«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής υπάρχει ένα αντιιικό φάρμακο το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από τις 16 Δεκεμβρίου 2021, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), με ελληνικό συντονισμό, ελληνικό σχεδιασμό και Έλληνες που διεξήγαγαν τις συνομιλίες με τον ΕΜΑ», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.
«Συστήνοντάς μας» το νέο αυτό φάρμακο, το οποίο βελτιώνει κατά 64% την κατάσταση των ασθενών με πνευμονία και μειώνει κατά 50% τους θανάτους από κορωνοϊό, ο καθηγητής έκανε λόγο για «εκπληκτικά ποσοστά».
Όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Γιαμαρέλλος, το φάρμακο Anakinra κυκλοφορεί εδώ και είκοσι χρόνια (σ.σ. για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των περιοδικών συνδρόμων που σχετίζονται με την κρυοπυρίνη, του οικογενή μεσογειακού πυρετού και της νόσου του Still), αλλά η ελληνική ομάδα των επιστημόνων το επανατοποθέτησε (σ.σ. δηλαδή βρήκε άλλο θεραπευτικό πεδίο) μελετώντας τα δεδομένα:
«Βρήκαμε ένα άλλο θεραπευτικό πεδίο που είναι η πνευμονία από COVID-19. Το φάρμακο υπάρχει στο ελληνικό εμπόριο, υπάρχει στα φαρμακεία των νοσοκομείων … Οι συνάδελφοι είναι ενήμεροι και θα βοηθήσουν τους ασθενείς».
Τη μελέτη για τη χρήση του αντιικού φαρμάκου στα νοσοκομεία, σχεδίασε και συντόνισε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο, με βάση οδηγίες της ειδικής επιτροπής του EMA και οι κλινικές έρευνες υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με 37 κέντρα (29 στην Ελλάδα και 8 στην Ιταλία).
Ποιοι είναι επιλέξιμοι ασθενείς για το φάρμακο
Όπως είπε ο καθηγητής πρέπει να υπάρχει η εξής προϋπόθεση για να λάβει κάποιος τη θεραπεία με το Anakinra:
«Κάθε άρρωστος με πνευμονία που εισάγεται σήμερα σε νοσοκομείο της ΕΕ (και της Ελλάδας εννοείται), πρέπει να κάνει μια εξέταση αίματος, η οποία δείχνει ποιος είναι αυτός ο άρρωστος που τελικά θα κινδυνεύσει η ζωή του, ποιος είναι ο άρρωστος που θα χρειαστεί να μπει στη ΜΕΘ. Αν η εξέταση είναι θετική και ο ασθενής δεν έχει χειροτερέψει, είναι δηλαδή φαινομενικά καλά, εκείνη την ώρα ξεκινάμε τη θεραπεία. Και αυτό οδηγεί σε μια μείωση των διασωληνώσεων κατά 50%, μια μείωση των θανάτων κατά 50% και σε ίαση κατά 64%. Τα ποσοστά είναι εκπληκτικά, είναι η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για νοσοκομειακή χρήση. Η σκέψη πίσω από όλα αυτά είναι να μείνει ζωντανό το Σύστημα Υγείας. Πως θα μείνει ζωντανό; Αν δεν μπαίνουν οι άρρωστοι στις ΜΕΘ».
Όσο για το ποια είναι η διαφορά αυτού του ανιικού φαρμάκου σε σχέση με τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Γιαμαρέλλος σχολίασε: «Τα μονοκλωνικά έχουν ως χρονικό σημείο χορήγησης γρηγορότερα και προτού ο άρρωστος χρειαστεί να μπει στο νοσοκομείο».
Και εξήγησε αναλυτικά το πώς λειτουργούν οι θεραπείες είτε με μονοκλωνικά, είτε με το Anakinra: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η νόσος έχει χρονικά σημεία. Ένα αρχικό στάδιο που έχει χαρακτηριστικά κάτι σαν κρυολογήματος και εκεί έχουμε έναν ταχύ πολλαπλασιασμό του ιού. Έχει το στάδιο που η νόσος κατεβαίνει στον πνεύμονα και κάνει πνευμονία και έχει και το στάδιο που η πνευμονία έχει εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή νόσο και χρειάζεται εισαγωγή σε ΜΕΘ. Στο πρώτο στάδιο που είναι γρήγορος ο πολλαπλασιασμός, εκεί έχουν ένδειξη τα μονοκλωνικά αντισώματα. Γιατί και αυτά στοχεύουν στον ιό. Όταν ο ιός κατέβει στον πνεύμονα δεν μπορούν πια να δράσουν. Πρέπει να δώσουμε ένα φάρμακο το οποίο θα εμποδίσει το μηχανισμό με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα αρχίζει να καταστρέφει τα όργανα του σώματος και που θα οδηγήσει τον άρρωστο στη ΜΕΘ. Εκεί έρχεται η θεραπεία με το φάρμακο Anakinra. Είναι δραστικό και στα δύο στελέχη (Δέλτα, Όμικρον), γιατί έχει ως στόχο να εμποδίσει την αντίδραση του ανθρώπινου σώματος και όχι τον ιό».