Το απόγευμα της Τρίτης θα ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο αναφορικά με το πότε (και πώς) θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθως θα γίνουν ανακοινώσεις από επίσημα χείλη.
Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, στις 14:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία θα κάνει, κατόπιν, την εισήγηση τόσο για το πότε θα πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία, όσο και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού, ενόσω η μετάλλαξη Όμικρον «σαρώνει» τη χώρα. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως θα προχωρήσουν στις σχετικές ανακοινώσεις.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα το πρωί έλαβε χώρα σχετική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς, ωστόσο να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. Μια σημαντική παράμετρος την οποία αναμένεται να λάβουν υπόψη τους οι ειδικοί, είναι, φυσικά, η διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες, καθως τα παιδιά δεν είναι λιγότερο ευάλωτα από τους μεγάλους στην παραλλαγή Όμικρον.
Πτώση κρουσμάτων σε παιδιά
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, ενώ η Όμικρον προσβάλλει έντονα τα άτομα με μεγάλη κινητικότητα, μέσα στα Χριστούγεννα είδαμε να υποχωρούν οι σχετικές διαγνώσεις σε παιδιά και εφήβους. Πιο συγκεκριμένα, ενώ όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά βλέπαμε ότι το ένα στα 4 νέα κρούσματα ήταν σε μαθητές, με το που έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές το ποσοστό αυτό μειώθηκε πάρα πολύ. Ειδικότερα από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, μόνο το 13,5% των νέων διαγνώσεων αφορούσαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ηλικίες έως 17 ετών, πράγμα που σημαίνει πως, ενδεχομένως, εκτός σχολείου τα παιδιά ήταν πιο ασφαλή.
Την ίδια ώρα, μέσω σχετικής ανάρτησης, ο υπουργός Παιδείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, προτείνει «ΔΕΚΑ ΜΕΤΡΑ ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία», όπου, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η «Κατάργηση της ρύθμισης “50%+1” νοσούντων μαθητών για τη διακοπή λειτουργίας σχολικού τμήματος», η «Προμήθεια από τους Δήμους και χορήγηση δωρεάν των ειδικών μασκών για την προστασία από την “Ο” σε εκπαιδευτικούς και μαθητές» και η «Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ (όταν κρίνονται ιατρικώς απαραίτητα) σε όλο τον πληθυσμό και παρουσία μονάδων του ΕΟΔΥ στα σχολικά συγκροτήματα για διενέργεια αξιόπιστων τεστ».
- Δείτε την ανάρτηση του Νίκου Φίλη: