Η… περίφημη ατομική ευθύνη τέθηκε, για μια ακόμη φορά, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 (ανεξάρτητα από το πόσες δόσεις εμβολίων έχουμε κάνει ή πρόκειται να κάνουμε στο εγγύς μέλλον…), με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, να τονίζει πως, πέρα από τα νέα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί και έκανε δεκτά η κυβέρνηση, πρέπει να τηρούμε και κάποια «αυτονόητα» μέτρα.
«Πέρα από τα νέα μέτρα, πολλά είναι τα αυτονόητα που πρέπει να κάνουμε. Στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, πρέπει ο καθένας μας να μειώσει τις πιθανότητες να εκτεθεί στον ιό. Με δεδομένη την κυκλοφορία ενός μεταδοτικού στελέχους, θα ήταν σκόπιμο και οι εμβολιασμένοι να διενεργήσουν τουλάχιστον δυο τεστ τις επόμενες 7-10 μέρες, μετά από επαφή με κρούσμα. Η επικράτηση της Omicron αλλάζει τα δεδομένα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τεστ και μείωση της διασποράς στην κοινότητα», είπε, συμπληρώνοντας πως «ακούμε τελευταία συνεχώς για εμβολιασμένους που εκτέθηκαν στον ιό. Οι εμβολιασμένοι ή οι πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά πρέπει να τηρούν τα μέτρα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, επισήμανε πως τα -μέχρι στιγμής- επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας είναι 33, τα 18 εκ των οποίων έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη, ενώ, όπως είπε, υπάρχουν ακόμη 98 «ύποπτα», που, όπως φαίνεται από τα PCR τεστ, κατά πάσα πιθανότατα σχετίζονται με την Όμικρον. Πάντως, μέχρι στιγμής, όπως είπε, «μόνο δύο άτομα με τη νέα μετάλλαξη έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν, χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκή της νόσου».
Όπως τόνισε, επίσης, ο κ. Ζαούτης, η Όμικρον παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με τη Δέλτα. Ενδεικτικά, το 73% των κρουσμάτων που καταγράφονται στις ΗΠΑ αφορούν στην Όμικρον. Ωστόσο, η πιθανότητα νοσηρότητας και νοσηλείας φαίνεται, προς το παρόν, ότι είναι χαμηλότερη εκείνης. Τέλος, όπως όλοι οι επιστήμονες, έτσι και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εκτίμησε ότι τα κρούσματα της Όμικρον θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.
Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ο κ. Ζαούτης είπε: «Παρατηρούμε αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα. Στις ΗΠΑ, το CDC έκανε λόγο για αύξηση 50%. Από τη στιγμή που υπάρχουν περισσότερα άτομα στις ΜΕΘ, τα οποία παραμένουν εκεί για μεγαλύτερο διάστημα, αυξάνεται ο κίνδυνος για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Η πανδημία έχει απορροφήσει τις επιτροπές λοιμώξεων που εστιάζουν εκεί. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, θα αναλάβουμε δράσεις, σαν ΕΟΔΥ, στην καταγραφή. Αποτελεί ένα πρόβλημα που υπήρχε και πριν την Covid-19».
Η μάσκα ΚΝ-95 είναι η μόνη που εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την τοποθέτησή της μίλησε για αυξημένα κρούσματα, εφιστώντας την προσοχή για τις ημέρες των εορτών. «Βγαίνουμε, βλέπουμε φίλους, περνάμε καλά, αλλά, παράλληλα, προσέχουμε», είπε. Στο τέλος της ενημέρωσης δε έκανε ειδική μνεία στη μάσκα ΚΝ-95 που συστήνεται από αύριο το πρωί στις 6 για τα ΜΜΜ και την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, τονίζοντας πως είναι η μόνη μάσκα που εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με τις απλές χειρουργικές μάσκες, ακόμη κι αν οι πολίτες φορέσουν δύο μαζί. «Δεν κλείνει καλά, θα πρέπει ή να την κολλήσουμε ή να φορέσουμε μάσκα KN95», είπε.
Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε, επίσης, για αυξητική τάση τις τελευταίες τρεις ημέρες, λέγοντας πως το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε. «37.000 είναι τα ενεργά κρούσματα με πτώση ενδιάμεσης ηλικίας στα 33 έτη. Έχουμε αύξηση αύξηση κρουσμάτων σε Λακωνία, Χανιά, Ρέθυμνο, αλλά και στην Αττική», είπε, σημειώνοντας πως στις συγκεκριμένες περιοχές έχει εντοπιστεί και η μετάλλαξη Όμικρον.
Οι θάνατοι στην Ελλάδα μειώθηκαν
Από την πλευρά του, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Αυξήθηκαν κατά 11% οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως την τελευταία εβδομάδα, ενώ μειώθηκαν κατά 5% οι θάνατοι. Χθες καταγράφηκαν 904.000 διαγνώσεις, οι περισσότερες από τον Απρίλιο. Έχουμε τα πρώτα σημεία αναζωπύρωσης στην Ευρώπη, από τα 47 χώρες, οι 18 είχαν επιδείνωση. Στην Ελλάδα, για τέταρτη εβδομάδα διαδοχική είχαμε βελτίωση στις νέες διαγνώσεις. Τις τελευταίες μέρες έχουμε τάση επιδείνωσης. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 12% με τάση αποσυμπίεσης του ΕΣΥ. Στο 1 πλησιάζει το ισοζύγιο εξιτηρίων-εισιτηρίων».
Τέλος, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι «έχουν γίνει 3,15 εκατ. εμβολιασμοί τρίτης δόσης. Ένα ποσοστό 75% των δικαιούχων έχουν κλείσει ραντεβού για αναμνηστική δόση. Το 90% των άνω των 60 έχουν κλείσει ραντεβού», ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «κάτω από 2% είναι το ποσοστό νοσηλειών των παιδιών στην Ελλάδα. Ο εμβολιασμός των γονέων προστατεύει και τα παιδιά. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 12.000 παιδιά. Τα ραντεβού είναι 40.000, τον Ιανουάριο θα ανοίξουν κι άλλα ραντεβού. Δεν θα έχουμε σύντομα εμβόλια για παιδιά κάτω των 5 ετών. Εστιάζουμε κυρίως στον εμβολιασμό άνω των 60. Αυτή τη στιγμή στον γενικό πληθυσμό εφήβων δεν εξετάζεται η αναμνηστική δόση. Θα γίνει σε συγκεκριμένες κατηγορίες».
- Παρακολουθήστε την ενημέρωση στο ακόλουθο link:
Δείτε επίσης:
- Συνεχίζεται η τραγωδία με 71 νεκρούς σήμερα – Στα 6.667 τα νέα κρούσματα
- Ξέσπασμα κατά του διπλού πακέτου μέτρων: «Ο κ. Μητσοτάκης πετάει χαρταετό … Τέτοιοι εγκληματίες είναι…»
- Το «βλέποντας και κάνοντας» των νέων μέτρων και η τέταρτη δόση που έρχεται
- Αυτό είναι το πρώτο «πακέτο» μέτρων και από τις 3 Ιανουαρίου έρχονται κι άλλα…