Μετάλλαξη Όμικρον: Παλινωδίες στη… σκιά των χιλιάδων κρουσμάτων!

Υπερδιπλασιασμός εισαγωγών, κοσμοσυρροή στα επείγοντα και πανάκριβα τεστ

Must Read

Αναιρέσεις αποφάσεων, ετεροχρονισμένες ανακοινώσεις και… υπεραισιοδοξία ότι «όλα θα πάνε καλά» τα κύρια χαρακτηριστικά της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ των μεταλλάξεων και του ιού, με τους θανάτους, τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους να αγγίζουν μεγάλα ποσοστά.

Σε ασφυξία παραμένει το ΕΣΥ, ενώ οι καθημερινές εισαγωγές ασθενών έχουν «φράξει» κυριολεκτικά τα Επείγοντα! Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, οι ιδιωτικές κλινικές δεν φαίνεται να συνεισφέρουν ουσιαστικά, καθώς «υποδέχονται» μόνο ασθενείς του ΤΕΠ, χωρίς συμπτώματα βαριάς νόσου…

ΕΣΥ με 10.000 λιγότερο προσωπικό!

Χάος επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, από τη μία εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλό αριθμό εισαγωγών ασθενών στις εφημερίες τους, χωρίς να μιλά κανείς πλέον για τις ΜΕΘ, και από την άλλη η κυβέρνηση αποφασίζει να πάρει αποφάσεις που εντέλει δεν εφαρμόζει. Για παράδειγμα, στο θέμα του Γενικού Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ενώ υπήρχε αρχικό πλάνο για μετατροπή του νοσοκομείου σε mega εμβολιαστικό κέντρο, τελικά τα σχέδια άλλαξαν!

Όπως εξήγησε ο Κωνσταντίνος Παπατζίμας, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, «το νοσοκομείο μετατράπηκε σε τριτοβάθμιο πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενώ θα έπρεπε αυτή την κρίσιμη ώρα να αναβαθμιστεί».

Τι «βλέπουν» Τζανάκης – Σαρηγιάννης

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την πορεία που ακολουθεί η μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα. Παρότι οι χθεσινές προβλέψεις έδειχναν εκτίναξη των κρουσμάτων στις 60.000, τα νέα περιστατικά έφτασαν τις 32.694. Οι ειδικοί υποστηρίζει πως ενδεχομένως η αποκλιμάκωση της πανδημίας ήρθε νωρίτερα, ωστόσο καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εκτοξευτούν τα κρούσματα.

«Είναι έκπληξη αυτό που έγινε. Μπορεί να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ενσωμάτωσης κρουσμάτων, που ίσως να υπήρχαν θέματα εγγραφής στις διάφορες δομές που κάνουν τεστ. Ελπίζω να μην είναι αυτό και να συνεχιστεί και σήμερα η μείωση των κρουσμάτων. Στην σκακιέρα έχουν μπει κι άλλοι παίχτες, όπως τα σχολεία. Έχω παρατηρήσει σε άλλες χώρες ότι υπάρχει μία πρόσκαιρη πτώση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων και μετά ακολουθεί εκτόξευση», υποστήριξε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το PCR τεστ είναι μία ευαίσθητη τεχνική και μπορεί αν ανιχνεύσει απειροελάχιστα μόρια κορωνοΐού ακόμα και την 20η μέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να το μεταδώσει.

Για αποκλιμάκωση, μίλησε από την πλευρά του και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευκρινίζοντας όμως πως θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς πλέον υπάρχουν νέα στοιχεία, όπως το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων.

«Η κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή, με την έννοια ότι υπάρχει αβεβαιότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση ή σε επανάκαμψη. Το θέμα των μέτρων πρέπει να συζητηθεί με μεγάλη φειδώ», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Γκάγκα: «Δεν θα άλλαζε κάτι αν ανοίγαμε αργότερα τα σχολεία»

Για τη λειτουργία των σχολείων μίλησε νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, λέγοντας πως γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα παιδιά και όλα μπορεί να αλλάξουν, δεν σημαίνει ότι αν ανοίγαμε μια βδομάδα αργότερα δεν θα είχαμε πολλά κρούσματα. «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που είχε κλειστά τα σχολεία για μεγάλο διάστημα και αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της για το ερχόμενο Πάσχα. «Το Πάσχα μας θα είναι κανονικό». Την περίοδο εκείνη θα έχει κρούσματα όπως έχει και η γρίπη», είπε.

Παγώνη: «Τραγικό λάθος η καραντίνα μόλις πέντε ημερών για τους υγειονομικούς»

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στις 5 μέρες καραντίνας για τους υγειονομικούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι τραγικό λάθος, ενώ μίλησε και για τις νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid.

Βασιλακόπουλος: «Άγνωστο αν κάθε νέα μετάλλαξη θα είναι πιο αδύναμη»

«Όσο γίνεται μετάδοση, θα υπάρχουν συνεχώς μεταλλάξεις και θα βγαίνουν νέα στελέχη. Δεν είναι σίγουρο ότι κάθε φορά θα είναι πιο αδύναμα», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, και εξήγησε ότι «δεν είναι γραμμική εξασθένηση του ιού, δηλαδή κάθε στέλεχος ντε και καλά να είναι πιο ελαφρύ». Μάλιστα, ανέφερε ότι «η πιθανότητα να γίνεται πιο νοσογόνο και θανατηφόρο είναι πιο μικρή».

Σχετικά με την τέταρτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους, είπε πως, επειδή παίρνουν φάρμακα που δεν επιτρέπει στο ανοσοποιητικό τους σύστημα να έχουν καλή ανοσολογική απάντηση και να φτιάξουν αντισώματα, είναι σωστό να λάβουν κι άλλη δόση.

Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα και τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών, τόνισε ότι «στην Ελλάδα έχει επιτυχία μόνο αυτό γιατί, οι περίπου 200.000 από τους 500.000 ανεμβολίαστους έκαναν την πρώτη δόση μόλις τρεις μέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το μέτρο που ισχύει στον Καναδά: «Στο Κεμπέκ θα πληρώνουν τεράστιο φόρο οι ανεμβολίαστοι, επειδή επιβαρύνουν δυσανάλογα το σύστημα, γιατί στερούν από κάποιον άλλο ασθενή να χειρουργηθεί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This