Το 2021 σημειώθηκαν δυστυχώς θλιβερά ρεκόρ. Έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιές σε κατοικίες 83 άτομα (ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2010 και μετά) και άλλα 3 από δασικές πυρκαγιές, ενώ αποτεφρώθηκαν και πλέον των 1.500.000 στρεμμάτων.
Αυτό επισημαίνει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α. και Πτυχιούχος Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος είναι από τους ελάχιστους που κάνουν συνεχείς αναφορές σε αυτή την τραγωδία…
Μάλιστα, σε σχετική έρευνα που δημοσίευσε ο κ. Γκουρμπάτσης στην ιστοσελίδα eglimata-emprismou.gr και κάνοντας τον απολογισμό για το απερχόμενο έτος, παρέθεσε τα συμπεράσματά του και τα αρνητικά ρεκόρ που καταγράφηκαν.
Καλή Χρονιά με υγεία σε όλο τον κόσμο. Το 2022 να είναι μια καλή πυροσβεστική χρονιά, γιατί το έτος που πέρασε είχαμε θλιβερά ρεκόρ. Έχασαν τη ζωή τους από #πυρκαγιές σε κατοικίες 83 άτομα και άλλα 3 από δασικές #πυρκαγιές, ενώ αποτεφρώθηκαν και πλέον των 1.500.000 στρέμματα
— Γκουρμπάτσης Ανδριαν (@Gkourmpatsis) January 1, 2022
Σε ότι αφορά τις αστικές πυρκαγιές, η έρευνα αναφέρει πως εκδηλώθηκαν συνολικά 34.343, αριθμός αυξημένος κατά 70,8% σε σχέση με το 2020! «Ο αριθμός των αστικών πυρκαγιών είναι αυξημένος σε σχέση με το έτος 2020, σε ποσοστό 70,8% και κατά 84,2% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό αστικών πυρκαγιών κατά τα έτη (2010 – 2020)».
Ο τραγικός απολογισμός αυτών των αστικών πυρκαγιών: «Έχασαν τη ζωή τους (είτε από την εισπνοή τοξικών / δηλητηριωδών αερίων ή απανθρακώθηκαν ή για άλλους λόγους λχ αυτοχειρία, εγκληματική ενέργεια) σε κατοικίες εξ αιτίας των πυρκαγιών συνολικά 83 άτομα. Ο αριθμός αυτός των θυμάτων είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί έως σήμερα από το έτος 2010. Πιο συγκεκριμένα υπήρξε αύξηση των θυμάτων από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες σε ποσοστό 22% σε σχέση με το έτος 2020, όπου υπήρξαν 68 θύματα και κατά 186,2% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό των 29 θανάτων, κατά το διάστημα (2010 –
2019)».
«Μαύρος» Δεκέμβριος
Σύμφωνα με την έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο Δεκέμβριος ήταν ο πλέον πολύνεκρος μήνας του 2021…
«Από τα συνολικά 83 θύματα τα περισσότερα, ποσοστό 27,7% έχασαν τη ζωή τους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή περισσότερα από 1 στα 4 θύματα και ακολούθως τον Ιανουάριο, ποσοστό 14,4% και κατόπιν τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο με ποσοστό κάθε μήνα 9,6%».
Θάνατοι και ενεργειακή κρίση
Και τονίζει ο κ.Γκουρμπάτσης κάνοντας συσχετισμό της ενεργειακής κρίσης με τους αυξημένους θανάτους του μήνα: «Εξάλλου αξιοσημείωτο είναι το γεγονός του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού θανάτων από πυρκαγιές σε κατοικίες κατά τον μήνα Δεκέμβριο, ποσοστό 27,7%, δεδομένου ότι ο αντίστοιχος μήνας το έτος 2020, το οποίο ως γνωστόν χαρακτηρίζονταν κι αυτό με αυξημένο αριθμό θανάτων σε σχέση με τον μέσο αριθμό της προηγούμενης δεκαετίας (2010 – 2019), όπου τα θύματα αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 11,7%, δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Πιο συγκεκριμένα το υψηλό κόστος θέρμανσης το πιθανότερο να οδήγησε τα θύματα στη χρήση πρόχειρων, και ως εκ τούτου μη ασφαλών μέσων θέρμανσης, αφού για οικονομικούς λόγους ήταν σχεδόν απαγορευτικό δηλαδή αδυνατούσαν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή τέτοια μέσα, όπως κεντρική θέρμανση ή αυτόνομη θέρμανση με τη χρήση καυσίμου πετρελαίου, φυσικού αερίου ή και κλιματιστικών κλπ. Κατά του επόμενους χειμερινούς μήνες του έτους 2022 εκτιμάται ότι ο αριθμός θανάτων για τους παραπάνω λόγους θα αυξηθεί».
Αναλυτικά η έρευνα:
Έρευνα-Ρεκόρ-πυρκαγιών-και-θανάτων-σε-κατοικίες-το-2021