Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, Η σημερινή αναφορά κάνει λόγο για 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον και 154 ύποπτα, τα οποία πολύ πιθανό θα είναι επίσης θετικά στο νέο στέλεχος.
Δύο άνθρωποι που νόσησαν από την Όμικρον νοσηλεύτηκαν με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ να λέει πως η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ καλή: «Είναι πολύ καλά, έχουν βγει από το νοσοκομείο, δεν είχαμε καμία επιπλοκή. Στην Αμερική αυτή η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει ακολουθηθεί από αύξηση στις νοσηλείες. Αυτό είναι ενδεικτικό ότι όντως μπορεί να είναι πιο ήπια η νόσος».
Αν και δεν έκανε αριθμητικές προβλέψεις, ο κ.Ζαούτης είπε πως η κορύφωση στη χώρα μας θα έρθει μετά την Πρωτοχρονιά και μάλιστα είναι σχεδόν σίγουρο πως θα δούμε και ρεκόρ κρουσμάτων: «Με τους ρυθμούς που έχει δείξει ότι κινείται η Όμικρον (στις ΗΠΑ), εδώ αναμένεται μετά την Πρωτοχρονιά να έχουμε μια αρκετά μεγάλη κορύφωση … Η μετάλλαξη αυτή είναι δύο με τρεις φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και είναι πολύ πιθανό να δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα από ότι έχουμε δει στο παρελθόν».
https://youtu.be/VfWDfVkRGzw
«Όντως είναι πιο ήπια η νόσος και οδηγεί σε χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας»
Τα καλά νέα είναι πως η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε πιο ήπια νόσο και χαμηλές νοσηλείες, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ να εξηγεί: «Η βιβλιογραφία δείχνει ότι όντως είναι πιο ήπια η νόσος και οδηγεί σε χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας και στους ανεμβολίαστους και στους εμβολιασμένους, αλλά ακόμα παραμένει σοβαρή η απειλή στους ανεμβολίαστους. Σίγουρα μολύνονται και οι εμβολιασμένοι από την Όμικρον, αλλά η σοβαρότητα της νόσου είναι μικρότερη. Όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση κινδυνεύουν να μολυνθούν, αλλά η τρίτη δόση φέρνει την ανοσία κοντά στα επίπεδα της ανοσίας που έχουμε για τη Δέλτα».
Συμπλήρωσε ακόμα: «Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αν έχουμε μια ραγδαία αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων και πιο ήπια να είναι, πάλι θα πιεστεί το σύστημα και είναι ο λόγος που ελήφθησαν αυτά τα μέτρα την προηγούμενη εβδομάδα».
Για τα πρόσθετα μέτρα που αναμένονται από τις 3 Ιανουαρίου και θα αποφασιστούν στη σύσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων την προσεχή Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ αρκέστηκε να σχολιάσει: «Θα δούμε που βρισκόμαστε και με την Όμικρον, αλλά γενικότερα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και θα συζητηθεί αν χρειάζονται περισσότερα μέτρα».
Συμπτώματα της Όμικρον – Τι γίνεται σε περίπτωση επαφής με κρούσμα
Σε ότι αφορά τα συμπτώματα που εμφανίζει η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία μοιάζει με κρυολόγημα, αυτά, κατά τον κ.Ζαούτη είναι:
- καταρροή,
- λίγος βήχας,
- πονόλαιμος,
- πονοκέφαλος,
- κόπωση,
- πυρετός.
Ενώ σε περίπτωση που κάποιος εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον, η αντιμετώπιση, με βάσει τα όσα είπε ο κ.Ζαούτης, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο:
«Να αποφευχθούν οι μεγάλες συναντήσεις (σ.σ. δηλαδή έχοντας μολυνθεί οι μικρές επιτρέπονται; ), να φορά μάσκα παντού, οι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν και γενικότερα να κρατήσουμε τις αποστάσεις. Είναι ακριβώς τα ίδια πράγματα που λέμε από την αρχή της πανδημίας. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό με αυτή την μετάλλαξη».