Περίπου 1.500 από τους 6.500 υγειονομικούς που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επέστρεψαν στις θέσεις τους με πιστοποιητικό νόσησης, με την κυβέρνηση να δηλώνει, πλέον, αποφασισμένη να προχωρήσει στις απολύσεις εκείνων που συνεχίζουν να μην κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19.
Κι αυτό, εν μέσω έκρηξης κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον, με τις νέες εισαγωγές ασθενών να αυξάνονται σχεδόν καθημερινά, πιέζοντας στα όριά του το -από καιρό- αποδεκατισμένο ΕΣΥ, που η ίδια κυβέρνηση, η οποία απειλεί με απολύσεις τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, την ώρα που αφήνει τους νοσήσαντες συναδέλφους τους να περιθάλπουν ασθενείς, επιμένει να αφήνει ουσιαστικά ανυπεράσπιστο.
Πιο συγκεκριμένα, με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς να βρίσκεται προ των πυλών, είναι πολύ πιθανό μετά τις 31 Μαρτίου 2022, οπότε και λήγει η παράταση του μέτρου αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, να αρχίσουν να απολύονται όσοι εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με αποψινό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει σοβαρά να θεσμοθετηθεί ως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού για τον συγκεκριμένο κλάδο και να παυθούν από τα καθήκοντά τους μετά τις 31 Μαρτίου όσοι δεν εμβολιαστούν μέσω της καταγγελίας της σύμβασής τους, κάτι που θα ισχύσει και για όσους επέστρεψαν λόγω νόσησης, αν δεν κάνουν το εμβόλιο.
Όσον αφορά, εξάλλου, στα σενάρια που κυκλοφορούν περί κάλυψης των κενών που, αναμενόμενα, θα δημιουργηθούν, αναμένεται προκήρυξη για την πρόσληψη υγειονομικών, που θα είναι μια για κάθε απόλυση, σύμφωνα με τα όσα έχουν συζητήσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο οι τρίμηνες συμβάσεις να γίνουν οχτάμηνες.
- Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:
Είχε προειδοποιήσει η ΠΟΕΔΗΝ
Αξίζει, στο σημείο αυτό, να αναφερθεί πως η ΠΟΕΔΗΝ έχει προειδοποιήσει εδώ και σχεδόν ένα μήνα για το θέμα των απολύσεων που σκέφτεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση:
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι Συνταγματολόγοι όλοι είπαν ότι η αναστολή εργασίας είναι ένα ειδικό μέτρο που επιβάλλεται λόγω των υγειονομικών συνθηκών και δεν αποτελεί πειθαρχική ποινή.
Για να απολυθεί έτσι Υγειονομικός Δημόσιος Υπάλληλος θα πρέπει να υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα σε βαθμό κακουργήματος με βάση το πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Προτίθεται η Κυβέρνηση να τροποποιήσει το πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων και να μετατρέψει τον μη εμβολιασμό για κορωνοϊό σε πειθαρχικό παράπτωμα κακουργηματικού χαρακτήρα.
Αυτό αυτόματα θα σημάνει την απόλυση για μη εμβολιασμό και των άλλων Δημοσίων Υπαλλήλων όλων των επαγγελματιών (Αστυνομικοί, Εκπαιδευτικοί, Ιερείς κλπ.).
Έχει τέτοια πρόθεση η Κυβέρνηση ή οι λεονταρισμοί αφορούν μόνο το Υγειονομικό Προσωπικό που είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό 95%, μακράν το μεγαλύτερο από κάθε επαγγελματικό κλάδο.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε σκέψη και σχέδια για την απόλυση Υγειονομικών που είναι σε αναστολή. Να πάρει πρωτοβουλίες για την ΑΜΕΣΗ επιστροφή των Υγειονομικών με τα υπάρχοντα πρωτόκολλα εργασίας.
Η εμμονή της σε σχέδια απολύσεων να είναι σίγουρη ότι θα βρει απέναντί της ΟΛΟΥΣ τους Υγειονομικούς και το Συνδικαλιστικό Κίνημα».