Λίγες ώρες μένουν σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι η κυβέρνηση να ανακοινώσει την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών που συνεδριάζει το μεσημέρι για το άνοιγμα των σχολείων, αναμένονται ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ειδικοί δεν συνεδριάζουν για το αν θα πρέπει ή όχι να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία μετά την πρωτοφανή έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρείται από την έναρξη των γιορτών, αλλά για το ποιες είναι οι αλλαγές που θα ισχύσουν στα υγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Οι πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να μείνουν κλειστά τα σχολεία, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν πλέον λεφτά για τηλεκπαίδευση και σύμβαση με τη Webex. Την ίδια ώρα, η παράταση στο άνοιγμα των σχολείων, θα σήμαινε αυτόματα ότι πρέπει να δοθούν γονικές άδειες στους εργαζόμενους, γεγονός που θα σήμαινε οικονομική επιβάρυνση στο δημόσιο.
Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει διαμηνύσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει άλλα χρήματα για υγειονομικά μέτρα. «Δεν μου αρέσουν τα κλειστά σχολεία. Ως υπουργός Ανάπτυξης λέω ότι κλειστά σχολεία σημαίνουν αναστάτωση στην οικονομία» δήλωσε χθες μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ σε δηλώσεις του στο Mega υποστήριξε ότι υπάρχει οικονομικό κόστος στο να μείνουν κλειστά τα σχολεία: «Πρόβλημα θα υπάρξουν στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις αν δεν ανοίξουν τα σχολεία. Δεν είναι μια απόφαση που δεν έχει οικονομικό κόστος. Κάποιοι από τους γονείς θα μπορούν να δουλέψουν με τηλεργασία αλλά θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση».
Κι ενώ στην αρχή υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων στις 17 ή στις 24 Ιανουαρίου, πλέον το σενάριο αυτό έχει διαγραφεί, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει, σύμφωνα με πληροφορίες την επαναλειτουργία τους στις 10 Ιανουαρίου.
Τι θα ανακοινώσουν
Τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν το μεσημέρι, προβλέπουν μεταξύ άλλων, ότι:
- θα αυξηθούν τα self test από δύο σε τρία, κάθε εβδομάδα
- Θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και οι εμβολιασμένοι μαθητές
- Μόλις εμφανίζεται κάποιο κρούσμα σε τμήμα, θα πρέπει να γίνεται ιχνηλάτηση σε όλους τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό και όχι μόνο στα παιδιά που κάθονται σε διπλανά θρανία.
- Τέλος, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι ένα τμήμα θα κλείνει όταν νοσεί το 40%+1 ή το 30%+1