Έντονες είναι οι αμφιταλαντεύσεις των ειδικών για το τι τελικά ισχύει με την μετάλλαξη Όμικρον, και για το κατά πόσο τελικά είναι ή δεν είναι θανατηφόρα. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ήπια συμπτώματα και δεν διαφέρει σε πολύ από μία κοινή γρίπη. Όμως υπάρχουν και άλλες «φωνές» που εκφράζουν τελείως διαφορετικές οπτικές, αναφορικά πάντα με τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, και δεν δίστασε να δηλώσει ότι «μπορεί να πεθάνει και κόσμος που θα μπορούσε να ζήσει»…
Μάλιστα, ο καθηγητής πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι είναι απλό κρυολόγημα…», και σημείωσε ότι με την νέα παραλλαγή του ιού μπορεί να αλλάξει ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων.
«Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθάνουν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν, γιατί το σύστημα δεν θα μπορέσει να τους αντέξει, αυτό είναι που φοβόμαστε» είπε -μεταξύ άλλων- ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η Όμικρον είναι απλό κρυολόγημα… Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα» προειδοποίησε ο καθηγητής.
Εξήγησε επίσης ότι «με βάση την εμπειρία της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής ξέρουμε ότι αυτή η επιδημία αυτή ανεβαίνει ραγδαία και πολύ γρήγορα. Μπορεί να ανέβει κι άλλο. Πόσο θα ανέβει κανείς δεν ξέρει, υπάρχει μια οροφή όταν πλέον έχει αρχίσει να ανοσοποιείται όλος ο πληθυσμός».
«Αγωνία μας τα βαριά περιστατικά»
«Όλες οι υπόλοιπες μέρες θα είναι με πολλά κρούσματα. Αγωνία όλων μας είναι να δούμε πόσα περιστατικά θα είναι βαριά αυτό είναι το βασικό. Στη Βρετανία έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει μια αύξηση στις νοσηλείες. Ευτυχώς στη Βρετανία δεν υπάρχει ακόμη αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.
«Το μήνυμα είναι προσοχή, τεστ αντιγόνου τώρα που θα μαζευτούμε στα σπίτια για την Πρωτοχρονιά πριν μπούμε στο σπίτι. Δεν πειράζει ας κάνουμε τρία – τέσσερα αυτές τις μέρες. Μιλάμε για τις τρεις δόσεις για συγκεντρώσεις για τις δύο δόσεις ας μην πάνε οι άνθρωποι (ρεβεγιόν), δεν πειράζει. Οι πολύ μεγάλοι με υποκείμενα ας μην πάνε το βράδυ ή την άλλη μέρα στην οικογενειακή συγκέντρωση δεν πειράζει». Ο ανεμβολίαστος, επισήμανε, δε θα πάει πουθενά δεν θα τον καλέσουμε στην οικογενειακή συγκέντρωση.
Παγώνη: «Τα κανονικά κρούσματα είναι πάνω από 130.000!»
Τετραπλάσια από τους ήδη τεράστιους αριθμούς που ανακοινώνονται είναι τα κρούσματα και τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από το προηγούμενο κύμα, προειδοποίησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.
Το να αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα «είναι αναμενόμενο, το ξέραμε, είναι πολύ μεταδοτική η Όμικρον», είπε η κ. Παγώνη, «να είναι γεροί οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία, γιατί με τα τόσα πολλά κρούσματα, σε τόσο ψηλό ιικό φορτίο που είμαστε, φανταστείτε πόσο εύκολα μπορούμε να νοσήσουμε, μέσα σε ένα νοσοκομείο όπου πηγαινοέρχεται τόσο πολύς κόσμος».
Όπως εξήγησε, «τα κανονικά κρούσματα δεν είναι 35.000, είναι πάνω από 100.000, να λέμε αλήθειες, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται. Το πιο σίγουρο είναι πάνω από 130.000. Είναι σίγουρο αυτό, τα κανονικά κρούσματα», όπως ξεκαθάρισε.
Διαβάστε ακόμα:
Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς χωρίς μουσική υπό τη… σκιά νέων μέτρων