συντήρησης.
Εν τω μεταξύ, η ελληνική και η αμερικανική ακτοφυλακή υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στην Αθήνα την Τρίτη, μετέδωσε το επίσημο ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η συμφωνία που ήρθε εν μέσω της διευρυνόμενης στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας υπογράφηκε παρουσία του Έλληνα υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.
Ο Πλακιωτάκης είπε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο Πάιατ, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η συνεργασία θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο.
Το Ελληνικό Ναυτικό διαθέτει ήδη 13 φρεγάτες, εννέα ολλανδικές Kortenaer και τέσσερις γερμανικές κλάσης Meko-200 και παρήγγειλε τρεις φρεγάτες κλάσης FDI από τη Γαλλία τον Σεπτέμβριο.
Η Ελλάδα υπέγραψε πρόσφατα επίσης πολλαπλές μεγάλες συμφωνίες όπλων με το Ισραήλ για την αγορά drones και πυραύλων, με τη Γαλλία για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών Rafale και με τις ΗΠΑ για την αναβάθμισητων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην πιο πρόσφατη έκδοση, Viper.
Πιο πρόσφατα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση τεσσάρων πολεμικών πλοίων αξίας 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα, μαζί με τις υπάρχουσες συναλλαγές εκσυγχρονισμού φρεγατών αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων».