Χιλιάδες είναι τα κρούσματα στα σχολεία, αλλά κανένα περαιτέρω μέτρο δεν λαμβάνεται, εκτός από το ένα επιπλέον self test που δόθηκε στους μαθητές την πρώτη βδομάδα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Σαφώς και τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά, όχι όμως χωρίς μέτρα και ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών. Και αυτό ακριβώς επεσήμανε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξημένα κρούσματα στα σχολεία.
Η ΟΛΜΕ πρότεινε, μέχρι να αποκλιμακωθεί η κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση, εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων. Δηλαδή, οι μισοί μαθητές από ένα τμήμα θα παρακολουθούν τη μια μέρα, οι μισοί την άλλη.
Οι σχεδόν 4.800 προσλήψεις αναπληρωτών, που ανακοίνωσε το υπουργείο για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες λόγω πανδημίας, σύμφωνα με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, θα καλύψουν κάποια από τα 8.000 λειτουργικά κενά που υπάρχουν πριν την πανδημία, όχι τα έκτακτα κενά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 9.000 – 10.000 τα ενεργά κρούσματα, άρα και τα κενά, μεταξύ του εκπαιδευτικού προσωπικού στην Α’βαθμια και Β΄βάθμια, ενώ το 33% όλων των κρουσμάτων είναι μαθητές. Έτσι πολλά ολοήμερα αναστέλλονται, γιατί οι δάσκαλοι μεταφέρονται στα πρωινά τμήματα, οι μαθητές μετακινούνται από τάξη σε τάξη, γιατί τα τμήματα συνενώνονται, ενώ μαθητές χάνουν την παράλληλη στήριξη.
ΟΛΜΕ και ΔΟΕ ζητούν επίσης να γίνεται συστηματική ιχνηλάτιση από τον ΕΟΔΥ, μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα, καθώς και να υπάρξει αραίωση των τμημάτων, με τη χρήση των κενών αιθουσών στις σχολικές μονάδες, όπως και δωρεάν self και rapid test με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
Το μέτρο του 50%+1 κρούσματα για να κλείσει ένα τμήμα «θέτει σε κίνδυνο και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και τις οικογένειές τους», επισημαίνει η ΔΟΕ. Αυτή τη στιγμή το 20% των μαθητών της Α΄βαθμιας εκπαίδευσης απουσιάζει, «είτε γιατί νοσούν, είτε γιατί οι γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο λόγω των κρουσμάτων, είτε γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των τεστ».