Κυβέρνηση και επιστήμονες «τρέχουν» και δεν φτάνουν από νωρίς το πρωί, καθώς η εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες ώρες προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την έκβαση της πανδημίας στη χώρα μας.
Η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει μπαράζ συσκέψεων μετά τα 22.000 κρούσματα, και τα σενάρια για ρεβεγιόν στο… σπίτι όλο και πληθαίνουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι επιστήμονες εισηγούνται περιοριστικά μέτρα με ισχύ από την ερχόμενη Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου ή το αργότερο την ερχόμενη Παρασκευή 31/12.
Αν τελικά βγει αληθινό το ρεπορτάζ, τότε και το φετινό ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα γίνει για δεύτερη χρονιά στα σπίτια! Και αυτό γιατί, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα κλείσουν νωρίτερα. Παράλληλα, παραμένει το ερώτημα για το τι θα ισχύσει με την μουσική και αν θα συνεχιστεί στα νυχτερινά μαγαζιά.
Σκέρτσος: «Θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα»
«Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάει σε οριζόντια μέτρα, όπως γενικό lockdown, αλλά σε στοχευμένα, που θα αφορούν τη διασκέδαση», είπε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει τα υπάρχοντα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η μετάλλαξη Όμικρον, ενώ υποστηρίζει ότι «δεν χρειάζονται οριζόντια αυστηρά μέτρα, όπως αυτά που λαμβάνουν μεμονωμένες χώρες».
Όπως σημειώνει, «ένας νέος κύκλος οριζόντιων περιοριστικών μέτρων μπορεί να γίνεται δεκτός για λίγο διάστημα από πολλούς ανθρώπους, όχι όμως παρατεταμένα και επαναλαμβανόμενα, όταν μάλιστα έχουμε θωρακίσει τον πληθυσμό με τον εμβολιασμό, το σύστημα υγείας με προσωπικό και κλίνες, και τη δημόσια διοίκηση με πολύ περισσότερα εργαλεία παρακολούθησης, ελέγχου και αξιολόγησης της πανδημίας συγκριτικά με δυο χρόνια πριν».
Τι περιλαμβάνει το πακέτο των νέων ανακοινώσεων
- Επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλή μάσκα τόσο στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς αλλά πλέον και στο προσωπικό των χώρων εστίασης
- σύσταση επιλογής μασκών υψηλής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός
- σε χώρους διασκέδασης και εστίασης, το ωράριο λειτουργίας θα είναι έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα θα επιτρέπονται ανά τραπέζι και θα απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες
- στα γήπεδα, θα υπάρχει περιορισμός της παρακολούθησής τους από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα
- στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR 48 ωρών
- στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηροποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών
- θα υπάρξει τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρίες. Η τηλεργασία θα φτάνει έως και το 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο.
Οικονόμου: «Όλα ανοιχτά για σχολεία και ωράρια»
Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στο σπίτι θα κάνουμε, αφήνει να εννοηθεί και από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Πιθανολογώ ότι η επιτροπή στη συνεδρίασή της το μεσημέρι θα εισηγηθεί τη χρονική μετάθεση των μέτρων που θα ίσχυαν από τη Δευτέρα και μετά νωρίτερα, ενδεχομένως και κάποιες προσαρμογές στο ίδιο αυτό πλαίσιο, θα σταθμίσουμε τα δεδομένα, τις εισηγήσεις της επιτροπής και θα προβεί ο υπουργός Υγείας στις ανακοινώσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από αύριο και μετά, ανάλογα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τη διασπορά της Όμικρον στα μεγέθη που γνωρίζουμε. Οι τομείς εφαρμογής των μέτρων είναι αυτοί που γνωρίζουμε δε συζητάμε για κάτι παραπάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
Τζανάκης: «Από αύριο πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα»
Κάθετος για ότι τα νέα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τόνισε ότι «θα είχε προκληθεί λιγότερη αναστάτωση στους πολίτες εάν τα μέτρα είχαν τεθεί σε ισχύ νωρίτερα αλλά τώρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο Πέμπτη», ενώ πρόσθεσε ότι τα υψηλά κρούσματα θα πρέπει να αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστιστούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
Καπραβέλος: «Ο επόμενος ασθενής θα διασωληνωθεί στο πάρκινγκ του νοσοκομείου»
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού, με τον Νίκο Καπραβέλο να επισημαίνει ότι «επόμενος ασθενής στο Παπανικολάου θα διασωληνωθεί στο διάδρομο και ο επόμενος στο parking του νοσοκομείου».
Ο διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου είπε χαρακτηριστικά πως αυτό που τον νοιάζει είναι πώς θα μεταφραστεί αυτό το… «τσουνάμι» κρουσμάτων σε νοσηρότητα, αφού και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι για τον κ. Καπραβέλο «παροδικά που συγκαλύπτουν αυτή τη στιγμή την κατάσταση. Θα υπάρξει μια ανακοπή στην πανδημία αλλά θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο με την επόμενη μετάλλαξη».
Θωμαΐδης: « Μπορεί να ξεπεράσουμε τα 30.000 κρούσματα»
Περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα αναμένει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για να ανακόψουν τη δυναμική της πανδημίας τα κρούσματα πιθανότατα θα ξεπεράσουν τις 30.000 τις επόμενες μέρες. Μάλιστα, προέβλεψε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας που οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον θα είναι δριμύ, αλλά σύντομα και θα διαρκέσει περίπου 1 μήνα.
Διαβάστε ακόμα:
Εντελώς απροετοίμαστη η χώρα στην τροχιά της μετάλλαξης Όμικρον