Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των ανθρώπων της εστίασης, οι οποίοι διαφωνούν και επικρίνουν τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα και θα ισχύουν από αύριο και αφορούν περιορισμούς στο ωράριο, απαγόρευση της μουσικής, απαγόρευση ορθίων και παρουσία μέχρι 6 ατόμων ανά τραπέζι.
Μετά την επιστολή αγωνίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η οποία έκανε λόγο για καταστροφή του κλάδου και ζήτησε επειγόντως μέτρα στήριξης, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, υπερθεμάτισε: «Τα νέα μέτρα οδηγούν την εστίαση σε ένα άτυπο lockdown. Είναι απαραίτητα τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα μέτρα στήριξης για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέλυσε την κατάσταση και κατέληξε στο ότι χωρίς κρατική στήριξη, τα λουκέτα είναι… εντός των πυλών πλέον και όχι προ:
«Τα προβλήματα της εστίασης είναι τεράστια, είναι δυσανάλογο το τίμημα που πληρώνει η εστίαση για την πανδημία. Οι επιχειρήσεις του κλάδου ουσιαστικά έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Τα νέα μέτρα που έχουν αναγγελθεί περιορίζουν ακόμη περισσότερο τους δυνητικούς πελάτες και δημιουργούν πρόβλημα στην ίδια την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που δεν είναι και καλή. Το “ανοιχτός-κλειστός” είναι χειρότερο από το “κλειστός”. Για μια επιχείρηση της εστίασης, το “ανοιχτός-κλειστός” σημαίνει έξοδα και ανελαστικές δαπάνες που δεν μπορούν να καλυφθούν, όταν ο κύκλος εργασιών είναι ήδη περιορισμένος κατά 50%. Και για τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται ότι είναι μηδενικά για μία στις τρεις. Από την άλλη πλευρά, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις είναι μπροστά στο φάσμα του λουκέτου. Ο κλάδος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα μετά το Δημόσιο, με περισσότερους από 320.000 εργαζόμενους σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Αντιλαμβανόμαστε το κόστος για την εθνική οικονομία, αν χαθούν μερικές χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας; Θα είναι πολύ περισσότερο το κόστος».
Οι ανατιμήσεις στα πάντα έχουν πλήξει επίσης τον κλάδο και ο κ.Καββαθάς επισημαίνει:
«Έχουμε ανατιμήσεις πρώτων υλών και κόστους ενέργειας σε τέτοιο βαθμό που είναι μη διαχειρίσιμος. Βλέπω λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού των 2.000 ευρώ να γίνονται 5.000 ευρώ. Έχει φτάσει το κόστος ενέργειας να ξεπερνά το κόστος του ενοικίου. Ταυτόχρονα, οι πρώτες ύλες μεσοσταθμικά έχουν αυξηθεί άνω του 25%, χωρίς να έχει μεταβιβαστεί από τον κλάδο στον τελικό καταναλωτή. Σε άδεια τραπέζια δεν μπορείς να κάνεις αυξήσεις. Πόσο θα αντέξει ο κλάδος να συμπιέζεται συνεχώς; Να πληρώνει εκείνος το τίμημα για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ταυτόχρονα να μην ενισχύεται από την πλευρά της Πολιτείας;»
Και πρόσθεσε εν αναμονή των ανακοινώσεων των πρωτοχρονιάτικων μέτρων:
«Ήδη οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν καταβάλει χρήματα, για προμήθειες, για ενδεχόμενο κλείσιμο μουσικών σχημάτων το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, όλα αυτά θα τα πληρώσουν οι επιχειρηματίες από ποια έσοδα; Από τα μηδενικά που θα έχουν; Αν η εστίαση κλείνει στις 12 το βράδυ, π.χ., είναι σαν να είμαστε κλειστοί. Δεν υπάρχει λόγος κανείς να βγει για ρεβεγιόν και να φύγει από το εστιατόριο, το μπαρ, οποιοδήποτε άλλο κατάστημα του κλάδου, στις 11.30, 12.00, να κάνει αλλαγή του χρόνου στο αυτοκίνητό του ή σε μέσο μαζικής μεταφοράς … Δεν σώζεται, ένα κομμάτι του κλάδου, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, κλαμπ, έχουν καταστραφεί. Είχαμε ούτως ή άλλως 10 μήνες lockdown στους 21 μήνες της πανδημίας. Κέντρα διασκέδασης, μπαρ και κλαμπ, έχουν ουσιαστικά καταστραφεί. Υπήρχαν περιοριστικά μέτρα ακόμη και όταν ήμασταν ανοιχτοί, ωράρια λειτουργίας, κτλ. Εμείς που τα βιώσαμε, τα θυμόμαστε. Οι συμπολίτες μας τα ξεχνούν».