Χωρίς σταθερή πολιτική στη διαχείριση της πανδημίας συνεχίζει να «βαδίζει» η κυβέρνηση παρά τον αυξημένο, καθημερινό αριθμό θανάτων. Ενώ θα έπρεπε το κυβερνητικό επιτελείο να προχωρά σε κινήσεις καθοριστικής σημασίας, προτιμά να ακολουθεί για άλλη μια φορά τις εξελίξεις.
Η πανδημία εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου. Μέρα με τη μέρα οι τεράστιες απώλειες των ασθενών προβληματίζουν ειδικούς και επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι «τελειώνουμε με την πανδημία»…
Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνομώνων εν μέσω αύξησης των νοσηλειών και των νεκρών από κορωνοϊό, προκειμένου να εξετάσει τα μέτρα που είναι σε ισχύ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, αρκετά μέλη της εκτιμούν ότι πρέπει να δοθεί παράταση από μία έως δύο εβδομάδες. Να υπενθυμίσουμε ότι, τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι την Κυριακή 23 Ιανουαρίου.
Ποια μέτρα αναμένεται να παραταθούν
- περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στην εστίαση -έξι άτομα ανά τραπέζι-
- χρήση μάσκας
- ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα
Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και το αν θα επιστρέψει ή όχι η μουσική στην εστίαση, καθώς υπάρχει προβληματισμός για το εάν η επιστροφή της μουσικής μπορεί να παραμείνει μόνο στα εστιατόρια ή θα επεκταθεί εκ των πραγμάτων και στα κέντρα διασκέδασης, αυξάνοντας εκ νέου τον κίνδυνο της διασποράς. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και το ζήτημα της αύξησης των φιλάθλων (μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) στα γήπεδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι «θα ακουστεί η άποψη των ειδικών και θα δούμε στη συνέχεια αν θα πάμε σε περαιτέρω παράταση ή κάποια χαλάρωση των μέτρων».
Τζανάκης: Πώς θα κάνουμε Πάσχα
Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. «Από αυτή την εβδομάδα και ύστερα πιστεύω ότι θα επιπεδωθούν τα κρούσματα. Μπορεί να έχουμε κρούσματα που είναι κατά 30% περισσότερα, ίσως και 40%, επομένως δεν αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε σίγουρα την επιπέδωση της καμπύλης και θα έχουμε την αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες στα κρούσματα», είπε ο καθηγητής.
Ο καθηγητής τόνισε πως σε όλες τις χώρες όπου υπήρξε η Όμικρον η αποκλιμάκωση ήταν ταχεία, αλλά κάθε χώρα αποτελεί κι από ένα γρίφο. Ωστόσο, η Όμικρον έχει στείλει νοσηλείες σε νοσοκομεία, υπολογίζεται ότι το 50% των συνολικών νοσηλειών σχετίζεται με την Όμικρον, ενώ το 90% όσων νοσούν με τη μετάλλαξη είναι ανεμβολίαστοι.
«Νομίζω πρέπει να έρθουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, έστω σε μία ενδημική μορφή. Ο ιός μας έχει εκπλήξει πολύ. Προσπαθεί να φτιάξει μία μετάλλαξη και να μας εκπλήξει πάλι. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει αυτή τη φορά. Το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και μετά την άνοιξη να είμαστε αισιόδοξοι πως όλα θα πάνε καλύτερα» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Καπραβέλος: «Θα συνεχιστεί ο μεγάλος αριθμός θανάτων»
«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Το κύμα της πανδημίας δεν έχει κοπάσει ακόμα», δήλωσε νωρίτερα ο διευθυντής Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος δεν δίστασε να εκφράσει την έντονη ανησυχία του επειδή η Όμικρον δεν έχει δώσει ακόμα το αποτύπωμά της στα νοσοκομεία.
Διαβάστε ακόμα:
«Καμπανάκι» από Καπραβέλο: «Αφόρητη η πίεση στα νοσοκομεία από τη συνύπαρξη Δέλτα και Όμικρον»