Προ των πυλών βρίσκεται το πολυσυζητημένο άνοιγμα των σχολείων, την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού προκαλούν καθημερινά πονοκέφαλο.
Τις δικές τους εκτιμήσεις αναφορικά με το ζήτημα έκαναν ο Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, και η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής.
«Εμείς θέλουμε ανοιχτά τα σχολεία. Αλλά να ανοίξουν με διαφορετικούς όρους από ό,τι έκλεισαν. Αυτή τη στιγμή ανοίγουν με τον ίδιο τρόπο, και ενώ είμαστε σε έξαρση της πανδημίας. Έχει ευθύνη η κυβέρνηση, έχουμε αγωνία, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για να ανοίξουν σωστά τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αραίωση των μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητα, και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ έξω από κάθε σχολική μονάδα. Δε συζητάμε ότι τα σχολεία τα θέλουμε ανοιχτά», είπε η κ. Βαλαβάνη.
«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά κυρίως για ψυχολογικούς λόγους»
Από την πλευρά του, ο κ. Τζουβελέκης εξήγησε ότι δεν είναι τεχνικά εύκολο να υπάρχουν μονάδες του ΕΟΔΥ έξω από τα σχολεία, σημειώνοντας παράλληλα πως η έξαρση της πανδημίας δεν έχει χτυπήσει ακόμη το υγειονομικό σύστημα. «Εκεί που νοσηλευόταν το 10% των κρουσμάτων, τώρα νοσηλεύεται το 1%. Η νόσηση είναι ηπιότερη, πολλοί το περνούν στο σπίτι», τόνισε.
«Νομίζω ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι όπως είδαμε και στα προηγούμενα πανδημικά κύματα, τα σχολεία δεν αποτελούσαν εστίες υπερμετάδοσης. Στα σχολεία τηρούνται πρωτόκολλα, πολύ περισσότερο από ό,τι τηρούνται στα γήπεδα πχ.. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε μια ζωή. Αν κλείσουν τα σχολεία, παράλληλα με αυτά θα πρέπει να κλείσουν και οι εξωσχολικές δράσεις. Με πέντε self και rapid test θα αποκλείεται τουλάχιστον το 30% των υπερμεταδοτών», κατέληξε ο κ. Τζουβελέκης.