Συνεχίζεται το μπάχαλο με τις άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς μαθητών που νοσούν, καθώς, ενώ η κυβέρνηση έλεγε χθες ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε ισχύ, το αντίθετο υποστήριξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας αλλά και ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.
Ενώ είναι περίπου 23.000 τα παιδιά που εντοπίστηκαν να νοσούν την Κυριακή και τη Δευτέρα μέσω των self tests που διενεργήθηκαν εν όψει του ανοίγματος των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και πρέπει να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα τουλάχιστον πέντε ημερών, παραμένει θολό το τοπίο σε σχέση με τα δικαιώματα των γονιών τους. Επί δύο ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα και Εσωτερικών για το Δημόσιο προαναγγέλλουν λύση στο πρόβλημα, παραδεχόμενοι ότι υπάρχει κενό νόμου.
Ωστόσο, με ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στα μέλη της η ΟΙΥΕ, η μεγαλύτερη ομοσπονδία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνει ότι μπορεί να χορηγηθεί άδεια ειδικού σκοπού σε γονείς παιδιών που νοσούν για 14 ημέρες τουλάχιστον, βάσει του ν. 4722/2020. Οι εργαζόμενοι γονείς κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους λαμβάνουν αποδοχές από τον εργοδότη τους.
Όπως προσθέτει σε ανάλυσή του ο κ. Καρούζος: «Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν αποδοχές κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό Προϋπολογισμό. Όμως δεν έχει εκδοθεί ακόμα κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργών για την κάλυψη του 1/3 των αποδοχών από τον τακτικό Προϋπολογισμό. Μέχρι την έκδοση της απόφασης φρονούμε ότι καλύπτεται από τον εργοδότη το σύνολο των αποδοχών.
Ειδικότερα για τους εργαζομένους του ευρύτερου Δημοσίου η ανωτέρω άδεια καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας αυτής, καθώς και τη διάρκεια αυτής, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ο τρόπος δήλωσης της άδειας στο ΕΡΓΑΝΗ. Μέχρι την έκδοση διευκρινίσεων φρονούμε ότι η άδεια αυτή και η διάρκειά της δεν δηλώνονται στο ΕΡΓΑΝΗ».
Στο μεταξύ, τη χορήγηση Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας σε αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που νοσούν από Covid-19, την εξάμηνη παράταση της προθεσμίας ένταξης στο ΓΕΜΗΟΕ, το νέο Μητρώο Εργοδοτικών Οργανώσεων και τη λειτουργία του «Λευκού Μητρώου Συνεπών Επιχειρηματιών» ήταν τα αιτήματα τα οποία έθεσε η ΕΣΕΕ σε τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.