Τα έκτακτα μέτρα που δεν ήταν τόσο έκτακτα, αφού θα ίσχυαν από τις 3 Ιανουαρίου, αλλά τελικά θα γίνουν έκτακτα και πιθανόν να ισχύσουν και άμεσα, στοχεύουν για μια ακόμη φορά την εστίαση, οι άνθρωποι της οποίας αρχίζουν και σηκώνουν τα χέρια ψηλά με αυτά που γίνονται.
Η Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και χωρίς καμία ιδέα του πώς να μαζέψει τον χαμό που η ίδια δημιούργησε με τις κατά συρροή παλινωδίες της, βρίσκει το εύκολο θύμα για να ξεσπάσει πάνω του τα όποια «απωθημένα» της: την εστίαση.
https://youtu.be/dtQv6X_SxV8
Μαζί με την εστίαση πλήττονται και τα νυχτερινά κέντρα, τα οποία με τον περιορισμό του ωραρίου ως τα μεσάνυχτα δέχονται τεράστιο χτύπημα, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν. Γιατί όταν σε έναν κλειστό χώρο συνωστίζονται ανεξέλεγκτα (μόνο εμβολιασμένοι) εκατοντάδες άτομα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και χωρίς καμία υποχρέωση για τεστ, τότε η καταστροφή είναι θέμα χρόνου.
Και αυτό μόνο η Κυβέρνηση δεν το έβλεπε να έρχεται, με τις κούφιες υποσχέσεις της και τα λόγια τα μεγάλα της.
ΠΟΕΣΕ: «Ο κλάδος σε καθεστώς lockdown χωρίς υποστηρικτικά μέτρα»
Τη χθεσινή αγανάκτηση των ανθρώπων της εστίασης που επανέλαβαν τη λέξη στοχοποίηση, ακολούθησε η σημερινή επιστολή αγωνίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη (ο οποίος είπε βέβαια ότι «τα μέτρα θα πλήξουν… λίγο την εστίαση») και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για καταστροφή του κλάδου, ζητούνται επειγόντως μέτρα στήριξης και τονίζεται χαρακτηριστικά: «Η εστίαση αποτελεί για μια ακόμη φορά τον κλάδο εκείνο που πληρώνει δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης. Οι νέοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους (σ.σ. πιθανότατα όμως ακόμα και από αύριο), έρχονται να προστεθούν στους υφιστάμενους, θέτοντας πλέον τον κλάδο σε καθεστώς lockdown χωρίς υποστηρικτικά μέτρα».
Η ΠΟΕΣΕ κάνει λόγο για απώλεια τζίρου άνω του 50% στον κλάδο κατά την περίοδο της πανδημίας, για διπλασιασμό των επιχειρήσεων με μηδενική ρευστότητα και αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο με «μαζικά λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης», καθώς όπως λένε οι επιχειρηματίες της εστίασης, «τέσσερις καλοί μήνες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες 20 μηνών».
Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης που ζητά και προτείνει η ΠΟΕΣΕ, «θα πρέπει να στοχεύουν:
- στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι αναγκαία η επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου καθώς και η παροχή χρηματοδοτήσεων ανάλογων με εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
- στην αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας είναι αναγκαία η επαναφορά της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας, θα πρέπει να επανέλθουν για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και την αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας.
- στο μεγάλο πρόβλημα της συσσώρευσης υποχρεώσεων είναι αναγκαία τουλάχιστον η μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
- στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, με τις ανατιμήσεις πρώτων υλών αλλά και της εξοργιστικής εκτίναξης των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μην μετακυλιστεί το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων στον καταναλωτή».
Και καταλήγει στην επιστολή της: «Οι επιπτώσεις από την ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά, την στιγμή που οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε προμήθειες και οι όποιες κρατήσεις αλλά και οι διάθεση των πελατών να γιορτάσουν την έλευση του νέου χρόνου στα καταστήματα του κλάδου με το ωράριο λειτουργίας τους, μέχρι τις 24.00 θα είναι καταστροφικές!»
Έκτακτες συσκέψεις πριν τις ανακοινώσεις
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τον Πρωθυπουργό να αναγκάζεται να διακόψει τις στιγμές χαλάρωσης και ξενοιασιάς που ξεκίνησε να περνά στην Ήπειρο, αύριο Τετάρτη θα γίνουν δύο έκτακτες συσκέψεις.
Μια στο Μαξίμου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σωτήρη Τσιόδρα και μια της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων το μεσημεράκι, για να ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τα… έκτακτα μέτρα-φυσαρμόνικα, τα οποία αν δεν γίνει (πάλι) κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, θα περιλαμβάνουν:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, ή διπλή μάσκα, στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ, στο προσωπικό της εστίασης, αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
- Ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης με όριο τα 6 άτομα ανά τραπέζι. Ίσως να πάρει παράταση μιας ώρας αυτό το μέτρο, αλλά μόνο για το βράδυ του ρεβεγιόν – Όλοι πρέπει να είναι καθήμενοι, ενώ όπως προειδοποίησε ο Θάνος Πλεύρης αν δεν τηρηθούν αυτά, θα ενεργοποιηθεί το… υπερόπλο της Κυβέρνησης, δηλαδή «θα διακοπεί η μουσική»…
- Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στα γήπεδα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
- Είσοδος σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε νοσοκομεία, μόνο με μοριακό τεστ
- Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο.
Πάντως, όπως μετέδωσε το Open και με αφορμή το νέο SOS που εξέπεμψε η εστίαση, αλλά και τα πληττόμενα νυχτερινά κέντρα, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να επεξεργάζεται ένα στοχευμένο πακέτο στήριξης, αλλά η ενεργοποίησή του θα εξαρτηθεί από την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.
Το εναλλακτικό σενάριο
Αν ισχύουν τελικά τα παραπάνω ως έχουν, τότε ο κόσμος θα κάνει ρεβεγιόν στο σπίτι του, με ότι αυτό συνεπάγεται…
Ωστόσο, σύμφωνα με το Star, υπάρχει μια ακόμη επιλογή, η οποία αφορά μόνο το βράδυ του ρεβεγιόν και το επόμενο βράδυ και ως μια προσπάθεια να μην έρθουν τα πάνω-κάτω (τελείως τουλάχιστον) στον κλάδο εστίαση-νυχτερινά κέντρα: τα rapid test.
Αυτό που έπεσε στο τραπέζι, είναι το υποχρεωτικό rapid test από όλους για να μπουν σε εστίαση και διασκέδαση και τα μέτρα να ισχύσουν όπως είχε ανακοινωθεί από τις 3 Ιανουαρίου.
Κάτι παρόμοιο είχε συζητηθεί και προ ημερών, αλλά δεν προχώρησε μετά από σφοδρές αντιδράσεις…