Δεκάδες οι καταγγελίες για την γενικότερη κατάσταση που διαμορφώθηκε στα σχολεία κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας τους μετά τις γιορτές, με εκπροσώπους Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) και Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) της Αττικής να τη χαρακτηρίζουν «τραγελαφική»!
Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), εκπαιδευτικοί – εκπρόσωποι δώδεκα ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ της Αττικής που συμμετείχαν με αποφάσεις τους, σημείωσαν πως περισσότεροι από 5.500 εκπαιδευτικοί έλειπαν σήμερα από τα σχολεία, καθώς νοσούν ή είναι στενή επαφή, δηλώνοντας πεπεισμένοι πως τις επόμενες ημέρες ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει, αφού τα σχολεία, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν μετατραπεί σε… εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.
Οι εκπρόσωποι των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ κατήγγειλαν την κυβερνητική κοροϊδία ότι δήθεν τα σχολεία ανοίγουν με αυτούς τους όρους για εκπαιδευτικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, σχολιάζοντας πως, το επιχείρημα ότι και σε άλλες χώρες τα σχολεία ανοίγουν αυτό το διάστημα, δεν αθωώνει κανέναν για τα τεράστια εκπαιδευτικά και κοινωνικά προβλήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία.
Σημείωσαν, επίσης, πως παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσουν μια «μαγική» εικόνα για την πρώτη ημέρα ανοίγματος των σχολείων, μιλώντας για «κάποιες αναμενόμενες αρρυθμίες», αυτό που συνέβη είναι ένα κυριολεκτικό μπάχαλο, με το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο της κυβέρνησης να διασφαλίζει το «κουκούλωμα» των χιλιάδων κενών με απαράδεκτες συγχωνεύσεις τμημάτων, σε αίθουσες-«κλουβιά». Παράλληλα, διαλύουν το ωρολόγιο πρόγραμμα, κλείνουν τα ολοήμερα και καταργούν διδακτικές ώρες, μεταξύ άλλων, αποδεικνύοντας το πόσο λίγο ενδιαφέρονται για την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία.
Συν τοις άλλοις, όπως είπαν, την πρώτη ημέρα ανοίγματος των σχολείων, απουσίασαν λόγω νόσησης ή επαφής πάνω από 15.500 μαθητές, ενώ, ιδιαίτερα στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία ένα ποσοστό 20% με 30% ήταν που δεν προσήλθε στα σχολεία. Ανέφεραν, τέλος, πως είναι πολύ κρίσιμο τις επόμενες ημέρες να δυναμώσει η διεκδίκηση από την πλευρά των συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ, από κοινού με γονείς και μαθητές, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων, προαναγγέλλοντας, παράλληλα, μαζικές πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις, την Τρίτη 11/1 στο Υπουργείο Υγείας και την Πέμπτη 13/1.
- Δείτε τις παρεμβάσεις συμμετεχόντων:
Κεραμέως: Δεν θα ξέραμε για τα 15.500 κρούσματα, αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία
Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καμαρώνει για τον μεγαλύτερο έλεγχο για τον κορωνοϊό, όπως λέει, που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «1,6 εκατ. άνθρωποι ελέγχθηκαν μέσω self και rapid test».
Επιπλέον, όπως σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1, εντοπίστηκαν 15.500 εν δυνάμει κρούσματα, υποστηρίζοντας ότι «εκεί μπορεί να δει κανείς τη σημασία της λειτουργίας των σχολείων και για υγειονομικούς λόγους, διότι αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, πιθανόν να μην είχαμε εντοπίσει αυτά τα κρούσματα». «Η κάθε απόφαση που παίρνουμε ζυγίζεται πολύ και συζητείται με την επιτροπή των ειδικών. Αν δεν είχαμε ανοίξει σήμερα, θα είχαμε αυτά τα 15.500 κρούσματα που δεν θα τα ξέραμε; Θα είχαν επαφές με πόσα άτομα το καθένα και θα είχαν διασπείρει ακόμη περισσότερο τον ιό», είπε σχετικά.
Σχετικά, εξάλλου, με τα κενά στα σχολεία από εκπαιδευτικούς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, η υπουργός ανέφερε πως «ήδη ανακοινώθηκαν άμεσα σχεδόν 5.000 προσλήψεις για να στηριχθεί το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης και να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει».
- Δείτε τις δηλώσεις της υπουργού:
https://youtu.be/6pZNcSa712g