Την ώρα που η χώρα «σπάει» κάθε αρνητικό ρεκόρ λόγω του κορωνοϊού, οι επιστήμονες ξεσπούν κατά της κυβέρνησης και των μέτρων που ναι μεν υιοθετεί αλλά… εφαρμόζει από τη νέα χρονιά!
Ξεχειλίζει η οργή και η ανησυχία γιατρών και ειδικών για τους περιορισμούς που αποφάσισε να λάβει ετεροχρονισμένα η κυβέρνηση, δημιουργώντας αφενός διχογνωμίες και παλινωδίες στην αγορά, και αφετέρου δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στον κατευνασμό της πανδημικής έξαρσης…
ΠΟΕΔΗΝ: «Η κυβέρνηση βάζει την οικονομία πάνω από την υγεία»
«Με 9.000 κρούσματα και 630 διασωληνωμένους δεν ανακοινώνεις μέτρα από 3 Ιανουαρίου» τονίζουν στην οργισμένη ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, σχολιάζοντας τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζει ότι η κυβέρνηση βάζει την οικονομία πάνω από την υγεία, καθώς «με 9.000 κρούσματα και 630 διασωληνωμένους δεν ανακοινώνεις μέτρα από 3 Ιανουαρίου» και προειδοποιεί πως «σε 7 ημέρες ο ιός από την κοινότητα θα περάσει στις οικογένειες και τότε δεν σταματάει» κάνει λόγο για «άτολμα μέτρα κατόπιν διασποράς».
Λινού: «Τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα»
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού δεν δίστασε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση καθυστερεί να λάβει καθοριστικές αποφάσεις, και αφήνει τον ιό να «παρελαύνει» ουσιαστικά ανενόχλητος.
«Τα μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί, όχι με την έννοια lockdown, αλλά υπό την έννοια της πλήρους ενημέρωσης του πληθυσμού για τη χρήση μάσκας, της τήρησης αποστάσεων, τη μείωση της πληρότητας στους χώρους που μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός, με την ελπίδα να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων» ανέφερε με νόημα η κ. Λινού.
Μάλιστα, επισήμανε ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί η διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μικρότερος, με προϋπόθεση την τήρηση των αποστάσεων, ενώ ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος στους εσωτερικούς χώρους.
Πρότεινε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, αλλά με αλλαγές, ώστε να μη μετατραπούν οι σχολικές αίθουσες σε εστίες διασποράς. Στα προτεινόμενα μέτρα της Αθηνάς Λινού περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες αίθουσες ή μείωση των μεγάλων τμημάτων.
«Δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχουν δημόσιοι χώροι που θα μπορούσαν να μεταφερθούν κάποιες τάξεις και να έχουμε συνωστισμούς μέσα στο σχολείο. Η ένταση της διασποράς είναι μεγάλη, πρέπει να γίνει κάτι, έστω να γίνουν κάποια μαθήματα στην ύπαιθρο όταν δεν βρέχει», πρόσθεσε.
Τζανάκης: «Πάμε σε 5ψήφιο αριθμό κρουσμάτων»
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τόνισε ότι η «Αθήνα βράζει», καθώς σε αρκετές περιοχές οι αριθμοί έχουν τριπλασιαστεί ή και τετραπλασιαστεί, ενώ στη χώρα συνολικά τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι η κορύφωση θα μπορούσε να σημειωθεί μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει η πανδημία να επεκταθεί περαιτέρω, «θέλουμε να παραμείνουμε σε χαμηλά πενταψήφια νούμερα».
Διαβάστε ακόμα:
Όλα καλά, όλα ανθηρά: «Τα έχουμε πάει πολύ καλά … Τα μέτρα είναι απολύτως λογικά»