Και το όνομα αυτού… Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος. Αυτός θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος στην ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης. Οι πηγές μου -σχεδόν ποτέ- δεν πέφτουν έξω. Σε αυτή την περίπτωση επιμένουν. Και επιμένουν ισχυρά.
- Από την εφημερίδα Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος ενώνει τα διεστώτα στην Εκκλησία της Κρήτης. Θα μου πείτε, εύλογα, «καλά, δεν γίνονται εκλογές;». Προφανώς και εκλέγονται δημοκρατικά. Όταν όμως έχεις στο πλευρό σου τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με το κύρος και την εμπειρία του, ποιος θα σταθεί εμπόδιο; Ο κ. Ευγένιος φέρεται ότι είναι η συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις τρεις επιλογές που θεωρούνταν να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες.
Οι πιστοί αναγνώστες μπορείτε να δείτε και τη συνέπεια των λόγων μου και αν επαληθεύονται αυτά που αναφέρω. Οι υποψήφιοι για την Αρχιεπισκοπή Κρήτης είναι τρεις και τους έχω αναφέρει. Ο 64χρονος Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου Ανδρέας. Ο 57χρονος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και ο 53χρονος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος.
Όλοι μου λένε, σαν να είναι κοινό μυστικό δηλαδή στην Κρήτη, πως ο «εκλεκτός» του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι ο κ. Ευγένιος. Το όνομά του έπεσε και στη συνάντηση που είχε ο Πατριάρχης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα αν προκύψει κάποια «σπόντα» στο ενδιάμεσο, τι να σας πω. Μέχρι σήμερα πάντως όλοι τον κ. Ευγένιο εμφανίζουν ως τη μοναδική επιλογή και λύση που βρίσκει σύμφωνες όλες τις πλευρές. Οχι πως οι υπόλοιποι είναι λιγότερο ικανοί. Απλώς για τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία φέρεται αυτός που θα μπορούσε να συμβιβάσει όλες τις πλευρές και τις αντίρροπες δυνάμεις. Οι άλλοι δύο (ή τρεις) που θα μείνουν εκτός να μην απογοητεύονται. Ενα έχω να τους πω. Οι φίλοι και υποστηρικτές τους είναι τόσο ισχυροί που το μέλλον τους φαίνεται λαμπρό. Οι φίλοι τους τουλάχιστον τους προορίζουν για μεγάλες θέσεις και αξιώματα.
Η μόνη σταθερά
Πριν από μερικά χρόνια -ούτε καν πέντε- ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε εντοπίσει (με την ευγενική υπόδειξη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου) την αδικία σε βάρος της Εκκλησίας. Χιλιάδες ιερείς δεν είχαν ουσιαστική κάλυψη. Μισθοδοτούνταν από το Δημόσιο, άρα ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν άλλαξε ούτε σεντ, όμως οργανική θέση δεν είχαν. Τότε αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας προς τιμήν του να το τολμήσει και να δώσει νομική κάλυψη σε αυτές τις θέσεις. Σε ένα νομικό θέμα που χρόνιζε από το 1945. Η Ν.Δ. τότε ως αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε.
Πια ως κυβέρνηση συνειδητοποίησαν το άδικο του πράγματος και φέρεται ότι είναι πρόθυμοι να το τακτοποιήσουν. Αλλωστε, δεν θα αλλάξει και τίποτε στον κρατικό κορβανά. Μία κίνηση καλής θέλησης και σεβασμού για την Εκκλησία για όσα έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Και τήρηση των συμφωνηθέντων και των νόμων, θα πρόσθετα.
Ποιος αντέδρασε στην όλη συμφωνία; Μα, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Τελικά, η μόνη σταθερά σε αυτόν τον τόπο -όχι μόνο σε θέματα μισθοδοσίας του κλήρου- είναι η Εκκλησία…