Την εκτίμηση ότι αν ανοίξουν αυτή τη στιγμή τα σχολεία, θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ή ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού», εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής ζήτησε παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών. «Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)» εξήγησε.
Στην συνέχεια ο κ. Τζανάκης διερωτήθηκε: «Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;», ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου.
«Το δικό μας μοντέλο δείχνει αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε στα 50.000 με 55.000 κρούσματα μέσους κινητούς όρους, που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές πολύ παραπάνω. Η εβδομάδα θα κλείσει κατά πάσα πιθανότατα με 30.000 – 35.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο» τόνισε.
«Μέσα σε πέντε μέρες είχαμε όσα κρούσματα είχαμε τον υπόλοιπο Δεκέμβριο»
Ο καθηγητής σημείωσε πως από 1 έως 26 του μήνα είχαμε 135.909 ενεργά κρούσματα. «Μέσα σε πέντε μέρες είχαμε όσα κρούσματα είχαμε τον υπόλοιπο Δεκέμβριο… καταλαβαίνετε τι μάς περιμένει» επεσήμανε, εξηγώντας πως άλλη μία βδομάδα διακοπών θα δώσει μια ανάσα να ανακοπεί η διάδοση.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τζανάκης είπε πως η μετάλλαξη Όμικρον όσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα και καταστέλλεται.
«Τα rapid test γίνονται και θα γίνονται, αυτή τη στιγμή όμως δε θα καταστείλουν αυτή την έξαρση είναι πολύ μεγάλη έξαρση. Αν βλέπουμε ότι σταθεροποιούμαστε ή πέφτουμε σε κρούσματα, κάτι που δεν το βλέπουμε εμείς πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου, τότε προχωράμε σε περαιτέρω μέτρα ή τα ανοίγουμε. Δεν κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά παράταση μιας εβδομάδας» κατέληξε ο κ. Τζανάκης.